Genel

İran ambargosunun kalkması, sınır illerin kalkınmasını sağlayacak!

Türkiye’nin sınır komşusu İran’ın Batı ve ABD ile yürüttüğü müzakereler neticesinde 12 yıldır uygulanan ambargo son buldu. Ambargonun son bulması nedeniyle İran ekonomisinin bu yıl yüzde 8 oranında büyümesi bekleniyor.

Türkiye’nin sınır komşusu İran’ın Batı ve ABD ile yürüttüğü müzakereler neticesinde 12 yıldır uygulanan ambargo son buldu. Ambargonun son bulması nedeniyle İran ekonomisinin bu yıl yüzde 8 oranında büyümesi bekleniyor. İran’a ambargoların kalkması ile ticaretin canlanacağını belirten KARS-ARDAHAN-IĞDIR Vakfı (KAİ Vakfı) Yönetim Kurulu Başkanı Sabri Yiğit,   “İran’a ambargonun kalkması sınır illerinin ticari anlamda yatırım çekmesi için iyi bir fırsat yaratır” dedi.


İran’la ticaretin serbestleşmesinin özellikle sınır illeri olan Kars-Ardahan-Iğdır için yeni fırsatlar doğurduğunun altını çizen KAİ Vakfı Başkanı Sabri Yiğit, “İran’ın dondurulmuş 100 milyar dolar varlığı mevcut. Yaptırımların kalkmasıyla bu varlıkların 30-50 milyar dolarlık kısmının serbest kalması öngörülüyor. Ülke olarak bu yatırımdan mutlaka pay kapmamız gerekiyor” dedi.


İki ülke arasında yatırım heyetlerinin kurulmasının önemini vurgulayan Yiğit, “İran’daki alt yapı yatırımları, Türk müteahhitleri için yeni bir pazar. Aynı şekilde petrol türevleri ve kimya sektöründe işbirlikleri geliştirilebilir. Ama ben en çok bizi geleceğe taşıyacak, Türkiye’nin en çok göç veren illeri olan Kars-Ardahan-Iğdır için yeni ve kalıcı bir dönemin açıldığını düşünüyorum. Bunun için Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı projesine önem verilmesi gerekiyor. Demiryolu projesi hayata geçirildiğinde Avrupa'dan Çin'e demiryoluyla kesintisiz yük taşınması mümkün hale gelecek. Bu İran için de bir fırsat” dedi.

Turizm sektörünün İranlı turist ile canlanacağını belirten Yiğit, “En büyük hareketliliğin turizm sektöründe yaşanacağını düşünüyorum. Bölgedeki turizm alt yapısının tamamlanmasıyla İran’dan kültürel yakınlıktan da dolayı çok daha fazla turistin bölgeye geleceğine inanıyorum. Sınır illerinin turizm kapasitesi yüzde 50 artar” dedi. 


KAI(Kars Ardahan Iğdır) Vakfı hem vakfın kendisi olarak, hem de vakıf üyelerinin kendi şahıslarında bölgede pek çok yatırımlara ön ayak oldu.  Kurulduğu 1992 yılından bu yana  20.000in üzerinde öğrenciye burs sağlayan vakıf, bölgede bulunan üniversitelere destek geceleri, kampüsler içerisinde yapılan inşaatlara katkı, bir çok yurt ve fakültenin açılışı, kongre ve sapor salonları inşası,  bölgedeki Baltık mimarisine sahip tarihi binaların restore edilip yeniden kullanılması, köy okullarına her kış kıyafet, kitap ve kırtasiye desteği  gibi birbirinden önemli işlere imza atmıştır.