Genel

İş dünyasının acı kaybı! Ünlü holdingin kurucusu vefat etti

Tekfen Holding’in kurucu ortaklarından Ali Nihat Gökyiğit hayatını kaybetti. TÜSİAD ve DEİK’in de kuruluşunda yer alan Gökyiğit, Türki Cumhuriyetler ile ilişkilerin güçlendirilmesine sağladığı katkılardan dolayı ‘Aksakal’ lakabıyla onurlandırılmıştı.98 yaşında vefat eden Gökyiğit’in cenazesinin yarın günü Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakiben Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedileceği bildirildi

Tekfen Holding kurucu ortaklarından olan Ali Nihat Gökyiğit, bugün hayatını kaybetti. 98 yaşında vefat eden Gökyiğit’in cenazesinin yarın günü Fatih Camii’nde kılınacak ikindi namazını müteakiben Edirnekapı Sakızağacı Mezarlığı’na defnedileceği bildirildi.

NİHAT GÖKYİĞİT KİMDİR?

 23 Şubat 1925’te Artvin’de dünyaya gelen Ali Nihat Gökyiğit, Artvin ilinin Gogitoğulları adıyla anılan köklü ailelerinden birine mensuptu. Gökyiğit, ilkokul ve ortaokulu Artvin’de tamamladıktan sonra lise eğitimini İstanbul’da Robert Kolej’de tamamladı. Daha sonra birlikte Tekfen’in ortakları arasında yer alacak olan Feyyaz Berker ile tanıştı. Okul yıllarında çalışkan bir öğrenci olan Gökyiğit’in amacı, amcaları gibi mühendis olmaktı. Liseden mezun olduktan sonra yüksek öğrenim için ABD’ye giderek  1948 yılında Michigan Üniversitesi’nden Yüksek İnşaat Mühendisi olarak mezun oldu.

Askerliğinin ardından, Türkiye’de inşa edilen NATO havaalanlarından sorumlu bir konsorsiyumda mühendis olarak işe başlayan Gökyiğit, Balıkesir, Eskişehir, Adana ve Ankara’daki havaalanı inşaatlarında görev yaptı. 1953’de Bayındırlık Bakanlığı bünyesine geçerek Konya Havaalanı inşaatının kontrol amirliği görevini üstlendi.

Hem özel sektörde hem de devlet görevinde deneyim kazanan Gökyiğit, kendisi gibi Bayındırlık Bakanlığı’nda görev yapan Feyyaz Berker ve Necati Akçağlılar ile birlikte 1956’da, bugünkü Tekfen Holding’in temelini oluşturan Feyyaz-Nihat-Necati Müşavir Mühendislik (FNN) şirketini kurdu. İlk başlarda sadece mühendis müşavirlik hizmetleri veren şirket, 1957 yılında Tekfen İnşaat’ın kurulmasıyla müteahhitlik sektörüne de girmiş oldu.

YENİ SEKTÖRLERE GİRDİ

Şirket yıllar içerisinde hızla büyüyerek inşaat işlerinin yanı sıra 1964 yılında Tekfen ampul fabrikasının kurulmasıyla sanayi sektörüne de giriş yaptı. Grup; daha sonraki yıllarda ise Mis Süt (1976), Toros Tarım (1981) gibi başka sanayi alanlarında da yatırım yaptı. Daha sonra ihracat, bankacılık, emlak ve perakende alanlarında da yatırımlar Türkiye’nin önde gelen topluluklarından biri haline geldi.

Nihat Gökyiğit, 1969’da uluslararası öğrenci organizasyonu AIESEC Türkiye’nin başkanlığını üstlenerek 2004 yılına kadar bu görevini sürdürdü. 1971 yılında TÜSİAD’ın da kuruluşunda yer alan Gökyiğit, 1985-1987 yılları arasında Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev yaptı.

TÜRK CUMHURİYETLERİ’NİN AKSAKAL’I

Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu’nun (DEİK) kuruluşunda da da rol alan Gökyiğit, sonraki adıyla Türk-BDT Konseyi olan Türk-Sovyet İş Konseyi’nin kurucu başkanlığını yaptı. Bu süreçte Orta Asya’daki Türk dünyası ile Türkiye arasındaki köprülerin kurulmasına katkılarda bulunan Gökyiğit, bu çabaları nedeniyle Türk Cumhuriyetleri’nin cumhurbaşkanları tarafından ‘Aksakal’ lakabıyla onurlandırıldı. Ayrıca Gürcistan ve Kazakistan Fahri Konsolosu görevlerini yıllarca üstlendi.