Ekonomi

İş dünyasından uyarı: ‘Enflasyon 3 haneyi görebilir’

Patronlardan kredi musluklarının açılmasına yönelik çağrı geldi. Son bir senedir finansmana erişimde büyük sorunlar yaşayan iş dünyası özellikle seçim öncesi kilitlenen kredi sisteminin tekrar açılmasını talep ediyor. Kredi kartlarına kadar gelen kısıtlamaların büyük sorunları beraberinde getirdiğine işaret edilirken, enflasyonla mücadelenin tüm seyri belirleyeceğine ve sıcak paranın gelmemesi durumunda 3 haneli enflasyona dönülebileceğine vurgu yaptı

Seçimlerin sona ermesiyle beraber iş dünyası yeni ekonomi yönetimi ve ekonomi yol haritasını beklerken, öncelikle kredi musluklarının açılmasını istiyor. Kredi kartlarına kadar gelen kısıtlamaların büyük sorunları beraberinde getirdiğine işaret edilirken, enflasyonla mücadelenin tüm seyri belirleyeceğine ve sıcak paranın gelmemesi durumunda 3 haneli enflasyona dönülebileceğine vurgu yaptı.

 

İÇ TALEBİ DARALTIR

Sözcü’nün haberine göre, bu yıl 22'ncisi düzenlenen Perakende Günleri'nde düzenlenen toplantıda konuşma yapan Zincir Mağazalar Derneği Başkanı Serhan Tınastepe, sektörün en önemli problemlerinden birinin finansmana erişimde yaşandığını söyledi. İki seçim arası dönemde finansal sistemin kredi bacağının kilitlendiğinin altını çizen Tınastepe, “Bunlar iç talebin daralması riskini meydana getirecek faktörler. Bir an önce bu kilitlenmenin doğru gelişmelerle ve doğru kararlarla kaldırılması, kredi daralmasının engellenmesi birinci önceliğimizdir” şeklinde konuştu.

İşte detaylar...

Bu seneyi ‘kâr değil ar yılı' şeklinde tanımlayan gelen yıla da kayıpsız girebilmek için ekonomideki gelişmelerin önem taşıdığını belirten TURYİD Başkanı Kaya Demirer, “Seçim arifesinde hiçbir firma hiçbir bankadan krediye erişim sağlayamadı. Muslukların açılması yeni yatırımlar açısından önemli” ifadeleri kullandı.

Demirer, kur ve faiz dengesini çok önemsediklerini aktararak, “Kurun bundan sonraki yönü ve faizin belli bir dönem paralel bir şekilde seyretmesinin doğru bir ekonomik program olacağına inanıyoruz” diye konuştu.

Alışveriş Merkezi Yatırımcıları Derneği Başkanı Nuri Şapkacı, “Beş senede yabancı yatırımcıların oranı yüzde 28 seviyelerinden yüzde 20 seviyelerine düştü. Bu bakımdan ekonomik stabilitenin sağlanması özellikle enflasyonun indirilmesi önemli” değerlendirmelerinde bulundu.

 

ENFLASYON 3 HANEYİ GÖREBİLİR

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Başkanı Hüseyin Altaş, enflasyona karşın büyüme beklediklerini söyledi. Burada gelecek dönemde sıcak para bulmanın çok önemli olduğunu aktaran Altaş, eğer bulunmazsa enflasyonun yüzde 100'leri bulabileceğine vurgu yaptı. Altaş, paranın bulunması durumunda da enflasyonun yüzde 15-20 seviyelerine kadar düşebileceğini belirtti. Birleşmiş Markalar Derneği Başkanı Sinan Öncel ise sektörün pandemi sonrası büyüme trendine girdiğini fakat kredilerin en önemli problem olduğunu bildirdi.

Garanti BBWA müjdeyi bugün verdi! Hesaplara hediye para yatacak!

A101’de toz deterjan 110 TL’ye, leke çıkarıcı 45 TL’ye, bulaşık makinesi tableti 80 TL’ye düştü!

Türkiye Petrolleri 4 ilde tam 402 personel alacak! Alım yapılacak şehirler netleşti!