18 / 05 / 2024

İran asıllı mimar Farshid Moussavi'den, Biçimin İşlevi!

İran asıllı mimar Farshid Moussavi'den, Biçimin İşlevi!

Farshid Moussavinin YEM Yayın tarafından hazırlanan kitabı Biçimin İşlevi, Harvard Tasarım Yüksek Lisans Okulunda verdiği seminer derslerine ve bu derslere katılan yüksek lisans öğrencileerinin ortak çalışmasının ürünü olan metin ve çizimlere dayanıyor



Ayrıca Mimar Farshid Moussavi Yapı- Endüstri Merkezinin davetlisi olarak 29 Kasım 2011de bir konferans vermek ve kitaplarını imzalamak üzere İstanbula geliyor.

Yapı dünyasının bilgi merkezi Yapı-Endüstri Merkezinin yayıncılık faaliyetlerini yürüten YEM Yayın yayımladığı mimarlık, şehircilik, peyzaj tasarımı, endüstri ürünleri tasarımı, kültür ve sanat konu başlıklarındaki kitaplara bir yenisini ekledi. YEM Yayın dünyaca ünlü İran asıllı mimar ve akademisyen Farshid Moussavinin Harvard Tasarım Yüksek Lisans Okulundaki akademik çalışmalarına dayanan Biçimin İşlevi adlı kitabını yayımladı. 

Farshid Moussavinin Harvard Tasarım Yüksek Lisans Okulunda iki yıl boyunca verdiği seminer derslerine ve bu derslere katılan bir grup yüksek lisans öğrencisinin bir yıl süren ortak çalışmasının ürünü olan metin ve çizimlere temellenen kitap, ilk kez Eylül 2009da The Function of Form adıyla, Barselona merkezli Actar Yayınevi tarafından yayımlanmıştı. Bu kitap aynı zamanda Farshid Moussavinin Harvard Tasarım Yüksek Lisans Okulunda verdiği bir önceki seminer dersleri dizisinin yine aynı yayınevi tarafından 2006 yılında The Function of Ornament (Bezemenin İşlevi) adıyla yayımlanmasının ve bu çalışmanın kısa sürede yakaladığı başarının ardından, bir anlamda onun devamı ve tamamlayıcısı olarak tasarlandı.

Alejandro Zaera-Polo ile birlikte kurdukları Foreign Office Architects (FOA)nın kapanmasının ardından kendi adını taşıyan pratiğini (Farshid Moussavi Architecture - FMA) kuran Farshid Moussavinin Biçimin İşlevi adını taşıyan kitabı, tekrarlama ve farklılaşmaya dayanan yeni bir biçim kuramı öneriyor. Bu kuram, mimarlığı, çevreyle ilişkimize hükmeden özcü yaklaşımlardan sıyırmayı ve yapıları, giderek karmaşıklaşan çevremizi tanımlayan neden ve unsurların çeşitliliği içinde değerlendirmenin, maddesellik fikrini hem fiziksel hem de fiziksel olmayanı kapsayacak şekilde genişletmekle mümkün olacağını savunuyor. Bu aynı zamanda, yapılı biçimlerdeki işlevin yukarıdan aşağı doğru inen bir neden-sonuç ilişkisi içinde değil, çeşitli girdiler arasında çalışan bir çapraz işlem olarak kavramsallaştırılmasına olanak tanıyarak, onu matematik, biyoloji ya da bilgisayar bilimlerinde anlaşıldığı şekliyle kurguluyor. Kurgulamayı, biçimler ile onların tamamlayıcı parçaları ve bağlamı arasındaki karşılıklı etkileşime yardımcı olan bir çapraz işlev olarak tanımlayan Biçimin İşlevi, bu parçaların ya da maddi sistemlerin duyusal istekler ile üretim ve teknikle ilgili konular da dahil olmak üzere bir dökümünü ortaya koyarken, bunların yenilikçi biçimler meydana getirmek için nasıl kurgulanacağını da çözümlüyor. Bu maddi sistemleri farklı şekillerde tekrarlayıp birleştirerek ve çeşitli konuları işin içine katarak, farklı algı ve etkiler veren benzersiz hibrit kurgular meydana getirmek için bir çapraz işlemin nasıl kullanılabileceğini gösteriyor.

Farshid Moussavi 29 Ekimde İstanbulda
Ayrıca mimar Farshid Moussavi, Yapı-Endüstri Merkezinin davetlisi olarak, Siemens Ev Aletleri ana sponsorluğunda, 29 Kasım 2011 Salı günü saat 19:00da, Biçim ve Bezeme başlıklı bir konferans vermek ve konferans sonrasında kitaplarını imzalamak üzere İstanbulda olacak.

Farshid Moussavi Hakkında
Farshid Moussavi, mimarlık lisans eğitimini University College London bünyesindeki Bartlett Mimarlık Okulunda, yüksek lisans eğitimini ise Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Lisans Okulunda tamamladı. 1995 yılında Alejandro Zaera-Polo ile birlikte Foreign Office Architects (FOA)yı kurmadan önce Renzo Piano Building Workshop ve Office of Metropolitan Architecture (OMA)da çalıştı. Ayrıca Columbia, Princeton ve University of California, Los Angeles (UCLA) gibi üniversitelerde konuk profesör olarak görev yaptı. Çok sayıda uluslararası yarışma jürisinde görev alan Moussavi, Viyana Güzel Sanatlar Akademisinin yöneticiliğini de üstlendi. Mayıs 2011den itibaren kendi adını taşıyan Londra merkezli mimarlık ofisiyle ABD ve Tahranda önemli projelere imza atan mimar, Ağa Han Mimarlık Ödülü yürütme komitesinde ve 2005ten bu yana da Harvard Üniversitesi Tasarım Yüksek Lisans Okulunda mimarlık profesörü sıfatıyla görev yapıyor.

Biçimin İşlevi kitabının yanı sıra YEM Yayına ait tüm yayınlar, tüm seçkin kitabevlerinden, YEM Kitabevinin Beşiktaş ve Fulyadaki mağazalarından ve www.yemkitabevi.com adresinden satın alınabilir.

BİÇİMİN İŞLEVİ - Farshid Moussavi
Ed. Daniel López ve Garrick Ambrose, Ben Fortunato, Ryan Ludwig, Ahmadreza Schricker
YEM Yayın
Çeviri: Pelin Derviş
Editör: Bahar Demirhan


Geri Dön