Ekonomi

İş dünyası Merkez Bankası’nın faiz artırım kararını nasıl karşıladı? İşte ilk tepkiler…

Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası’nın (TCMB) uzun bir aradan sonra faizleri artırmasının kamuoyundaki yankıları sürüyor. İş dünyasının temsilcileri de faiz kararına ilişkin çeşitli açıklamalarda bulundu.Sanayiciler olarak en çok önemsedikleri konulardan birisinin de finansal istikrar olduğunu söyleyen Bahçıvan, zorlu küresel ekonomik koşullarda, yatırım ve üretimde açısından öngörülebilirliğin önemli olduğuna işaret etti

İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, Merkez Bankası’nın faiz artırımına ilişkin kararını, finansal istikrarın oluşmasına ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine dönük atılmış bir adım olarak değerlendirdiklerini açıkladı. Sanayiciler olarak en çok önemsedikleri konulardan birisinin de finansal istikrar olduğunu söyleyen Bahçıvan, zorlu küresel ekonomik koşullarda, yatırım ve üretimde açısından öngörülebilirliğin önemli olduğuna işaret etti.

Bu nedenle Bahçıvan, bugün Merkez Bankası’nın faiz kararının, Türkiye ekonomisinin önündeki birçok fırsatları tamamlayıcı unsur olarak gördükleri finansal istikrarın oluşmasına ve istikrarlı bir şekilde sürdürülmesine dönük atılmış bir adım olarak gördüklerini ifade etti.

ÜRETİM YAVAŞLAMAMALI

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç de faiz artırımının para politikası refleksini güçlendirdiğini savundu. Avdagiç, Twitter hesabından açıklamada, TCMB’nin politika faizini piyasayı yansıtacak bir seviyeye çıkarma kararını, makul ve normal karşıladığını dile getirdi. Avdagiç, diğer yandan faiz, kur, enflasyon üçlüsü ne kadar önemliyse üretim, istihdam ve ihracat üçlüsünün de en az o kadar önemli olduğunun altını çizerek bundan sonraki süreçte önemli olanın bankaların kredilendirme süreçlerinde rutine dönmesi olduğuna işaret etti. Avdagiç, parasal sıkılaştırmanın, üretim bantlarını yavaşlatmamasının önemine dikkat çekerek, politika faizi seviyesinin, üretim ve ticarete yönelik bir dizi tedbirle desteklenmesini istedi.

FAİZ ARTIŞINI TASVİP ETMİYORUZ

ASKON Genel Başkanı Orhay Aydın ise faiz artışını onaylamadıklarını ifade etti.  Aydın, Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, seçim sonrası oluşan yeni ekonomi kabinesi ile birlikte maliye politikaları üzerinde bir makas değişikliğine gidileceğinin sinyalinin verildiğine vurgu yaparak Merkez Bankası’nın da bu ayki 6,5’lık faiz artışıyla bu beklentiyi karşılamış olduğunu savunurken, ASKON  olarak faiz artışını tasvip etmediklerini, kalıcı büyüme için her zaman ‘alın teri ve emek’ dediklerinin altını çizdi.

Ankara Ticaret Odası (ATO) Başkanı Gürsel Baran da Merkez Bankası’nın faiz artırım kararının, finansal istikrarın sağlanması için atılmış bir adım olduğunu ifade etti. Baran, ekonomik istikrarın sağlanmasının ve büyümenin devamının çok önemli olduğuna değinen Baran, bu süreçte yapısal reformların hayata geçirilmesi ve yatırım ortamının korunması amacıyla reel sektörün desteklenmesi gerektiğini de kaydetti.