26 / 11 / 2024

Iraklıların evlerini Türk mobilyacılar dekore ediyor!

Iraklıların evlerini Türk mobilyacılar dekore ediyor!

Yılda 1,3 milyar dolarlık ihracat yapan mobilyacıların gözü, büyük bir değişim yaşayan Ortadoğu'da. Mobilya ihracatında yüzde 53 ile Irak en büyük paya sahip




Mobilyacıları Irak'ta açacakları Züccaciye Fuarı'nda toplamaktan, talep artışı üzerine vazgeçtiklerini belirten ICF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Akpınar "Açacağımız fuarlardan biri mobilya olacak." dedi.

'Arap Baharı'nın ekonomik yansımaları Türkiye'yi olumlu etkiliyor. Halk hareketlerinin azalmasının ardından Türk mobilyacısının bölgeye olan iş yoğunluğu arttı. Mobilya sektörünün gözbebeği ise Irak oldu. Bu hafta başında İnegöl'de başlayan Modef Expo Fuarı'nda 2 bin yabancı tedarikçinin konuk edilmesinin bu durumu ortaya koyduğunu belirten Livello Mobilya Genel Müdürü Kemal Alemdar, "Şu an stantlarda Iraklı, Libyalı tedarikçileri ağırlıyoruz. Hepsiyle konuşuyoruz, neden Türkiye'ye yoğun ilgi gösterdiklerini soruyoruz, gerekçe olarak 'Erdoğan' kelimesini söylüyorlar." dedi. İtalya'nın Arap coğrafyasında etkinliğinin Türkiye'den fazla olduğunu kabul eden Alemdar, "Fakat son gelişmelerle başta Irak olmak üzere bölgeden gelen talep ciddi oranlara ulaştı. Üretimi olmayan Irak, Umman gibi ülkeler önemli ölçüde mobilya talep etmeye başladı. Talepler daha çok oteller için geliyor." dedi.
 
Geçen ay Irak'ta açacağı mobilya fuarı için Bağdat'ta bulunan ICF Fuarcılık Yönetim Kurulu Başkanı Mesut Akpınar da bilhassa bu ülkede Türkiye'nin tek satıcı olduğunu söylüyor. "Türkiye'nin sektördeki varlığı yüzde 80-90'ın üzerinde. Sadece mobilya sektöründe değil, kimyevî ürünlerde de böyle mesela. Almanya bizim epey gerimizde." diyen Akpınar, şu an Erbil'in İnegöl mobilyacıları gibi Türk şirketlerinin bir arada olduğu bir pazar haline geldiğine dikkat çekiyor. Akpınar, şu bilgileri veriyor: "Iraklılar arasında da Türklerden çok fazla bayilik alanlar var. Bellona, İstikbal, Kilim Mobilya gibi şirketlerin burada ciddi dahilleri söz konusu. Büyükler toptan ve perakende satış yapıyor. Özman Mobilya diye bir yerli şirket Irak'ta bir numara. Erbil-Süleymaniye'de bu şirketin iki büyük mağazası var. Serdaş Mobilya Erbil'de ikinci büyük showroom'a sahip. İstikbal'in Erbil bayisi Homecity. Irak'ta İtalya veya Çin'le değil kendi kendimizle yarışıyoruz." Üst yönetici, İran'ın da Türk şirketleriyle rekabet etmeye çalıştığını kaydediyor. "Özellikle parası olan Iraklılar Türk malı alıyor." diyen ICF üst yöneticisi, Erbil'de 2 alışveriş merkezi bulunduğunu, buralardaki mağazaların yüzde 90'ının Türk markasından oluştuğu bilgisini veriyor. Geçen ay ülkede ev gereçleri fuarı gerçekleştiren Akpınar, "Mobilyanın bu ağırlıkta olduğunu gördüğümüz için mobilyacıları Züccaciye Fuarı'nda toplayacaktık fakat vazgeçtik, önümüzdeki aylarda 2 ayrı fuar yapacağız. Biri sadece mobilya fuarı olacak." diye konuştu.
 
Mobilya ihracatı her yıl yüzde 20 oranında artıyor

Türkiye'nin mobilya ihracatı her yıl yüzde 20 artıyor. Geçen yıl yüzde 20 ihracatını artıran sektör, bu yıl ilk 6 ayda Arap Baharı'na rağmen yüzde 17 artış sağladı. 170 ülkeye 1,3 milyar dolarlık ihracat gerçekleştiren sektörün, 2023 yılı hedefi 6 milyar dolar. Sadece Çin 28 milyar dolarla 125 milyar dolarlık dünya ihracatının yüzde 25'lik kısmına sahip. Çin'i 13 milyar dolarla Almanya ve İtalya izliyor. Türkiye ise 18. sırada. Fuarlar ve yeni pazarlarla bu rakamı yukarı çekmeyi hedefleyen sektör, Nijerya, Gambia, Demokratik Kongo gibi yeni ülkelerde pazar arayışı içinde. İhracat yapılan ilk 20 ülkeye bakıldığında da, Yunanistan ve KKTC dışındaki tüm ülkelere yönelik ihracatta değişen oranlarda artış gözleniyor. İhracatta ilk 20 ülkede yer alan ülkelerden en çok artış yüzde 67 ile Rusya, yüzde 58 ile Suudi Arabistan ve mobilya ihracatında en büyük paya sahip olan yüzde 53 ile Irak olarak görülüyor.
Zaman/Serkan Şahin


Geri Dön