Sektörel

Irak'ın imarına fuarla destek

Yılın her ayında en az bir fuar hedefini koyan Gaziantep, 22-25 Mayıs arasında Irak Fuarı'na ev sahipliği yapacak.

Bu yıl üçüncü kez kapılarını açacak Irak Fuarı'nın ana temasını ise Irak'ta imar ve yatırım oluşturacak. Çünkü, özgürlük adına ABD'nin bu ülkeye yaptığını söylediği müdahale komşumuzu bir cehenneme çevirdi. Her yer kan gölü. Her gün onlarca insan intihar saldırılarında ölüyor. Sokaklar, evler, her yer güvensiz. Belirsizlik had safhada. Ülke bölünmüş durumda. Son günlerin moda deyişiyle kimin "baş" kimin "ayak" olduğu belli değil. Talabani ayrı telden, Barzani başka havadan çalıyor. Aslında perşembenin gelişi çarşambanın gidişinden belliydi. Çünkü, ABD'nin Irak'ı işgalinin ilk günlerinde kendilerinden büyük direniş beklenen Saddam'ın yanındaki en az 200 bin kişi olduğu belirtilen muhafızı bir anda "Tuz-buz" olmuştu. İşte o askerlerin nereye gittiği şimdi ortaya çıktı. Amerikalı askerlerle sokak çatışmalarına girenler o askerler.

Irak'a girişimci taşıyoruz

İlk günlerde "Rambo" pozu vererek sokaklarda gezen Coni'ler, şimdi çelik zırhlı giysilerinin içinde hangi köşeden geleceği belli olmayan kurşunlardan, bomba yüklü araçlardan korunma, canlarını kurtarma savaşı veriyor. Peki bu kanlı çatışmalar nereye kadar gidecek? O da belli değil. Irak dipsiz bir kuyu. Düşenin de çıkma şansı yok. Buna Amerika da dahil. Vietnam'ı çıralı mumla arayan Amerikalı askerlerin bu hale getirdiği Irak, bir yandan da kendisini imar etmeye, yeni yatırımlarla kaderini belirlemeye çalışıyor. Bu konuda en büyük destekçileri ise kuşkusuz Türkiye. Komşumuzun kendisini yeniden imar etme ve yatırımlar yapma yolundaki gayretleri penceresinden bakıldığında Irak Fuarı'nın önemi tüm çıplaklığıyla ortaya çıkıyor. Çünkü, Gaziantep dünyanın birçok ülkesinin girişimcisini Iraklıların birkaç saat uzaklığına kadar getiriyor.

Bu ülkeyi dünyaya açacağız

Eskiden beri Gaziantep gerçeğine hasetle burun kıvıran bazı çevrelerin "Fuara ilgi yok" iddialarının aksine bu yıl fuara komşumuzun yetkili ağızlarına göre 3 bin Iraklı katılacak. Fuarın hedefine ulaşması için bu yıl iş biraz daha sıkı tutuluyor. Türk ve Irak Ticaret Bakanlığı Fuarcılık Dairesi Başkanlığı yetkilileri Bağdat'ta son rötuşları yapıyor. Iraklı firmalar bu yıl Ortadoğu Fuar Merkezi'nde ücretsiz standlardan yararlanabilecek. Fuar'a katılmak isteyenlere Bağdat, Basra ve Erbil'den uçak seferleri düzenlenecek. Ortadoğu başta olmak üzere çeşitli dünya ülkelerinden 50'ye yakın ülkenin ticaret bakanı fuara davet edildi. Gaziantep, Irak Fuarı ile komşumuzu tüm dünyaya açacak. Yani, Irak'ın dünyaya açılan kapısı olacak. Fuar süresinde tüm oteller doldu. İşte bu açıdan 22-25 Mayıs arasında Ortadoğu'nun kalbi Gaziantep'te atacak.

Suriye ile sıcak günler

Bölücü örgüt liderine yıllarca kucak açtığı için düşman kardeşleri oynadığımız Suriye ile de sıcak günler yaşıyoruz. Suriye Türkiye için iyi bir ticaret partneri. Türkiye-Suriye ilişkilerinin merkezi ise Gaziantep. Ticaret alanındaki bu gelişmişlikle yetinmeyen Halep ve Gaziantepli yetkililerin kardeşlik anlaşmasıyla iki kent arasındaki kültürel etkinlikler de arttı. 6-8 Mayıs'ta Halep'te Gaziantep Kültür Günleri etkinliklerine Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay da katılacak. Sibel Can ve Ahmet Özhan Haleplilere konser verecek. Sergiler açılacak, ortak kültürün güzellikleri paylaşılacak. İşin doğrusu da bu. Çünkü, komşularından rahatsız olan insanın evinde rahat uyuması olası değil. Yıllarca bunu yaşamadık mı?

Referans