Ekonomi

İran kripto para ile ilk ithalatını gerçekleştirdi!

İran, kripto para ile 10 milyon dolar değerindeki ilk ithalat işlemini hayata geçirdi. Kripto para ile ticaret sayesinde ABD'nin yaptırımlarının aşılması amaçlanıyor.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'na Bağlı Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Alireza Peymanpak, Twitter hesabından bu başarıyı paylaştı.

İran Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı'na Bağlı Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Alireza Peymanpak, Twitter hesabından başarıyı ulaşmakta olan ülkenin, kripto para ile yaygınlaştırmak istediğini aktardı.

Peymanpak, “Bu hafta, kripto para birimindeki 10 milyon dolar değerindeki ilk resmi ithalat satın alımı tamamlanıyor. Eylül ayı oyuncakları kadar araçlarla dış ticarette konaklama para birimi ve sözleşmeler yaygın olarak kullanım amaçlı kullanılacak.

Ticareti Geliştirme Teşkilatı Başkanı Peymanpak 10 Ocak'ta önerme, kripto biriminin uluslararası ticarette kullanım konusunda Merkez Bankası ile uzlaşmaya vardıklarını açıklamıştı.

Tahran'ın kripto paraları uluslararası ticarette kullanmak istemesindeki hedefte'nin tek başına amaçlarını bitirecek oldukları düşünülmekte.

İran, ABD Başkanı Donald Trump'la birlikte geçen tek kişilik yarışma hazırlıkları ile ticarette dolar bazlı işlemler yapamıyor. 

İran, içinde dünyada en çok kripto para madenciliği yapılan ülkelerin arasında yer alıyor.

 

YAYGIN ŞEKİLDE KULLANILACAK

İran’ın Sanayi, Maden ve Ticaret Bakanlığı’ndan bir yetkili Twitter paylaşımında, “Eylül sonu itibarıyla kripto para birimleri ve akıllı kontratlar, hedeflenen ülkelerle dış ticarette yaygın şekilde kullanılacak” dedi.

ABD, bankacılık, taşımacılık ve petrol sektöründe ithalat yasağı da dahil olmak üzere İran’a neredeyse tam bir ekonomik ambargo uyguluyor.

Geçen sene yapılan bir araştırma, dünyadaki kripto madenciliğinin yüzde 4.5’inin, ülkedeki düşük elektrik maliyeti sayesinde İran’da yapıldığını ortaya koymuştu. Kripto madenciliği, İran’ın ithalatta kullanabileceği ve yaptırımların etkisini hafifletebileceği yüz milyonlarca dolar kazanmasına yardım edebilir.

ABD Hazine Bakanlığı kripto para birimi karıştırıcısı Tornado Cash’i yaptırım listesine aldı!

Bitcoin ne kadar, Bitcoin kaç TL?  FED kararı sonrası Bitcoin yükseldi mi?