Ekonomi

İş dünyasının en büyük korkulu rüyası ne? İş adamları gelecekte nelerden endişe duyuyor?

Küresel çapta yapılan bir anket ile iş dünyasını gelecekte bekleyen riskler araştırıldı. Ankete katılan 800 iş insanı, iş dünyasını bekleyen risklere ilişkin soruları yanıtlarken, en büyük endişe kaynaklarını da paylaştı.Ankette; liderlerin en büyük endişe kaynaklarına da yer verildi

Aon Türkiye, iş dünyası liderlerinin yeni çağa nasıl hazırlandıkları ve iş dünyasını bekleyen yeni zorluklara ilişkin ‘Üst Düzey Yönetici Risk Anketi'nin 2022 yılı sonuçlarını açıkladı. Ankette; liderlerin en büyük endişe kaynaklarına da yer verildi.

Ankete göre, küresel iş dünyasındaki her 10 liderden 8'i önümüzdeki yıl içinde bir resesyon olacağını beklerken neredeyse yarısı bunun çok yüksek bir olasılık olduğuna inanıyor. Geçen yıl iş dünyasının en büyük endişe kaynakları ise yüksek maliyetler, enflasyon ve finansal kriz olarak sıralandı.  2021 yılının en önemli riskleri arasında bulunan siber saldırılar ve küresel salgınlar bu yıl dördüncü ve sekizinci sırada yerini aldı. İklim değişikliği riski ise ilk 10 arasına girdi.

Eylül 2022 tarihinde; ABD, AB ve Birleşik Krallık'taki liderler ve kıdemli yöneticilerin katılımı ile gerçekleşen anketi, en az 500 çalışanı olan şirketlerden 800 kişi yanıtladı. İş adamlarının; ekonomik görünüm, öne çıkan belli başlı riskler, risk iştahı ve karar verme süreçleri hakkındaki beklentilerinin yanı sıra risklere hazırlıklı şirketlerin ve kendine güvenen liderlerin özelliklerine de yer verildi. 

RESESYON ENDİŞESİ

Anket sonuçlarına göre küresel iş liderlerinin yüzde 79 gibi büyük çoğunluğu, önümüzdeki yıl içinde bir resesyon beklerken yüzde 43'ü bunun çok yüksek bir olasılık olarak öngörüyor. Ayrıca liderlerin sadece üçte biri, yani yüzde 35’i, kendilerini ekonomik gerilemeye karşı çok hazırlıklı, yüzde 47'si biraz hazırlıklı hissettiğini belirtiyor.

HANGİ RİSKLER ÖNE ÇIKIYOR?

Geçen yıl iş liderlerinin endişe kaynakları arasında enflasyon ilk sırada yerini aldı. Yüksek maliyetler ve enflasyonun yanı sıra finansal kriz de diğer en büyük endişe kaynakları. Üçüncü sırada ise yüzde 42 ile enerji arzı riskine ilişkin endişeler yer alıyor. Geçen yılın ilk iki riski arasında yer alan siber saldırılar ve gelecekte olası bir küresel salgın, bu yıl 4. ve 8. sıraya gerilemiş durumda.

 RİSKLERE HAZIRLIKLI OLANLAR

Aon'un araştırmasında kendine güvenen liderlerin ve risklere hazırlıklı şirketlerin 4 temel özelliğine de yer verildi. Öncelikle riski kabul ederek uzun vadeli yatırımlarda frene basmıyor. Yaklaşan resesyona karşın kendine güvenen şirketler işe alımları yavaşlatmak ya da sermaye yatırımlarını ertelemeye direniyorlar. Araştırmada; iş liderlerinin enflasyon ve artan enerji maliyetleri gibi kısa vadeli risklerden endişelenseler de artan sosyal eşitsizlik, kripto para birimi ve piyasadaki çalkantılar gibi daha uzun vadeli riskleri gözden kaçırmadıkları belirtildi.