İş yeri kiracıları dikkat! Tahliye edilebilirsiniz!
Posta yazarı Tamer Heper '2010’da iş yerimi kiraya vermiştim. Sözleşmemiz iki yıllıktı. İki yılın sonunda, iki yıl daha süreyi uzattık. Bir daha sözleşme yapmadık. Bu yıl, 10 yıllık süre dolup bitiyor. ‘10 yılı geçtiğimiz’ gerekçesiyle, tahliye davası açabilecek miyim?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper '2010’da işyerimi kiraya vermiştim. Sözleşmemiz iki yıllıktı. İki yılın sonunda yeni bir sözleşme yaptık ve iki yıl daha süreyi uzattık. Sonrasında bir daha sözleşme yapmadık. Bu yıl, 10 yıllık süre dolup bitiyor. Şimdi ben ‘10 yılı geçtiğimiz’ gerekçesiyle, tahliye davası açabilecek miyim?' sorusunu yanıtladı.
2010’da işyerimi kiraya vermiştim. Sözleşmemiz iki yıllıktı. İki yılın sonunda yeni bir sözleşme yaptık ve iki yıl daha süreyi uzattık. Sonrasında bir daha sözleşme yapmadık. Bu yıl, 10 yıllık süre dolup bitiyor. Şimdi ben ‘10 yılı geçtiğimiz’ gerekçesiyle, tahliye davası açabilecek miyim? l M.H.
***
Okuyucuma ‘evet’ veya ‘hayır’ demeden önce bazı açıklamalarda bulunmak zorundayım. Öncelikle genel kural, 10 yıllık uzatma süresi sonunda herhangi bir gerekçe göstermeden tahliye talebinde bulunulabilir. Sorusundan anlaşıldığına göre okuyucum bu cümleye vakıf ama bu cümlede dikkat çekmek istediğim bir nokta var.
Dikkat ederseniz 10 yıl, kira sözleşmesinin başından itibaren hesaplanmıyor, uzatmalar hesaplanıyor. Yani okuyucum iki yıllık sözleşme yapmış ya, iki yıldan sonraki 10 yıl hesaplanacaktı. Yani okuyucumun olayında toplam 12 yılın sonunda tahliye talebinde bulunulacak(tı). Bu genel kural(dı).
***
Ama yine okuyucumun olayında dikkat çeken ikinci bir husus var. İki yıllık sözleşme imzalandı, sonra iki yıllık bir anlaşma daha imzalandı. Artık 10 yıllık süre 2010’dan hesap edilmeyecek, hesaplama ikinci sözleşmenin yapıldığı yıldan itibaren hesaplanacak.
Toplu olarak söyleyeyim, artık 2012’den itibaren hesaplama yeniden başlayacak. Yapılan ikinci sözleşme uzatma yılları arasında sayılmıyor, numaratör sıfırlanmış gibi kabul ediliyor. Yani, okuyucumun tahliyeyi talep edebileceği yıl artık 2024. Çünkü karşılıklı yapılan yeni sözleşme, ‘uzatma’ olarak kabul edilmiyor, kiralamanın yeniden başlatıldığı bir tarih olarak kabul ediliyor.
***
Ben bu hesaba karşıyım. Yasa uzatmadan bahsediyor ve ‘uzatma’ demiyor. Taraflar kendi iradeleri ile sözleşmeyi yazılı olarak da uzatabilir. Dolayısıyla aynı şartlarla yazılı bir sözleşme yapıp kira süresini uzatırlarsa, bu uzatma süresine dahil olarak kabul edilmelidir. Bence böyle ama Yargıtay öyle kabul etmedi. Yazılı yapılan her sözleşme için sıfırdan başlattı. O halde Yargıtay’ın dediği gibi uygulanacak. Okuyucum da 2024 yılını bekleyecek.