Ekonomi

İş dünyası nakit çıkmazında! Kredilere ve dövize erişimdeki kısıtlamalar nakit dengesini bozuyor!

Seçimlere öncesi döviz ve kredilere getirilen sınırlamalar nedeniyle finansmana erişmekte zorlanan iş dünyasının nakit akışı iyece bozuldu. İş dünyası, son gelinen noktayı, ‘piyasalar dondu kaldı’ sözleriyle özetlerken, bir an önce finansmana erişimdeki sıkıntıların ortadan kaldırılmasını istiyor.Para musluklarının kapanması nedeniyle şirketler iş yapmakta zorlanırken, piyasadaki sıkışıklığın artması endişe yaratıyor

Seçim öncesi kredi musluklarının neredeyse tamamen kapanması iş dünyasını şaşkına çevirdi. Para musluklarının kapanması nedeniyle şirketler iş yapmakta zorlanırken, piyasadaki sıkışıklığın artması endişe yaratıyor.

Seçimlerin ikinci tura kalması nedeniyle piyasalardaki belirsiz ortam devam ederken, bankacılık sistemine yönelik ardı ardına gelen düzenlemelerin acısını ise hem bankacılık sektörü hem iş dünyası çekiyor. İş dünyasının önde gelen temsilcileri, konut, taşıt ve ihtiyaç kredilerinde taleplerin askıya alındığını veya önceki aylara kıyasla yüksek maliyetle pazarlandığına işaret ederek piyasanın nakit dengesinin bozulduğundan yakınıyor.

 Dünya Gazetesi’nin haberinde, iş dünyası temsilcileri, önceki yıllarda kulandırılan kredilerin amacı dışında yerlere harcanması nedeniyle kredi musluklarının kapatıldığını, ancak piyasanın kredi üzerinden sıkıştırılmasının doğru olmadığını savunuyor.

İstanbul Tüccarlar Kulübü Başkanı İlker Önel, reel sektörde finansmana erişimde çok ciddi sorunlar yaşandığını vurgulayarak TL veya döviz kredi kullanmak bir yana kendi dövizlerine bile ulaşamadıklarının altıın çiziyor. Önel, bankaların günlük 5 bin dolarlık sınır getirdiğine vurgu yapan Önel, “Kendi hesabımızdaki parayı maalesef çekemiyoruz. Bu yüzden ödemelerimiz aksıyor. Hem ithalat hem de ihracat yaparken elimiz kolumuz bağlandı. Mecburen döviz ihtiyacımızı dışarıdan karşılıyoruz” dedi.

Önel, kredilere getirilen sınırlamaların, piyasalara müdahale anlamına geldiğini belirtirken, bu durumun serbest piyasayı olumsuz etkileyeceğini, beklentilerinin bir an önce normal ekonomi politikalarına dönülmesi olduğunu dile getirdi.

BANKACILIĞIN ÜZERİNDEKİ YÜKLER ARTTI

Üst düzey bankacılık kaynakları ise, bugün gelinen noktada bankacılık sistemi üzerine regülasyonlarla çok fazla yük bindirildiğine değindi. Bankacılar, kredi faizlerinin baskılandığı mevduat faizlerinde ise sınırların aşıldığı bir ortamda bankacılık bilançosu açısından durumunun iyice zorlaştığına dikkat çekerken, verilen kredilerin dövize kaymasının istenmediğini ancak krediye erişenlerin de dövize gittiğinin yadsınamaz bir gerçek olduğunun altını çiziyor.

ASKON Başkanı Orhan Aydın da üreticinin önündeki finansmana erişim sorununu ortadan kaldırılmasını istedi. Üreten kesimin finansal açıdan desteklenmesinin önemine değinen Aydın, ne yazık ki, son dönemde piyasalarda finansa erişim noktasında, çok ciddi sorunlar yaşandığına işaret etti. Aydın, üreticinin önündeki finansa erişim zorlukları kaldırılmasını isterken, İTHİB Başkanı Ahmet Öksüz de herkesin seçime kilitlendiğini, ancak şu an yaşanan durumun sürdürülebilir olmadığını savundu.