Dış Piyasalar

İran'ın AVM, ofis ve konut ihtiyacı karşılanmalı!

Plan Proje Yönetim Müşavirlik Yönetim Kurulu Başkanı Süha İlhan, ''Tahran ve diğer büyük şehirlerde acilen nitelikli AVM, ofis ve konut ihtiyacı bir an evvel karşılanmalı" dedi.

İran pazarına 2011 yılında giren ve Tahran'da 25 bin konutluk projede teknik müşavirlik hizmeti veren Plan Proje Yönetim Müşavirlik, ambargonun kalkmasıyla birlikte iki ülke ilişkilerinin çok daha iyi noktaya taşınacağı beklentisinden hareketle, bu ülkede bir bölge ofisi açmayı planlıyor. Yönetim Kurulu Başkanı Süha İlhan, bugüne kadar yaşadığı ağır ambargo kısıtlamaları nedeni ile İran pazarının baskı altında kaldığını belirterek, "Dolayısı ile İran halkının kaliteli ürünlere gösterdiği ilgi, perakende ve gayrimenkul sektöründe patlamaya neden olacak. Tahran ve diğer büyük şehirlerde acilen nitelikli AVM, ofis ve konut ihtiyacı bir an evvel karşılanmalı" dedi. 


Yaptıkları fizibilite çalışmalarında İran'da özellikle AVM, ofis ve konut ihtiyacı nedeniyle mevcutların satış ve kiralama fiyatlarının çok yüksek olduğu sonucunun ortaya çıktığı değerlendirmesini yapan Süha İlhan, "Hatta bazı bölgelerde AVM satış ve kiralama bedellerinin ülkemiz pazarının üç katının üzerinde olduğunu gördük. Tabi ki bunların sebepleri bellidir. İran vatandaşlarının perakende konusundaki ihtiyaçlarının bir çoğunu Türkiye'den sağladığmı biliyoruz. Ayrıca İran'da kaliteli Türk ürünleri oldukça revaçta" ifadelerini kullandı. 


17 milyon metrekarelik inşaat alanı üstünde çalıştı 


Plan Grubu'nun 1994'te gayrimenkul ve turizm alanında, danışmanlık, proje yönetimi, teknik müşavirlik gibi konularda hizmet vermek üzere kurulduğunu belirten Süha İlhan, halen 50 kişilik teknik ve bunlara bağlı idari personelle hizmet verdiklerini söyledi. Kuruldukları günden bu yana üstyapı projelerinde 17 milyon metrekare inşaat alanı üzerinde çalıştıkları bügisini veren İlhan; konut, ofis, AVM, karma yapılar ve turistik tesislerde yoğunlaştıklarını, bunlarla ilgili arazi geliştirme dahil, tüm inşaat sürecinin yönetimi konusunda lider danışmanlık ve proje yönetim hizmetleri verdiklerini kaydetti. İran pazarında hizmet alanlarına giren her türlü proj e ile bundan sonra da yakından ilgilenmeye devam edeceklerini anlatan Süha İlhan, İran'da bir de bölge ofisi açmayı planladıklarını hatırlattı. İran pazarına ilk defa 2011 yılında yatırımcı adına ülke, pazar analizi ve fizibiliteler yapmak üzere girdiklerini anlatan İlhan, yaptıkları çalışmanın ardından 25 bin konutluk Tahran bölgesinde büyük ölçekli projeye müşavirlik hizmeti verdiklerini bildirdi. Aynı zamanda gerek Türk gerekse İranlı yatırımcılar için pazarda gayrimenkul ve turizm alanındaki ihtiyaçlar, mevcut durum ve maliyet analizleri yaptıklarını vurgulayan Süha İlhan, "İran pazarına girmek, özellikle ülkeyi tanımak ve iş ilişkilerimizi geliştirmek bizler için faydalı oldu. Bilgüerimizden ülkemizin önde gelen sektör temsilci ve kuruluşları da bugüne kadar fayda sağladı" diye konuştu. 


"Gayrimenkul ve inşaat lokomotif sektör konumunda bulunuyor" 


Gayrimenkul ve inşaatın lokomotif sektörlerin başında geldiğini belirten Süha İlhan, şöyle devam etti: "Nüfus artışı, kentsel dönüşüm ihtiyaçların ana konusudur. Bölgede istikrar olması ile sektörümüz de komşu ülkelerde, tüm yatırım alanlarında arayış içinde olacak. Bu arayış orta vadede Türk firmalarını bu coğrafyada başrol oyuncu yapacaktır. Dolayısıyla, şu anda birkaç milyar dolar seviyesinde olan İran ile ticaret hacmimiz birkaç yıl içinde en az üç kat artacak." Nüfusu 80 müyona yaklaşmış iki komşu ülkenin ambargo sebebiyle ticaret hacminin düşük kaldığım ifade eden Süha İlhan, öncelikle ihtiyaçlar göz ününde bulundurularak bunlara uygun hareket edilmesi gerektiğini, bu kapsamda Türkiye'nin petrol ve enerjiye, İran'ın ise enerji, altyapı, gayrimenkul ve turizm alanında yatırıma ihtiyaç duyduğunu bildirdi. Bölgenin en önemli ülkelerinden İran'ın dünya ile entegrasyonu sağlanması halinde ticaret anlamında Türkiye ile üst düzey ilişkiler kurulacağının altını çizen İlhan, "İran'ın uluslararası hukuk ve tahkim sistemine entegre olması ve ülke içindeki hukuki alt yapısını uyumlu hale getirmesi tüm yatırımcı ve firmalar için kolaylıkla ülkede yer almasına zemin oluşturacak" dedi. 


İnşaat ve gayrimenkul sektöründe İran'da malzeme ve işgücü konusunda sıkıntı bulunmadığına vurgu yapan Süha İlhan, şu değerlendirmeyi yaptı: "Ambargonun kalkması ile mutlaka malzeme çeşitliliği ve fiyat politikaları değişecek. İnşaat sektörü malzeme üreticüeri de mutlaka İran piyasasını araştırarak, komşu ülkede yer alacak. İki ülke arasında ticaretin gelişme noktasında her iki ülkeden de yatırım yapacak kişi ve kuruluşlara önerimiz, gittikleri ülkede doğru ortak ve yatırım alanları konusunda iyi araştırma yapmaları yönünde."



Dünya Sektörel Ek