29 / 12 / 2024

İşçi ölümlerinde en çok kaybı inşaat sektörü veriyor!

 İşçi ölümlerinde en çok kaybı inşaat sektörü veriyor!

Yılda ortalama 1100 işçi ölümü, iş kazalarında malul kalanların 2 binin üstüne çıkması, iş kazalarının on yılda ikiye katlanması, Türkiye'yi iş cinayetlerinde Avrupa'da birinci, dünyada üçüncü yaptı





Türkiye'de en fazla işçi ölümü ve iş kazalarının üçte biri inşaat sektöründe meydana gelmektedir. Tüm iş kazalarının yüzde 1.6'sı ölümle sonuçlanırken, inşat sektöründe bu oran yüzde 4.7'ye yükselmektedir. Bunu taşımacılık, madencilik, metal sektörleri izlemektedir. Bu sektörlerde ağırlık olarak kuralsız, güvencesiz, sendikasız, kayıtsız işçi çalıştırma biçimleriyle işçi sağlığı iş güvenliği kuralları da hiçe sayılmaktadır. Örneğin iş kazalarında rekorlar kırıldığı Tuzla tersanelerinde üretimin yüzde 90'ı taşeronlar eliyle yapılmaktadır. İş kazalarının dörtte üçü, yüz kişiden az işçi çalıştıran küçük orta çaplı işyerlerinde meydana geliyor. Türkiye'de var olan 1 milyon 325 bin işletmenin içinde yüzde 50'den fazla işçi çalıştıranların sayısı 25 binlerde kalırken, yürürlükteki yasalar işçi sağlığı, iş güvenliği kurallarının oluşturulmasını ancak en az 50 işçi çalıştıran işyerlerinde öngörmektedir.



Daha kuralsız çalışma koşulları


AKP’nin 2012’de çalışma yaşamının daha da kuralsızlaştırılmasına yol açacak değişiklikler yapması gündemde. Sınırlı süreli sözleşmeler, alt işletmelere ilişkin kısıtlamaların azaltılması, esnek çalışma biçimleri, özel istihdam büroları... Daha kötü ve kuralsız çalışma koşulları, daha fazla iş kazası anlamına geliyor.


CHP'nin genel başkan yardımcılanndan Prof. Sencer Ayata'nın sorumluluğundaki platformun çalışmaları kapsamında AKP iktidarının icraatları, İşçi kanı, kazanç ile yunulamaz" sözleri ile eleştirilirken, CHP'nin aynı konulara ilişkin yaklaşımlarına da yer veriliyor. CHP'nin bu amaçla işçi sağlığı, meslek hastalığı, iş güvenliğine ilişkin yasal düzenlemelerde, Özendirici-caydırıcı önlemleri bütünleştiren etkin denetim sistemine öncelik vereceği vurgulanıyor. Üretim odaklı büyüme önerirlerken, AKP’nin rant odaklı büyüme anlayışının, işçinin sağ¬lığını yok sayan sonuçları ürettiği savlanıyor.


Maliyet arttı


Bilimsel çalışmalar, iş kazalarını önlemek için alınacak önlemlerin maliyetinin, iş kazla rının yol açtığı maliyetlerden çok daha düşük olduğunu ortaya koyuyor. Ama işveren bu önlemleri “gereksiz masraf” olarak gör¬meye devam ediyor. Ülkemizde 1910’da iş kazalan nedeniyle kaybedilen işgünü sayısı 1 milyon 500 bini bulurken, iş kazaları meslek hastalıklarının Türkiye ekonomisine maliyeti 2011 'de 50 milyar TL'ye çıktı.



Geri Dön