05 / 05 / 2024

İş GYO, Taksim 'deki ofis binasının yapımına start verdi!

İş GYO, Taksim 'deki ofis binasının yapımına start verdi!

2010 yılı içinde Lykia Lodge Kapadokya ve Club Magic Kemer Imperial otellerini portföyüne katan İş GYO, kasasında bulunan 60 milyon dolarla yeni fırsatlara bakıyor



  ‘2 tane turizm tesisi aldık kasamızda para da var, yeni fırsatlara bakıyoruz '

İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Ofislerden, AVM 'lerden, hipermarketlerden ve otellerden oluşan ideal bir portföyümüz var. Turizmde yeni fırsatları değerlendirip portföyümüzdeki ağırlığını artırabiliriz. Temel anlayışımız hemen kira geliri oluşturacak yatırımlara odaklanmak ” dedi.

İş GYO için 2010 yılı oldukça hareketliydi. Silkar Grubu 'ndan Lykia Lodge Kapadokya oteli 6 milyon euroya alındı. Yanındaki yeni bir otel geliştirmeye müsait arsası ile birlikte 7 milyon euro ödendi. Club Magic Kemer Imperial için ise 18.6 milyon euro ödendi. İş GYO 'nun daha önce portföyüne kattığı Seven Seas ile birlikte otel yatırımı 3 'e çıktı.

Bu arada alınan otellerin kira gelirlerine bakınca satın alma bedellerinin oldukça cazip olduğu dikkati çekiyor. 6 milyon euro ödenen Lykia Kapadokya 'dan 760 bin 534 dolar yıllık kira geliri elde ediliyor. Yani yaklaşık 11 yıllık kira gelirine satın alındı. Aynı şekilde Magic Kemer Imperial de 2.4 milyon dolar kira getirisi ile satın alma değerini 11 yılda çıkaracak gibi görünüyor. Konut, ofis, alışveriş merkezinden oluşan yeni projelere odaklanan İş GYO 'nun yeni büyüme stratejileri içinde turizmin ayrı bir yeri olacağına dikkat çeken İş GYO Genel Müdürü Turgay Tanes, “Geçen yıl Türkiye 'ye 27 milyondan fazla turist geldi. Bu sayı 35 milyonlara çıkacak. Yeni fırsatlar olursa değerlendiririz. Kapadokya önemli bir lokasyon. Ağırlıklı olarak Japonlar, Koreliler ve İspanyollar geliyor. Üstelik bunlar kültür turizmine gelen nitelikli turist. Ortalamanın üzerinde harcıyor. Satın aldığımız otelin yanında yeni bir otel geliştirebileceğimiz ilave inşaat hakkı var. Hızla kira getirisi olacak oteller radarımızda ” diye konuştu.

60 milyon $ 'lık kira getirisi

İş GYO 'nun mevcut portföy dağılımının çok sağlıklı olduğunu ve 60 milyon dolara yakın da düzenli yıllık kira getirisi olduğuna işaret eden Tanes turizmin yanı sıra bu yıl Taksim 'de bir ofis projesine başladıklarını ayrıca İş Bankası için de Tuzla 'da teknoloji merkezi kurduklarını söyledi. Tuzla 'da 66 dönüm arazi aldıklarını bunun 43 dönümlük alanının üzerine teknoloji merkezi kurulacağını kaydeden Tanes yapacakları yatırımı yüzde 8 'in üzerinde bir getiriyi set ederek otomatiğe bağlanmış bir kira sözleşmesi ile yaptıklarını vurguladı. Tanes arazinin kalan bölümünde ise food court ve ticari alanları içeren bir proje daha geliştirdiklerini belirtti.

Tanes, “Sonuçta burada 5 bin bilgi işlemci çalışacak. Bunların nitelikli konut ihtiyaçları da olacak. Daha önce yine Tuzla 'da 40 bin metrekarelik bir arsa almıştık. Bu arsa üzerine teknoloji merkezi kuracağımız arsaya da çok yakın. Konut hakkı var. 2-3 aydır mimarisine çalışıyoruz.

Burada da 500 konut yapmayı planlıyoruz ” diye konuştu. İş GYO 'nun startını verdiği bir diğer proje ise Taksim 'deki ofis binası. Cumhuriyet Caddesi ile Lamartin Caddesi 'nin kesiştiği noktadaki binayı 8-9 katlı bir ofis bloğu olarak dizayn ettiklerini ifade eden Turgay Tanes, şunları söyledi: “Burasını çok prestijli bir ofis yapacağız. Yazın inşaatına başlar, 1 yılda bitiririz. 4 bin metrekare kiralanabilir alanı ile Taksim bölgesinin en şık ofis alanını yaratacağız. Etrafta tarihi binalar olduğu için de camdan şeffaf bir mimari tarzı benimsedik. Bu aslında tarihi dokuya da saygı olacak. Ben orada yokum diyecek. Etrafındaki binaların ön plana çıkmasını da sağlayacak. ”

Yap-satçı bir GYO değiliz

Turgay Tanes son 5 yıldır düzenli olarak nakit temettü ödemesi yapabilen halka açık kısmının büyük bölümü yabancı emeklilik fonlarının elinde bulunan bir şirket olduklarına dikkat çekiyor. Fitch 'ten AA rating alan bir şirket olduklarını vurgulayan Tanes, Borsa değerinin de iskontolu olduğunu vurguluyor. ABD 'deki mantıkla çalışan gerçek bir GYO şirketi olduklarını belirten Tanes, “Türkiye 'deki GYO mantığı yapıp satma üzerine daha çok. Bunun bir portföyü olması gerekmiyor mu Kanyon Ofis bloğundaki payımızı sattık biz de ama bunun yerine düzenli kira getirisi olan 3 hazır bina aldık ” diyor.

Tatilya 'yı aldığımızda eleştirildik, rakamlar iyi ki almışız diyor

Beylikdüzü 'nde eski Tatilya alanını 40 milyon dolara satın aldıklarında bazı eleştirilerle karşılaştıklarını hatırlatan Turgay Tanes, şimdi buradan sağladıkları kira gelirinin muazzam olduğunu söyledi.

Real Hipermarket 'e kiraladıkları alandan 2.5 milyon dolara yakın kira geliri elde eden İş GYO, Alman ECE tarafından işletilecek Marmara Park AVM kısmından ise 4.7 milyon dolar yıllık kira geliri elde edecek. Yani Tatilya arazisinden elde edilecek yıllık toplam kira geliri artışlar hariç şu an itibarıyla 7 milyon doların üzerinde görünüyor. Arazinin 40 milyon dolara satın alındığı düşünülürse 5.7 yıllık kira gelirine denk gelen satın alma değeri hakikaten müthiş bir iş sayılabilir.

Bu arada Turgay Tanes 'ten yıllarımın geçtiği İkitelli 'deki eski Sabah Binası 'nın da portföylerinde olduğunu öğreniyorum. şžimdi İş Bankası 'nın 4 İşlem merkezi olarak faaliyet gösteren binadan İş GYO yıllık 2.5 milyon dolara yakın kira geliri elde ediyor.
Vatan/Ercan İNAN


Geri Dön