Kira

İş yeri olanlara büyük müjde! O vergilerin iadesini alabilirsiniz! İşte detaylar...

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Berkay Özgüven, bugünkü köşesinde kira gelirlerinde vergi iadesini kaleme aldı. İŞte merak edilen tüm detaylar... Özellikle son dönemerde kira geliri elde etmenin oldukça cazip olduğunun altını çizen Berkay Özgüven, "Birçok yatırımcı riskli bir ticaret ortamına girmek yerine kendileri açısından sağlam yolu tercih ediyor" dedi ve kout ile iş yeri kiralarının ulaştığı rakamlara dikkat çekti

Dünya Gazetesi köşe yazarı Serbest Muhasebeci Mali Müşavir Berkay Özgüven, bugünkü köşesinde kira gelirlerinde vergi iadesini kaleme aldı. Özellikle son dönemerde kira geliri elde etmenin oldukça cazip olduğunun altını çizen Berkay Özgüven, "Birçok yatırımcı riskli bir ticaret ortamına girmek yerine kendileri açısından sağlam yolu tercih ediyor" dedi ve kout ile iş yeri kiralarının ulaştığı rakamlara dikkat çekti. 

Konuyla ilgili açıklamasını "Üstelik, hem kira geliri nedeniyle vergi beyannamesi verip, hem vergi ödemeyip, üstüne vergi iadesi alabiliyorsunuz" ifadelerini kullanarak sürdüren Berkay Özgüven, bu durumun konut kira geliri elde edenler için geçerli olmadığına, vergi iadesinin yalnızca iş yeri kira geliri elde edenler için geçerli olduğuna dikkat çekti. 

 

İŞ YERİ KİRA GELİRİ NASIL VERGİLENDİRİLİR? 

İşyeri kira gelirlerinde, konut kira gelirine kıyasla sürecin daha farklı ilerlediğinin altını çizen Berkay Özgüven, "2022 yılında işyeri olarak kiraya verilen gayrimenkullerden elde edilen ve üzerinden vergi kesilmiş olan kiraların brüt tutarının (stopaj dâhil) 70.000 TL’yi aşması halinde, bu gelirin tamamının yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilmesi gerekiyor" dedi ve beyanname sınırı ile ilgili olarak da;

"Ayrıca, beyanname verme sınırı olan 70.000 TL’nin aşılıp aşılmadığının tespitinde, gelir vergisi kesintisine tabi brüt kira gelirleri ile konut kira gelirinin gelir vergisinden istisna edilen tutarı aşan kısmı birlikte dikkate alınıyor" açıklamasında bulundu. Özgüven, iş yeri kira geliri olarak beyan edilecek tutarın, gelirin 70 bin lirayı geçen bölümü değil tamamı için geçerli olduğunu aktardı.

İŞ YERİ KİRA GELİRİNDE VERGİ İADESİ NASIL OLUR? 

İş yeri kira gelirinde vergi iadesinin nedeninin kiracılar tarafından yapılan stopaj yani vergi kesintisi olduğunun altını çizen Özgüven, "Bilindiği üzere, bazı özellikli durumlar haricinde (işyerinin bir şirkete ait olması vb. durumlar), kiracı kirayı öderken brüt kira üzerinden yüzde 20 stopaj (vergi kesintisi) yapıyor" şeklinde konuştu. 

"Uygulamada, işyeri sahibi kiracı ile “net kira tutarı” üzerinden anlaştığı için stopajı (vergi kesintisini) kiracı üstleniyor" diyen Özgüven, stopajı, iş yeri sahibinin ödemiş gözükmesi sebebiyle, beyannamede hesaplanan gelir vergisinden bu stopajların mahsup edildiğinin altını çizdi.

Özgüven, "Örneğin, 2022 yılında, “işyeri kira geliri” ayda 15.000 TL olanlar yani yıllık 180.000 TL kira geliri elde edenler, bu gelirleri nedeniyle beyanname verdiklerinde, (yüzde 20 stopajın mahsubu nedeniyle), vergi ödemeyecekleri gibi, üste 1.190,00 TL işyeri kira gelirinin yanı sıra “vergi iadesi” alacaklar" şeklinde konuştu ve ayda 17 bin 500 TL yılda 210 bin TL iş yeri kira geliri elde edenlerin ise bu gelirleri sebebiyle sadece 375 lira gelir vergisi ödeyeceklerine dikkat çekti. 

Kiracılar tarafından işyeri sahipleri adına ödenen stopajların vergi iadesinde en önemli ayrıntı olduğunu aktaran Özgüven, "Stopaj, brüt kira tutarı üzerinden yukarıda belirttiğimiz üzere %20 olarak hesaplanıyor" dedi ve senelik olarak elde edilen toplam kira gelirinin gelir vergisi tarifesinde vergi diliminin yüzde 20'yi geçmediği sürece vergi iadesi alınabildiğini dile getirdi. 

Faizsiz, geri ödemesiz 250 bin lirayı al ve git! Başvurular başladı! Tarihleri kaçırma

Benzin ve motorine zam geliyor! Salı günü pompaya yansıyacak! Opet, BP, Total, PO, Shell 3 Eylül 2022 fiyat listesi

Son dakika: THY personeline 20 bin liralık ikramiye veriyor! Türk Hava Yolları primi hesaplara ne zaman yatacak?