Ekonomi

İş yerinize hatırlatın! 1000 lira ekstra ücret alın

Özel sektör çalışanları için para yardımı veriliyor. Artan doğal gaz ve ısınma giderleri nedeniyle fatura ödemekte zorluk yaşayan kişiler 1000 lira ödeme alabilmekte İşte tüm detaylar...Bu parayı almak için kısa süreniz kaldı

İş yerinize 1000 lira ek ödemeyi hatırlamayı ihmal etmeyin. Bu parayı almak için kısa süreniz kaldı. Milyonlarca özel sektör çalışanını ilgilendiren düzenleme geçen yıl hayata geçti. Isınma, elektrik ve doğal gaz desteği istisna kapsamında maaşa ek olarak yatmakta. Çalışanlara bu desteği veren iş yerlerine vergi istisnası sağlanmakta.

Resmi Gazete’de yayımlanan karara göre, özel sektör çalışanlarına doğal gaz ve ısınma yardımı verilecek, bu miktar vergi ve SGK primine tabi olmayacak.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nca hayata geçirilen "Doğalgaz Tüketim Desteği" ödemelerinin yanı sıra çalışanlara 1000 lira doğal gaz desteği verilecek. Resmileşen kararla hem işverenler vergi avantajından faydalanacak hem de çalışanlar rahat bir nefes alacak.

1000 TL doğal gaz desteği Temmuz 2023 tarihine kadar devam edecek. Kışın artan ısınma maliyetlerini azaltmak için işverenlere bir an önce hatırlatma yapmak gerekiyor.

Vergi ve SGK istisnasına göre, çalışanlara elektrik, doğal gaz ve ısınma giderlerine karşılık olmak üzere yapılacak ödemelerin aylık toplam 1000 TL’ye kadar olan kısmı istisna kapsamında olacak.

1000 TL’yi aşan kısım ise gelir vergisi ve SGK primine tabi olacak. Bu ödemelerin çalışanların mevcut ücretlerine ya da prime esas kazançlarına ilave olarak yapılması gerekecek.

1000 TL doğal gaz desteği çalışanların maaşlarında herhangi bir değişikliğe neden olmayacak. İstisnalardan 30 Haziran 2023 tarihine kadar yararlanmak mümkün olacak.

Çalışanlara yapılacak bu ödemeler zorunlu olmayacak ve tamamen isteğe bağlı olacak. Bu nedenle tüm özel sektör çalışanlarının 1000 TL doğal gaz desteğinden faydalanması söz konusu olmayacak.

Hazine, asgari ücretlinin ve çalışanların maaşlarından kesilen 178,4 TL gelir vergisi ile SGK priminden kesilen 454,6 TL’den vazgeçecek. 633 liralık bu rakam çalışan maaşlarına eklenecek.

İşverenler çalışanlarına yemek yardımını nakdi olarak verdikleri takdirde bu ücretin vergisinden de istisna tutulacak.

Çalışanların bu ödemeyi alması için herhangi bir fatura ibrazı şartı bulunmuyor. Bazı şirketler çalışanlarına bu desteği sağlamaya başlamıştı. 

Türkiye İş Bankası tarafından alınan karara göre, tüm çalışanlara haziran ayına kadar 1000 lira ısınma yardımı ödenecek.