Genel

İş yeri kira desteği 3 aylığına uzatılacak!

Kovid-19 pandemisine karşı alınan önlemler nedeniyle işleri olumsuz etkilenen esnafa vergi yapılandırması ve borç ertelemesinin planlandığı kanun teklifi TBMM'ye sunuldu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile CHP milletvekilleri, Kovid-19 pandemisine karşı alınan önlemler nedeniyle işleri olumsuz etkilenen esnafa vergi yapılandırması ve borç ertelemesinin planlandığı kanun teklifini TBMM Başkanlığı'na sundu. 

Anadolu Ajansı'nda yer alan habere göre; Esnaf ve Sanatkarların Yeni Koronavirüs Salgınına Karşı Alınan Önlemler Kapsamında Uğradıkları Zararların Giderilmesi İçin Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun Teklifi'nin yer aldığıı gerekçede koronavirüse karşı çeşitli önlemler alındığı, bu önlemler kapsamında virüsün yayılımını yavaşlatmak için 700 bine yakın küçük iş yerinin kapatıldığı, iş yeri kapatılmayan esnafın da iş hacminin büyük ölçüde daraldığı kaydedildi.

İş yerleri açık olması karşısında esnafın iş hacminin salgın öncesindeki düzeye gelemediğinin belirtildiği gerekçede, "Resmi açıklamalara göre, mücbir sebep ilan edilerek salgından etkilenen iş yerlerinin bu yılın son çeyreğinde ödenmek üzere ertelenen SGK prim borcu 40 milyar lira, vergi borcu 29,4 milyar lira düzeyindedir. Bu tutarların bu yılın son çeyreğinde ödenmesi gerekmektedir. Oysa esnaf ve sanatkarlarımız normal koşullara henüz dönememekte ve birçoğu günlerce siftah yapamadan evine varmaktadır. Bu koşullardaki esnafımız bu yılın son çeyreğinde hem normal vergi ve sigorta primlerini hem de ertelenen vergi ve sigorta primi borçlarını ödemek zorundadır'' ifadeleri kullanıldı.

Gerekçede, yasa teklifi ile esnaf ve sanatkarların ödeme gücünün oldukça azaldığı bu dönemde, ödemeleri yılın son çeyreğine ertelenen sigorta primi ve vergi borçlarının faizsiz olarak beş yılda ve yılda bir defa taksit ödenecek şekilde yeniden yapılandırılmasının planlandığı, aynı şekilde esnaf ve sanatkarlara kullandırılan ve ödemeleri altı ay ertelenen kredilerin, yeniden faizsiz olarak ve bir yıl daha ertelenmesinin planlandığı ifade edildi. 

- Teklifle getirilen düzenlemeler

Teklifle, Gelir Vergisi Kanunu kapsamında kira ödemelerinin yapıldığı stopajın sınırlı bir alanda bırakılması ve genel bir kural olarak kaldırılıyor.

Düzenlemeyle Karşılıksız Çek ve Protestolu Senetler ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Kanun'u değişti. Değişiklik kapsamında, kullandığı nakdi ve gayri nakdi kredilerinin anapara, faiz veya ferilerine ilişkin ödemelerini aksatan gerçek ve tüzel kişilerin, ticari faaliyet gerçekleştiren ve bulunmayan gerçek kişilerin ve kredi müşterilerinin karşılıksız çıkan çek, protesto edilmiş senet, kredi kartı ve diğer kredi borçlarıyla ilgili Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi nezdinde tutulan kayıtları, bu kişilerle yapılan finansal işlemlerde kredi kuruluşları ve finansal kuruluşlar tarafından dikkate alınmayacak. Kredi kuruluşları ve finansal kuruluşların mevcut kredileri yeniden yapılandırması veya yeni kredi kullandırması, bu kuruluşlara hukuki ve cezai sorumluluk oluşmayacak.

AVM'lerin haftanın bir günü hizmet vermemesini düzenleyen teklifle, hizmete alınmayacak gün, o ilin özgün şartları dahilinde, ilgili meslek kuruluşlarının görüşü alınarak vali tarafından açıklanacak.

Koronavirüs tedbirleri nedeniyle kamu kurumlarının kapalı kalan kiracısı işletmelerden kira bedelleri bir yıl boyunca alınmayacak.

13 Mart tarihinde koronavirüs nedeniyle kapatılan ve hala uzaktan eğitim seçeneğiyle ve düşük sınıf mevcutlarıyla eğitim öğretim faaliyeti sürdürülen devlete bağlı okullarda bulunan kantinlerden alınacak kira bedelleri bir yıllığına alınmayacak.

Teklif değerlendirildiğinde ayrıca, koronavirüsle mücadelede yetkili makamlar tarafından alınan tedbirler kapsamında faaliyetleri geçici süreyle ara verilen işletmelere, durdurma işlemi tarihinden geçerli olmak üzere, 1 Nisan 2021'e kadar iş yeri kira desteği Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı bütçesinden verilecek. Cumhurbaşkanı, uygulamanın süresini üç aya kadar uzatabilecek.