Genel

İş dünyasının 2014 beklentileri neler?

2014'te seçimlerin yaratacağı belirsizlikler söz konusu. Seçim ortamında tüketici biraz duraklıyor, yatırımlar bekleyişe geçiyor. 2014 yılı için büyümeyi yüzde 3.5'larda, enflasyonu ise 5.5- 6.5 seviyesinde bekliyoruz...

TÜSİAD Başkanı 

Nail Olpak: FED KARARLARI TÜRKİYE İÇİN TAHTEREVALLİ DEĞİL Büyümenin sürdürülebilirliği açısından, finansman ihtiyacının karşılanması oldukça önem- I li. Piyasalardaki tedirginlik kaynaklarından birisi de. FED'in HKİH iS tahvil alımlarını azaltmaya başlamasıyla, Türkiye ve diğer gelişmekte olan ülke ekonomilerinin olumsuz etkilenme riskidir. Bize göre. FED kararları, tek başına Türkiye için bir tahterevalli değildir. Ekonomimiz. FED kararlarının muhtemel etkilerini savuşturacak dinamiklere sahiptir. Seçim döneminde ekonomi yönetiminin, mali disiplinden taviz vermeyen, ama KOBl'leri kendi halinde rüzgârlara terk etmeyen, tüketimi körüklemeyen ama 2012'de olduğu gibi iç piyasayı daraltmayan bir politika sürdürmesini bekliyoruz. 



TÜRKONFED Başkanı Süleyman Onatça: KREDİLERDE SIKIŞMA, TABANDA ENDİŞE VAR Kirn^e açıkça yüksek sesle dil çok geç ödeme yapıyor. Küçüğü » » koruma yasası olmasına rağmen, kimse buna uygun hareket etmiyor. 2014yılında dünya ekonomisinde^ belirsizlikler Türkiye'yi de etkileyecek AB'de büyüme canlı olmayacak. ABD'de para politikasında beklenen değişiklik Türkiye'nin cari açığını finanse etmesini zorlaştıracak. Bu olumsuz arka planda Türkiye, hem yüksek sayılabilecek bir enflasyon oranıyla hem de düşük büyümeye rağmen bozulan bir cari açıkla karşı karşıya. Kuyumcu hassaslığıyla yönetilmesi gereken bir döneme giriyoruz. 


* TUSKON Başkanı Rızanur Meral: İŞSİZLİK ORANINDA TEHLİKE ÇANLARI ÇALIYOR Talep, iç pazarda tatminkar ve yüzde 5 civarında bir artış algısı var. 2014'te de benzer bir artış bekleniyor. 2014 dış talebi hükümetin uygulayacağı dış politikalar ile direkt ilişkili gelişecektir. Döviz kurlarındaki yükselme ihracatçının kur tahmini yapmasını zorlaştırdı. listihdam. inşaat sektöründeki yavaşlamayla birlikte tehlike çanları çalıyor. 2014'te de çift hane seviyesinde devam edebilir. 


Yeni teşvik kanunu özellikle 5. ve 6. Bölgelere yatırımları hareketlendirdi. Irak pazarındaki canlılık da Urfa ve Mardin'e yatırım Sabancı Holding CEO'su Zafer Kurtul Yeni yılda dalgaları yöneteceğiz 2014 piyasalarda inişli çıkışlı bir yıl olacak. FED'in hamleleri paralelinde faizlerde, döviz kurlannda, emtia fiyatlarında yaşanacak dalgalanmalar, yeni yılda risk yönetimini daha da önemli hale getirecek.  2014 enflasyon tahminimiz ise yüzde 7.5. Yılı yüzde 3.5 büyüme ile kapatacağımızı öngörüyoruz. 2014 büyüme tahminimiz yine yüzde 3.5 seviyesinde. 


2014 risklere daha fazla odaklanılacak bir yıl olacak Bu yıl TUFE'nin yüzde 8 seviyesinde olAlarko Holding CEO'su Ayhan Yavrucu Faiz oranlarında bir artış olabilir. Kurda hep yukarı yönlü bir baskı olacaktır. 

