22 / 12 / 2024

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

İş yeri kiralarından alınan yüzde 20'lik stopaj gündemden düşmüyor. Prof. Dr. Murat Batı, kiracıları bu yükten kurtarmak için iş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısında bulundu. İşte ayrıntılar..



Konut ve iş yerleri sahipilerinin, bu gayrimenkullerden elde ettikleri gelirler, kira vergisi olarak bilinen gayrimenkul sermaye iradı (GMSİ) şeklinde vergilendiriyor. Gerçek kişilere ait olan konut ve iş yeri kira gelirlerinden gelir vergisi alınıyor. 

T24 köşe yazarı Prof. Dr. Murat Batı, bugünkü köşesinde iş yeri kira stopajını kaleme aldı. Batı, iş yeri ile konuttan alınan kiranın vergilendirilmesinin birbirinden kısmen farklı olduğunu dile getirdi. 

Batı, "Örneğin 2023 yılında konut kira geliri elde eden gerçek kişiler (istisnai birkaç durum göz ardı edilmiştir) elde ettikleri kira gelirini (21 bin TL'yi geçerse) 2024 Mart'ta beyan eder ve hesaplanan vergisini de Mart ve Temmuz aylarında iki eşit taksitte öder. İş yeri kira gelirleri için ise durum farklıdır" ifadelerini kullandı.

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

ÖNCE KİRACI STOPAJ KESİNTİSİ YAPIYOR

Prof. Dr. Murat Batı, yasalarda ve düzenlemelerde kaynakta kesme, tevkifat ya da stopaj da denilen bir usulün mevcut olduğuna dikkat çekti ve "Bu usul ücret ödemelerinde, faiz gelirlerinde, iş yeri kira gelirlerinde ve daha pek çok alanda yapılıyor. Örneğin çalışanların maaşları ödenmeden önce vergisi kesilir (stopaj-tevkifat) sonra vergi dairesine ödeme yapılır. Bu yöntem iş yeri kira gelirleri için de uygulanıyor" diye konuştu. 

Batı, "İş yeri kira gelirleri ile alakalı kiracı kirayı mal sahibine vermeden önce yüzde 20 stopaj yapar ve kalan tutarı mal sahibine öder. Kesilen yüzde 20’lik tutar ise kiracı tarafından iş yeri sahibi adına vergi dairesine beyan edilir ve vergisi ödenir" bilgilerini verdi ve dükkan sahibinin elde edeceği kira gelirinin, ilk aşamada kiracı tarafından stopaj yoluyla kesilerek vergi dairesine ödendiğinin altını çizdi. 

Ardından da iş yeri sahibinin stopaj kesilmeden önceki kira gelirlerinin 2023 yılı içinde toplam tutarı 150 bin lirayı geçmesi halinde kendisinin de bunu bu kez 2024 yılında beyan edeceğinin altını çizen Prof. Dr. Batı, "Hesaplanan gelir vergisinden kiracının ödediği stopajları mahsup eder. Mahsup sonucunda bakiye pozitif çıkarsa öder ancak bakiye eksi çıkarsa iade alır" açıklamasında bulundu. 

İş yeri kira stopajı kaldırılsın çağrısı! Prof. Dr. Murat Batı: İş yeri kiracıları kurtarılmalı!

Prof. Dr. Batı, sık sık çift kira kontratı yapıldığını duyduğunu, bunun birinin maliye birinin de iş yeri sahibi için olduğunu belirtti. 

Konuya ilişkin açıklamasında "Uygulamada stopaj, iş yeri sahipleri tarafından sıklıkla kiracılara ödettiriliyor, bu durum iki ayrı kontrat yaratmakta gerçek kira değeri üzerinden stopaj yapılmıyor ve üstelik kiracının ödediği stopajlar sanki iş yeri sahibinin cebinden çıkmış gibi iş yeri sahibinin gelir beyanından mahsup edilerek iş yeri sahibine iade ediliyor" ifadelerine yer veren Murat Batı, Maliye'nin kimin ödediğine pek bakmadığının, ancak bu paranın iş yeri sahibinin cebinden çıkması gerekirken hem kiracılara ödettirildiğinin hem de iade alınabildiğinin altını çizdi. 

Batı, buradaki sorunun iş yeri sahibi adına kesilip ödenen verginin iş yeri sahibinden alınamaması olduğunu dile getirdi ve "Mükellef olan iş yeri sahibi adına kesilip ödenecek kira stopajı bazı zamanlar kiracının sırtında kalmakta ancak iş yeri sahibi bunu sonraki sene beyan ederek mahsup sonucunda iadesini bile alabiliyor" dedi. 

Stopaj kaldırısın çağrısının kiracıları kurtarmak amacıyla olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Batı, "Kira gelirini elde eden mülk sahiplerinden bu vergi sıkıtısız şekilde alınsa bu çağrıya gerek de kalmaz. Kiradan kesilen yüzde 20’lik stopaj çoğu zaman kiracılar tarafından ödeniyor ve iş yeri sahipleri tarafından tüm kira geliri sonraki sene beyan edildiğinde kiracıya ödettirilen stopaj mahsup ediliyor ve kalan bakiye eksi çıkarsa iş yeri sahibi iade alabiliyor. Yani bazı zamanlar stopajı kiracı ödüyor ancak iş yeri sahibi iade alıyor" diyerek yazısını tamamladı. 

Milyonlarca tapu sahibini ilgilendiriyor! Eğer E-devlette yoksa hemen bunu yapın!

Borsa İstanbul’a en çok yatırım yapan ülke Katar oldu

Ev sahipleri: Yüzde 25 zam sınırı çok yanlış bir karardı, her ev sahibi zengin değil! 


Geri Dön