Kira

'İş yeri kiralarına da yüzde 25 sınırı getirilsin'

Bu yılın Haziran ayında konut kiralarının artışına yüzde 25 zam sınırı getirilmiş ancak işyerleri bu uygulamanın dışında tutulmuştu. İş yeri sahipleri ve özellikle küçük esnaf kira artışından yakınarak kendileri için de sınırlama getirilmesini istiyor.Yüksek enerji ve elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalan işyeri sahipleri, kiralardaki fahiş zam artışlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti

Esnaf, Haziran ayında konutlara getirilen yüzde 25 kira zammı sınırının iş yeri kiralarına da uygulanmasını istiyor. Yüksek enerji ve elektrik faturalarıyla karşı karşıya kalan işyeri sahipleri, kiralardaki fahiş zam artışlarına sınırlama getirilmesi gerektiğini belirtti.

Sözcü Gazetesi'nde yer alan habere göre, fahiş fiyat artışları nedeni ile enerji faturası da yüksek olan iş yerlerinin ve esnafın işyerlerini kapatma tehlikesiyle karşı karşıya kaldığını kaydeden Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, kiranın en büyük maliyet kalemlerinden biri olduğunu söyledi. Esnafın kira sorununun giderek arttığını kaydeden Palandöken, iş yapan esnafın mülk sahipleri tarafından çıkmaya zorlandığını belirtti. Palandöken, pandemi sürecinde yaşanan kayıplar nedeni ile iş yerlerinin kiralarıyla ilgili artışların da yüzde 25 ile sınırlandırılması gerektiğini söyledi. Girdi maliyetleri içinde en önemli kalemin kira olduğunu ardından doğal gaz ve elektrik faturalarının geldiğini ifade eden Palandöken, bütün bu giderlerin üç- dört katlık artışlarla astronomik rakamlara ulaştığını belirtti.

İlk yatırım 300 - 500 bin lira 

TESK Başkanı Bendevi Palandöken, iş yerlerinin büyük maliyetlerle açıldığını ve daha sonra kira artışlarının bu yatırımları zora soktuğunu dile getirdi. Fırın, kuaför ya da bakkal gibi küçük esnafın ilk yatırımda 300 ile 500 bin lira arasında demirbaş aldığını kaydeden Palandöken, bu esnafın bir kaç yıl müşteri çekmek için mücadele ettiğini ardından da mülk sahibinin, "ya kirayı artır ya çık" dediğini kaydetti. Bu durumda da esnafın kirayı artırmak zorunda kaldığını ifade eden Palandöken, iş yeri kiralarına getirilecek sınırlamanın enflasyonla mücadele konusunda da katkı sağlayacağını savundu. Geçtiğimiz günlerde Milli Eğitim Bakanlığı'nın kamuya ait okulların kantinlerinde kiraları yüzde 25 ile sınırlandırdığını dile getiren Palandöken, bu kararın yerel yönetimlere ve vakıflara da yayılması gerektiğini belirtti.

Konutta yüzde 25 sınırı getirildi

Hatırlanacağı üzere Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe giren karar ile 11 Haziran 2022 ile 1 Temmuz 2023 tarihleri arasında yenilenen sözleşmelerde, kiralara yüzde 25'in üzerinde artış yapılamayacağı belirtilmişti. Düzenlemenin kapsamı sadece konut amaçlı kullanılan gayrimenkullerle sınırlı tutulduğu için ticari amaçla kullanılan gayrimenkuller ve iş yerlerinde kira artışı enflasyon üzerinden gerçekleştirilmeye devam etmişti.