Kent Haberleri

İş Bankası'ndan dev adım! Bu koşulları sağlayanlara kredi verecekler

İş Bankası tarafından işletmelere yönelik kredi kampanyasında dev bir adım atıldı. İş Bankası çevreci bir odakla çalışan işletmelere kredi sağlamaya karar verdi. Banka tarafından atılan bu adım büyük bir yankı da uyandırdı

İş Bankası tarafından çevrenin korunması adına son derece önemli bir adım atıldı. Banka tarafından atılan bu adım büyük bir yankı da uyandırdı. 

 

ISO14001 Çevre Yönetim Sistemleri, ISO50001 Enerji Yönetim Sistemleri, ISO24518 Su ve Atık Su Hizmetleri, ISO14046 Su Ayak İzi Doğrulama, Organik Tekstil Sertifikası, Ekoetiket ya da Sıfır Atık Belgesi (altın, gümüş, platin) gibi sertifikalara sahip olan gerçek kişi tacir ve KOBİ’ler, çevresel koşulları dikkate alarak yaptıkları yatırımlar ve üretimler sayesinde uygun şartlarla işletme kredisi imkanına ulaşabilecek.

 

İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı İzlem Erdem, krediyle, çevre konusunda farkındalığı olan, hammaddeden tüketiciye sunulan son ürüne kadar sürecin her evresinde çevresel etmenleri gerekli tedbirlerle kontrol altına alarak, çevreye verilebilecek zararı en aza indirmeyi amaçlayan müşterilere özel bir finansman olanağı sunduklarını vurguladı. Erdem, “Enerji verimliliğinden atık yönetimine kadar, farklı alanlardaki faaliyetlerin yaratacağı olumsuz etkileri azaltmak için gerekli önlemleri alan işletmeleri desteklemek önemli. Biz de sunduğumuz kredi ile çevre duyarlılığını teşvik eden süreç ve sistemlerin oluşturulmasını sağlamak için sürdürülebilirlik kapsamındaki sertifikalara sahip işletmelerin finansman ihtiyacının karşılanmasını amaçlıyoruz. Portföyümüzü net sıfır emisyon hedefleri doğrultusunda taahhüdümüzle uyumlu hale getirme hedefimize yönelik ürün ve hizmetler geliştirmeye, sürdürülebilirliğe destek olmaya devam edeceğiz” dedi.

İŞ BANKASI HAKKINDA

Türkiye İş Bankası A.Ş., kısaca İş Bankası, Türkiye'de bireysel ve ticari bankacılık hizmeti sunan en büyük özel bankadır. 1924'te Mustafa Kemal Atatürk'ün emriyle kurulan İş Bankası, cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankasıdır. 2021'de 926,6 milyar Türk lirası aktif büyüklüğe ulaşan banka, The Banker dergisinin açıkladığı sıralamaya göre ana sermaye bazında dünyanın en büyük 181. bankasıdır. Aralık 2021 itibarıyla 21'i yurt dışında olmak üzere 1.195 şube, 6.476 bankamatik ve 22 bini aşkın personeli bulunan İş Bankası'nın ayrıca Almanya'da İşbank AG, Gürcistan'da İşbank Georgia A.Ş. ve Rusya'da İşbank A.Ş. adıyla üç iştiraki vardır.

"Vatanı kurtaracak ve yükseltecek tedbirlerin başında olarak halkın doğrudan itibar ve itimadından doğup meydana gelen tam manasıyla modern ve milli bir banka kurulması…" 1924 yılının Temmuz ayında Bakanlar Kurulunu toplayan Mustafa Kemal, milli bir banka kurulması konusundaki arzusunu böyle dile getirmiştir.Cumhuriyet döneminin ilk ulusal bankası olan İş Bankası, Atatürk'ün direktifleriyle İzmir Birinci İktisat Kongresi'nde alınan “büyük sermayeli milli bir tedavül bankası teşkil edilerek sermayesinin yalnız ahali tarafından temini kabil olmadığı takdirde bir kısmının hükûmet tarafından hisse senedi satın alınmak suretiyle temini ve mütebaki sermayenin münhasıran Türklere aidiyeti” kararı doğrultusunda Celal Bayar'ın liderliğinde Ankara'da 10 personel ile hizmete başlamıştır. 1924 yılının sonlarında İstanbul Şubesi, 1925 yılında ise İzmir ve Bursa Şubeleri açılmıştır.

250.000 lirası ödenmiş 1 milyon lira sermaye ile 26 Ağustos 1924'te tek şube olarak kurulan İş Bankası, 8 kişilik bir kadro ile işe koyulmuştur.[8] Bankanın kurucuları arasında Mustafa Kemal Atatürk'ün yanı sıra taahhüt ettikleri sermayenin en az %10'unu ödeyen 36 kişi bulunuyordu.[9] Tüm Hindistan Müslüman Birliği tarafından Türk Kurtuluş Savaşı'na destek amacıyla gönderilen paradan geriye kalan 250.000 lira, Atatürk'ün bankaya sağladığı sermayeyi oluşturdu.

Kuruluşundan itibaren bankacılığın yanı sıra ülkenin ihtiyaç duyduğu alanlarda yatırımlara da girişen İş Bankası, şeker, cam, dokuma sektörlerinde yer almış, maden, liman, kömür işletmeleri gibi çok çeşitli alanlarda iştiraklere girişmiştir.1927 yılında İtibar-ı Milli Bankası ile birleşmiş ve sermayesini 4 milyona yükseltmiştir