Merkez Bankası son dönemde de daha rekabetçi bir para politikası izlemeye başladı. Dolayısıyla kuru da bu seviyelerde tutmak istiyor diye görüyoruz. Ancak kurdaki baskı FED'deki gelişmeler paralelinde şekillenecek. 

ı İhracatta 2014 beklentimiz olumlu. Türkiye'nin Avrupa'da rekabet gücü ve ihracat payı arttı. Reformlarla Çin'in de bir ithalat pazarı haline gelmesinin Türkiye için bir fırsat yaratacağını düşünüyorum. 


Kesinlikle dövizle borçlanılmamak ı 2014, ABD ekonomisine dair tüm verilerin yakından izleneceği bir yıl olacak. 

Fed kararlan bizi çok etkileyecek. Yatırımlarda şerit değiştirmeye neden olabilecek gelişmeler olabilir, biz temkinli iyimseriz. 

ı Önümüzdeki dönemde Fed'in piyasalara para pompalaması sürdürülebilir bir durum değil. Ancak Fed başkanlığına Janet Yellen'in gelmesinin ardından parasal genişlemenin çok hızlı durdurulmayacağı görüşündeyiz. 

Belki miktarı azalacak ama azaltmalar da büyük dilimler halinde olmayacak. 2014'te ABD'de bir faiz artırımı beklemiyoruz. 

Şirket yöneticileri kesinlikle dövizle borçlanmasınlar, döviz fiyatları artabilir. Alacak risklerinin de iyi yönetilmesi bu dönemde kritik. 

¦ 2014 yılında, aşağı yukarı 2013 gibi yüzde 3.5-4 seviyesinde bir büyüme bekliyoruz. 


¦ Enflasyonun ise 6.5 ile 6.8 aralığında olmasını öngörüyoruz. Enflasyonun petrol fiyatları etkisi ile biraz baskılanacağını düşünüyoruz. 


TÜGİAD Başkanı Ali Yücelen: MB'DEKİ SERT ADIMLAR KOBİ'LERİ ZORA SOKAR 2013. diken üstünde geçti. FED kararları ve ülkemizdeki para politikasındaki stratejilere odaklanan beklentiler, yatırım ve büyüme kararlarını da etkiledi. 2014 yılı, FED kararları ve ABD'de ile Çin'den gelecek haberlerle şekillenecek. 2014, küçük ve orta ölçekli işletmelerin zor geçireceği bir yıl olacak. Ekonomi, Merkez Bankası yönetiminin, cari açığı frenlemek adına, üreticiyi ve taciri düşünmeden hareket etmesi durumunda, daha da zorlaşacak. Önümüzdeki yıl. vergiler, bankacılık sistemi, kredi hacmi büyümesi gibi konularda, KOBİ'lerin kâr marjları ve finansmanla ilgili yaşadıkları sıkıntıların çözümü için adımlar atılması gerekmekte. 

talebini arttırdı ancak son aylarda serbest piyasa ekonomisi ve şirketlere yapılan devlet müdahaleleri iç ve dış yatırımcıları tedirgin etmekte. 

ASKON Başkanı Mustafa Koca: ASİAD Başkanı Ömer Faruk Başaran: EN BÜYÜK RİSK DIŞARIDAN-. 

2014 yılında, bana göre. ekonomimizi bekleyen en önemli sorun, dünya ekonomisinde ve dış siyaset ile ilgili Türkiye olarak bizi de etkileyebilecek sorunların yaşanma riski. Dünya ekonomisini çok yakından izliyor olacağız. Dış siyasetle ilgili gelişmeler de önümüzdeki dönemde ekonomimiz açısından önemli olacak, içeride ise. Güneydoğu açılımı ve bu süreçte yaşanabilecek olumsuz gelişmeler de, ekonomimiz üzerinde etki yaratır. Bu riskler dikkatle izlenmeli ancak ASİAD adına ben, tüm bu olumsuzları göz ardı etmeden. 2014 yılına umutla bakıyorum. 

