İş sağlığı ve güvenliği şartları!
Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliğinde iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanabilmesi için bazı şartlar yer alıyor. Peki, iş sağlığı ve güvenliği şartları nelerdir?
İş sağlığı ve güvenliği şartları!
Yapı işlerinde çalışan işçilerin iş sağlığı ve güvenliğinin sağlanması gerekiyor. İş güvenliği ve sağlığının sağlanması için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından düzenlenen Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği ele alınıyor.
Yapı işlerinde iş sağlığı ve güvenliği yönetmeliği 28786 Sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştı. Yönetmeliğin amacı, yapı işlerinde alınacak asgari iş sağlığı ve güvenliği şartlarını belirlemek olarak açıklanıyor. Peki, iş sağlığı ve güvenliği şartları nelerdir?
Yüksekte yapılması zorunlu olmayan montaj ve benzeri çalışmaların mümkün olduğunca öncelikle yerde yapılması sağlanması gerekiyor. Yapılacak çalışmaların önceden planlanması ve organize edilmesi, bu planlama yapılırken yüksekten düşme ile ilgili hususlara acil durum planında yer verildiğinden emin olunması sağlanması gerekiyor.
Çalışanların, çalışma yerlerine güvenli bir şekilde ulaşmaları uygun araç ve ekipmanlarla sağlanması gerekiyor. Çalışma yerlerinde çalışanların güvenliği öncelikle, güvenli korkuluklar, düşmeyi önleyici platformlar, bariyerler, kapaklar, çalışma iskeleleri, güvenlik ağları veya hava yastıkları gibi toplu koruma tedbirleri ile sağlanmış olması gerekli oluyor. Toplu koruma tedbirlerinin düşme riskini tamamen ortadan kaldıramadığı, uygulanmasının mümkün olmadığı, daha büyük tehlike doğurabileceği, geçici olarak kaldırılmasının gerektiği hallerde, yapılan işlerin özelliğine uygun bağlantı noktaları veya yaşam hatları oluşturularak tam vücut kemer sistemleri veya benzeri güvenlik sistemlerinin kullanılmasının sağlanması gerekiyor.
Çalışanlara bu sistemlerle beraber yapılan işe ve standartlara uygun bağlantı halatları, kancalar, karabinalar, makaralar, halkalar, sapanlar ve benzeri bağlantı tertibatları; gerekli hallerde iniş ve çıkış ekipmanları, enerji sönümleyici aparatlar, yatay ve dikey yaşam hatlarına bağlantıyı sağlayan halat tutucular ve benzeri donanımlar verilerek kullanımının sağlanması bu hususta gerekli oluyor.
Yapı işleri sırasında ve yapı işleri bitirilip yapı kullanıma geçtikten sonra yüksekte yapılacak çalışmalarda kullanılmak üzere oluşturulacak yatay ve dikey yaşam hatları için gerekli olan bağlantı noktaları ve yapısal düzenlemeler, projenin hazırlık aşamasında belirlenerek sağlık ve güvenlik planı ve sağlık ve güvenlik dosyasında yer alıyor. Yüksekte güvenli çalışma donanımlarının, düzenli olarak kontrol ve bakımlarının yapılması sağlanıyor. Uygun olmayan donanımların kullanılması engelleniyor.
İş sağlığı ve güvenliği kanunda işverenin yükümlülükleri!
Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com