26 / 12 / 2024

İran'ın 137 yıllık başkenti taşınıyor!

İran'ın 137 yıllık başkenti taşınıyor!

İran Parlamentosu' nda 177 milletvekilinden 110' nun onayıyla 12 milyon kişinin yaşadığı başkent alınan kararla Tahran' dan Parand adlı 35 kilometre güneybatıdaki bir şehre taşınacak...



İran Parlamentosu'nda alınan kararla yönetilemez duruma gelen ülkenin başkenti, 12 milyon kişinin yaşadığı Tahran'dan Parand adlı 35 kilometre güneybatıdaki bir şehre taşınacak.


Trafik sıkışıklığı ve insan yoğunluğu nedeniyle yönetilemez hale geldiği iddia edilen Tahran başkent olmaktan çıkıyor. İran parlamentosunun 177 milletvekilinden 110'nun onayıyla başkentin, Tahran'ın 35 kilometre güneybatısında olan Parand'a taşınmasına karar verildi. Uzmanlar İran'ın başkenti taşıma gerekçelerini gerçekçi bulmuyor. Rus uzman Sergey Serioguitçev, "Tahran'da daha çok küçük ve orta ölçekli sanayi tesisleri var. Bunların şehirde kirlilik yarattığı iddiası doğru değil. Eğer çok kalabalık olduğu söyleniyorsa Tahran'ın biraz daha dışarıya doğru genişletilerek nüfusun rahatlatılması mümkün. Etrafta buna engel olacak bir doğal güzellik bulunmuyor. Bu kararın alınmasının arkasındaki en büyük sebep kamuoyunu bölmek. Bu proje gerçekleşmese bile insanlar başkentin taşınması hakkında konuşarak Suriye ve Hizbullah üzerine düşünmeyi bırakacak." diyor. Geçmişe bakılırsa başkent taşıma işlemi oldukça radikal bir karar değil. Daha önce Kazakistan, Kanada, Brezilya, Avustralya ve Myanmar'da da başkentler taşınmıştı. 


 Kazakistan: 1997 öncesinde Kazakistan'ın başkenti Almatı'ydı. Almatı doğal büyümesi içerisinde dağlarla karşı karşıya kaldığı ve şehir yoğun nüfusla sıkışmaya başladığı için başkent taşındı. Bugün Astana olarak bilinen Akmala şehri yeni başkent ilan edildi. Şehirde 300 bin kişi yaşıyor. 


 Kanada: Fransızca ve İngilizce konuşan nüfusun yoğunlukla bulunduğu Kanada'da başkent toplamda altı kez değişti. 1866 yılında Fransızların ağırlıkla yaşadığı Quebec'ten alınan başkent unvanı iki çekim merkezi Toronto ve Montreal'in ortasına, 8 bin kişinin yaşadığı küçük bir kasaba olan Ottawa'ya verildi. 


 Brezilya: 1960'ta alınan bir kararla devlet merkezi Rio de Janeiro'dan Brazil'e taşındı. Bugün şehrin boyutları katlarca artarken nüfus da 2.5 milyona çıktı. 


 Myanmar: Askeri cunta 2006'da kalabalığı gerekçe göstererek başkenti Yangon'dan Naypyidav'a taşıdı. Askerlere göre yeni şehir ulaşım ve iletişim yolları açısından çok daha stratejik bir noktada bulunuyor. 


 Avustralya: Federatif yönetim şeklinin bulunduğu ülkenin 1927 yılına kadar başkenti Melbourne'dü. Bu tarihten sonra federasyonun kararıyla başkent tamamen yeniden inşa edilen Canberra'ya taşındı. 


Sabah Gazetesi 


Geri Dön