Deloitte CEO'su Hüseyin Gürer'in 2014 tavsiyeleri. 

Haziran ayında tahsili gecikmiş alacakların oranında yükselme ile 2014'ün ikinci yansında reel sektörün borçlanma maliyetlerinde artış olabileceği uyarısı yapıyor Gürer. 2014'e dair en heyecan verici beklentisi ise yatınmlara dair... Gürer, çok sayıda Japon ve Kore merkezli şirketin Türkiye'ye yatırıma geleceğini, birçok Türk şirketin ise ABD'de yatırıma hazırlandığını söylüyor Gürer'in 2014 büyüme beklentisi yüzde 3-3.5 arasında. Enflasyonun ise kamu yatınmlanna paralel gideceğini belirtiyor. 

2014'te kamu harcamalannın olacağına inanıyor ve bu paralelde enflasyonun yüzde 7'lerin üzerine çıkabileceğini öngörüyor. Hüseyin Gürer, 2014 yılında çok sayıda Türk şirketin Avrupa ve özellikle de ABD'de şirket alımı ve ortaklığa imza atacağı bilgisini veriyor. 

SATTIĞINIZ ÜRÜNÜN MİKTAR VE ADEDİNDEKİ ARTIŞTAN ZİYADE BRÜT KARLILIĞA DİKKAT EDİN. 

GELİRLERDEN ZİYADE KÂRLILIĞA ODAKLANIN. HASILATIN BÜYÜMESİNDENSE KÂRLILIĞIN AYNI KALMASINA VE MÜMKÜNSE ARTMASINA ÖNEM VERİLMELİ. 

AYACAK YÖNETİMİNE DİKKAT EDİN. KÂRLI OLAN BİR ŞİRKET BİLE NAKİT AKIŞINI DOĞRU YÖNETEMEZSE BATABİLİR. 

TÜM ŞİRKETLER ARTIK DIŞ FAKTÖRLERE KARŞI ÇOK DUYARU. 

KONTROLÜMÜZ ALTINDA OLMAYAN RİSKLERİ İYİ TAKİP ETMEMİZ, ESNEK OLMAMIZ GEREKİYOR. 

KONTROL EDEBİLECEĞİMİZ RİSKLERİ DE AYLIK OLARAK TAKİP ETMEK GEREKİYOR ÇOK CİDDİ BİR STRATEJİ PLANI HAZIRLAMAK GEREKİYOR. EĞER İMKAN VARSA SADECE YURTİÇİ OLARAK BAKMAYIN, YURTDIŞINA DA BAKIN. AMERİKA, ASYA PASİFİK TÜM ÜLKELERE BAKILMASI GEREKİYOR. 

RİSK YÖNETİMİNE ÖNEM VERİN. RİSK YÖNETİMİ YAPARKEN BİR GRUP ŞİRKETİ İSE TEPEDE KONSOLİDE RİSK YÖNETİMİ YAPABİLECEK BİR SİSTEM KURULMALI. BUGÜN RİSK YÖNETİMİ SADECE KUR RİSKİ OLARAK ALGILANMIYOR, ÇEVRESEL, YÖNETİMSEL RİSKLER GİBİ RİSKLERİN YÖNETİLMESİ GEREKİYOR. 

TÜRK VEYA YABANCI BANKACILIK SİSTEMİNİN TÜRKİYE'DEKİ ŞİRKETLERE DAHA UZUN VADELİ KREDİ SAĞLAYABİLMELERİ 2014'ÜN ÖNEMLİ BİR KONUSU OLACAK. 

SİYASİ İSTİKRAR ÖNEMLİ SEÇİM YATIRIMI BEKLETİR 2014 bizim için seçim yılı. Kısa vadeli ticaret için ve iç tüketim için avantaj olarak görülen bu süreç uzun süreli yatırımlar için beklemeyi gerektirir. Siyasi istikrarın bozulmayacağına ilişkin imajın güçlü bir şekilde verilmesi faydalı olacaktır. Devam eden enerji güvenliği hattı ile ilgili çalışmalar ileri seviye kazanabilirse, bölgeye huzur getirir ve bundan biz çok istifade ederiz. 


