Kent Haberleri

İş arayanların asgari ücret beklentisi ne kadar? Açıklanan rakam ağızları açık bıraktı!

İnsan kaynakları platformu 24 Saatte İş, Aralık 1 - 15 arasında uygulamaya kaydolan 15 bin 127 adayın verisinden elde ettiği  asgari ücret beklentisini açıkladı. Peki iş arayanların asgari ücret beklentisi ne kadar? Açıklanan rakam ağızları açık bıraktı... toplantıya çevrildi

Milyonlarca çalışanı yakından ilgilendiren asgari ücret zammı için heyecanlı bekleyiş devam ederken gözler şimdi de Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun yarın gerçekleştireceği 3. toplantıya çevrildi. Konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nda yapılacak 3. toplantıda rakamın telaffuz edileceği düşünülüyor.

İnsan Kaynakları platformu 24 Saatte İş, toplantı öncesinde Aralık 1 - 15 arasında uygulamaya kaydolan 15 bin 127 adayın verisinden derlemiş olduğu asgari ücret beklentisini 8 bin 182 TL şeklinde hesapladı. Rakamı iş arayan toplamda 15 bin 127 adayın iş başvuruları, eğitim durumları, deneyimleri, yaş ve cinsiyet kırılımlarına göre hesaplayan 24 Saatte İş, yüzde 95 güven aralığına baktığında ise asgari ücretin 8061- 8305 TL arasında olacağı tahminini yaptı.  

İşte merakla beklenen ayrıntılar...

 

Asgari ücret tahminleri güçleşti

Enflasyonun tetiklediği belirsizlik asgari ücret tahminini de güçleştirdi. 2021 Aralık ayında 24 Saatte İş adaylarının ücret beklentisi ile asgari ücret arasındaki fark yüzde 38 iken 2022 yılında bu oran yüzde 46 şeklinde oldu.

Bunun sebebi ise artan enflasyon ve piyasa koşulları. 2022'deki enflasyon artışından beri iki asgari ücret zammı arasındaki adayların maaş beklentisi birden çok kez de yükseldi. Artık adayların maaş beklentisi sık ve yüksek derecede de güncellenmeye başladı. 

2023'te enflasyonun çift haneli rakamlarda seyretmesi durumunda asgari ücrete daha sık revizyon gelmesi de beklenebilir. Asgari ücret beklentisi yüksek enflasyonla beraber aslında yalnızca birkaç ay geçerli. Dolayısı ile piyasadaki hareketlilik bu şekilde sürerse 2023 yılındaki yeni asgari ücrete 3 ay içerisinde yeniden bir zam gelmesi de gerekecek. Bunun önüne geçmek için asgari ücrete tahmin edilenden daha yüksek bir artış da gelebilir. 

Yine verilen detaylara göre, asgari ücret beklentisine sektör/pozisyon olarak bakıldığında da en çok değişim yüzde 65 ile teknik pozisyonlarda görüldü. Hizmet ve satış ise asgari ücret beklentisindeki değişimin yüzde 11 ile en az olduğu sektör şeklinde hesaplandı. Bunun nedeni ise teknik pozisyonlardaki adayların deneyim ve yaşlarının hizmet ve satış sektöründeki adaylara göre daha çok olması. Yine verilen bilgiye göre, deneyim ve yaş arttıkça beklenti de daha fazla oluyor.

Asgari ücretin hızlı bir biçimde açıklanıp ve her üç aylık aralıklarla revize edilmesi günümüz yüksek enflasyon döneminde daha mantıklı bir politika da olabilir. Zira son dönemlerde asgari ücrete bağlı belirsizlik işe alımlara olumsuz bir şekilde etki etti. Özellikle içinde olduğumuz aralık ayında işe alım süreçlerinde gözle görünür bir yavaşlık söz konusu oldu. 2021 yılının Kasım ayından 2022 yılının Aralık ayına kadar işe alım hacminde yüzde 5’lik bir düşüş var. 2022 yılında aynı verilere bakıldığında işe alım hacminin yüzde 10 şeklinde düştüğü görülüyor.

Dolayısıyla iş verenler de iş arayanlar da daha artık daha temkinli. Şirketler ise şu an personel alımlarını açıklanacak yeni asgari ücrete göre planlıyor. İş arayanlar da aynı biçimde işe başlamak için yeni asgari ücretin açıklanmasını merakla bekliyorlar.  Asgari ücretin hızlı açıklanması ve beklenen düzeyde olması istihdamda yeni bir toparlanmayı da beraberinde getirebilir.

ŞOK Market'te yüzde 35'e varan çılgın indirim! Coco Cola, Fanta, Sprite dip fiyatlar! 21 Aralık 2022 fiyat listesi

2023 asgari ücret zammıyla salı sallanacak! Dört senaryo masada! Net ücret 8000, 8250, 8500, 8750....

Elektrik fiyatları belirlendi! İşte bugün ve yarın için elektrik fiyatları

Honda CR-V bir ayda 166 bin TL zamlandı! Honda CR-V Aralık fiyatları ne kadar? 19 Aralık 2022 fiyat listesi...