Sektörel

Irkçılık yapan emlakçılar yandı! Resmen ceza geldi! 

Son günlerde kiralık konutlara ilişkin haberler gündemden düşmüyor. Son olarak Esenyurt'ta bir sitede siyahi bir kişiye konut kiralamak istemeyen bir emlakçıya 5 bin lira ayrımcılık cezası uygulandı. Kovid-19 salgını öncesinde megakentte 2 bin liraya kiralanan konutların fiyatı 3 katına kadar yükseldi

İstanbul'da artık makul bir fiyatla kiralık konut bulmak neredeyse imkansız hale geldi. Kovid-19 salgını öncesinde megakentte 2 bin liraya kiralanan konutların fiyatı 3 katına kadar yükseldi. Normal dönemde kiraya verilmesi için aylarca beklenen bodrum katlar bile şu an yüksek fiyatlarla kiralanabiliyor. 

Konutları çok yüksek fiyatlara kiraya veren emlakçıların bazıları ise fırsatçılıpa yöneliyor. Uygun kiraya oturan vatandaşların da aklına giren bazı emlakçılar, kiracıların fiyatlarının artışını direkt etkiliyor. Kiracı seçme gibi bir kriter de bulunuyor.

Esenyurt'ta bir sitede siyahi bir kişiye konut kiralamayı istemeyen emlakçıya 5 bin lira ayrımcılık cezası uygulandı. İşte ayrıntılar...
 

İstanbul Esenyurt'ta yabancı uyruklu G.C.E. de, geçen sene Türk eşi ve kızlarıyla ev kiralamak için randevu alıp K. isimli siteye gittiğini, sitenin ofisine eşinin girdiğini ve "Elimizde uygun daire var gösterebiliriz" denildiğini belirtti. Ancak kendisi içeri girdiğinde "Üzgünüz ama siyahileri sitemize kabul etmiyoruz. Yönetimin talimatı var, üzgünüz" ifadesiyle karşılaştığını aktardı. 

Haber Global'den Cihat Aslan'ın haberine göre; Konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu'na (TİHEK) götüren G.C.E., siyahi olması sebebiyle kendisine ayrımcılık yapıldığına dikkat çekti. 

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu, konuyla ilgili araştırmalarının ardından, site yönetiminin siyahi bireyleri siteye kabul etmemeye ilişkin bir iradesinin olmadığına vurgu yaparak, "Tüm bu açıklamalar doğrultusunda, emlak ofisinin site yönetiminin talimatı olmaksızın başvurana kiralama hizmeti vermeyi reddettiği ve ayrımcı muamele iddialarının doğrudan ve tek muhatabı olduğu kanaati oluşmuştur" ifadelerini kullandı. 

Başvuranın ten renginden dolayı kamuya açık sunulan bir hizmetten faydalanamadığının altı çizilen TİHEK açıklamasında, "Emlak ofisinin başvuranın 'rengi' nedeniyle hukuken tanınmış hak ve hürriyetlerden karşılaştırılabilir durumdakilere kıyasla eşit bir şekilde yararlanmasını engelleyerek ayrımcılık yasağına aykırı bir muamelede bulunduğu kanaatine ulaşılmıştır. C. R. E. emlak ofisi (B. Ş.) hakkında 5 bin TL idari para cezası uygulanmasına oybirliği ile karar verildi" denildi. 

OYAK Çiğli projesi için düğmeye basıldı! İzmir'e 216 yeni konut geliyor!

Fahiş ev kiraları Meclis gündeminde! Kira fiyatları için araştırma komisyonu kurulacak!

Hazine uygun şartlarla arazi satışını nasıl yapacak? İhale usulü gündemde!