GYİAD Başkanı Burcu Akdarı Toprak: 

Tasarruf yılı 2014'te iç tüketim zayıf kalır Türkiye, 2013 yılını temkinli ekonomi politikaları sonucu kontrollü bir büyüme ile kapatırken 2014 yılında da aynı politikaların süreceği görülüyor. 2014 yılını hükümetin tasarruf politikaları, MB'nin sıkılaştırma politikaları ile küresel ekonomideki para politikaları ve küresel büyüme şekillendirecektir. 'Tasarruf yılı' olarak ilan edilen ve yüzde 4 büyüme hedefi konulan 2014'te, Türkiye ekonomisinde, tasarruf önlemleri nedeniyle iç tüketimde büyüme zayıf kalırken yatırımların ve ihracatın daha hızlı büyüyeceği öngörülüyor. 166.5 milyar dolar ihracat hedefine ulaşılır, özel yatırım harcamaları canlanır ve iç tüketim de kontrol altında tutulursa, 2014 yılında daha kaliteli ve sağlıklı bir büyümeye ulaşılır. 2014 yılında MB'nin içeride tasarruf önceliğini de dikkate alan temkinli ve sıkılaştırıcı politikalarını sürdürmesi bekleniyor. Bu paralelde Merkez Bankası, özellikle TL'deki istikrarı tesis etmeye yönelecektir. 


' TÜMSİAD Başkanı Dr. Hasan Sert: . 

MBM KOBİ'lere finansman kaynağı gerek Dünyada, ekonomik anlamda bir belirsizlik yaşanıyor. 

2014 yılında öncelik verilmesi gereken en önemli konunun ekonomi için çok kritik olan istikrarın sürdürülmesi olduğunu düşünüyorum. 2014 yılında, KOBİ'lerin finansman kaynağının artırılıp, Ar-Ge faaliyetlerinin daha fazla destekleneceği destek modellerinin oluşturulmasını bekliyorum. 

2013 yılında orta gelirli nüfusta görülen işsizlik problemi 2014 yılında iş dünyasını ve Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyebilir. 2014 yılında, siyasi atmosferin zedelenmesi, zayıf bir ihtimal de olsa, Türkiye'nin yakalamış olduğu istikrarlı yapının zarar görmesine yol açabilir. 

KOBİDER Başkanı Nurettin Özgenç: 2014 zor bir yıl olacak 2014 zor bir yıl olacak. Çevre ülkelerdeki belirsizlik ortamı devam ediyor ancak sağlam ve sürdürülebilir bir ekonomik hikayesi olan gelişmekte olan ülkelerin yatırımcılar açısından önemli bir alternatif olmaya devam edeceğini düşünüyoruz. 

ABD ve Euro Bölgesi'nde 2013'e göre daha yüksek bir büyüme oranı bekliyoruz. Gelişmekte olan ülkelerde ise ancak sınırlı artışlar gözlenecek. 

Türkiye'de 2014 yılında ekonomi politikalarında önceliğin finansal piyasalarda ve ekonomide istikran sağlamak ve makul ölçüde bir büyüme ve istihdam yaratmak olacağını tahmin ediyoruz. 2014 yılının yoğun politik takvimi nedeniyle Hükümet ekonomi politikalarında büyümeden pek fazla taviz vermek istemeyecektir. GSYH büyümesinin 2014'te yüzde 4-4.5 olmasını bekliyoruz. 

Büyümeye özel sektör yurtiçi tüketim harcamalarının katkısının çok yüksek olmayacağını, kamu yatırım ve tüketim harcamaları, özel sektör yatırım harcamaları ve ihracatın ise büyümeye daha çok katkı vereceğini düşünüyoruz. 

