İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!
İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor. İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. Peki, sözleşme şerhi harcı ne kadar?
İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi!
Satış vaadi sözleşmesi, alıcı ve satıcının karşılıklı olarak, satıcının taraflarca belirlenen bir bedel karşılığında taşınmazın satışını vermek,alıcının da bu taşınmazı satın almak ve bedelini ödemek konusunda tapu sicil memuru karşısında tarafların vaat ve taahhüt beyanlarını kapsayan ve noterlerce düzenlenen sözleşme olarak ifade ediliyor.
İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi ise, irtifak hakkını veren ve alan kimse tarafından imzalanıyor.
İrtifak hakkının kurulması için tapu kütüğüne tescili zorunlu oluyor. İrtifak hakkının kazanılmasında ve tescilinde, aksi öngörülmüş olmadıkça taşınmaz mülkiyetine ilişkin hükümler uygulanıyor.
İrtifak hakkının zamanaşımı yoluyla kazanılması, ancak mülkiyeti bu yolla elde edilebilecek taşınmazlarda mümkün oluyor.
İrtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmesi şerhi harcı:
5838 sayılı Kanunla Harçlar Kanununa bağlı (4) sayılı tarifenin 12 nci fıkrasında yapılan düzenleme ile, gayrimenkullere ilişkin satış vaadi sözleşmeleri ve irtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmelerinin tapu siciline şerhinde harca esas bedelin asgari ve azami miktarı belirlenmiştir. Buna göre, söz konusu sözleşmelerin tapuya şerhi sırasında harcın matrahı sözleşmeye konu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az, emlak vergisi değerinin iki katından fazla olamayacaktır.
Satış vaadi sözleşmeleri ile irtifak hakkı tesisi vaadi sözleşmelerinin tapu siciline şerhinde, sözleşmede yazılı bedel üzerinden (Bu bedel, sözleşmeye konu gayrimenkulün emlak vergisi değerinden az, emlak vergisi değerinin iki katından çok olamaz.) bedelsiz olanlarda emlak vergisi değeri üzerinden (Binde 6,83) oranında harç ödenir.
İrtifak hakkı tesisi nasıl yapılır?
Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com