Ekonomiye duyulan güveninin alacağı seyir, yurtiçi talep koşullarının en önemli belirleyicilerinden biri olacak. 2014'te yurtiçi tüketim talebinin 2013'tekine benzer bir büyüme göstereceğini öngörüyoruz. 

2014'te enflasyonun, 2013 sonu için yüzde 7.5 olan tahminimize göre bir puan düşerek yüzde 6.5 olmasını bekliyoruz. Merkez Bankası'nın Kasım ayındaki Para Politikası Kurulu toplantısında para politikasında önceliğin çok net bir şekilde enflasyon olduğunu vurgulamasıyla, önümüzdeki dönemde TL likidite ayarlamalarıyla faizlerin en azından bugünkü seviyelerde tutulacağı anlaşılıyor. 

Bizim de tahminimiz gecelik faizlerde zaman zaman artışlar olsa da, kredi faizlerinin mevcut düzeylerinde seyredeceği yönünde. 

ı 2014'te ihracatta Avrupa'da beklenen toparlanmanın da etkisiyle artış bekliyoruz. 

ı Beyaz eşyada iç talepte ekonominin genel büyümesi paralelinde bir performans bekliyoruz. Otomotivde ise iç talepte, 2013'teki beklentileri aşan performans, ve kur ve faiz artışlarının tüketicinin satın alma gücü üzerindeki etkisi dikkate alındığında 2014 beklentimiz daha temkinli düzeyde. Ülkemizin net ihracatçı olduğu bu iki sektörde, ihraç pazarlarımızdaki gelişmeler de, sektörün performansı açısından büyük önem taşıyor. 

ı Bankacılık hem uluslararası piyasalardaki gelişmelere, hem ülkemizdeki ekonomik aktiviteye, hem de regülasyonlardaki değişimlere hassas bir sektör. Ekonomik büyüme ve istikrar için kilit öneme sahip bu sektörün 2014'te de sağlıklı gelişimini ve kârlılığını sürdürmesini umuyoruz. 


Büyüme neden iç tüketime yansımıyor? 

Bu yılın üçüncü çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,4 büyüdüğü açıklandı. Ülke ekonomisinin büyümesinden biz KOBİDER olarak memnuniyet duyanz. Ancak böylesine bir büyümenin piyasalara da yansımasını bekliyoruz. Bu iyi durum iç tüketime niye yansımıyor bunu da ne yazık ki anlamış değiliz. 

Türkiye özüne dönmeli ve yerli yatırımcı desteklenmeli. Ekonomimizin can damarı olan KOBİ'lerin finansman sıkıntısı 2014 yılında mutlaka çözülmeli. KOBİ'lere göstermelik değil desteklemelik kredi sunulmalı. KOBİ'ler bankaların verdikleri kredilerden korktukları için almaya yanaşmıyor. Esnaf, sanatkar ve KOBİ'ler desteklenmezse 2014 yılı da pek parlak geçmeyecektir. Ayrıca bu gidişle 2023 hedeflerini gerçekleştirmek hayal olabilir. 


Akkök Yön. Kurulu Başkanı Ahmet Dördüncü Kredi bulmak zorlaşır ı Fed'in köpüğü kısmen alındı. Ancak bu daha başlangıç. ABD çok önemli bir büyüme dönemine girdi ve bu sürecek. Amerikan ekonomisinde ciddi bir ivme var. 


ı Dolar ve eurodaki artış şirketlerin bilançosundaki kredi maliyetlerini artırdı. Bunun etkisini görmeye başlayacağız. Şirketler açısından 2014'te kredi bulma konusunda sıkıntı yaşanabilir. 

ı 2014'te seçimlerin yaratacağı belirsizlikler söz konusu. Seçim ortamında tüketici biraz duraklıyor, yatırımlar bekleyişe geçiyor. 2014 yılı için büyümeyi yüzde 3.5'larda, enflasyonu ise 5.5- 6.5 seviyesinde bekliyoruz. 


Dünya Sektörel