Kent Haberleri

İşçilere vergi istisnası resmen başlıyor! Artık o ücretlerden vergi kesilmeyecek!

Türk müteahhitlerinin yurt dışında çalıştırdığı Türk işçileri için ödediği ücretlere vergi istisnası 1 Aralık günü başlayacak. Ücretlerden hiçbir vergi kesintisi yapılmayacak. İşte o vergi istisnası ile ilgili merak edilen tüm detaylar... Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), hazırladığı tebliğ taslağı ile vergi istisnasının nasıl uygulanacağı da açıklandı

Resmi Gazete’de 3 Kasım tarihinde yayımlanan 7420 Sayılı Kanun ile Türk müteahhitlerince yurt dışına çalışmaya götürülen Türk işçilere ödenen ücretler vergi istisnası çerçevesine alındı. Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB), hazırladığı tebliğ taslağı ile vergi istisnasının nasıl uygulanacağı da açıklandı. 

Tebliğ taslağına göre, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleriyle teknik hizmetlerde çalışan işçilere, fiilen yurt dışındaki çalışmaları karşılığı işverenin yurt dışı kazançlarından karşılanarak 1 Aralık 2022'den itibaren yapılan ücret ödemeleri gelir vergisinden istisna tutulacak. 

Söz konusu kişilere yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için aranan başlıca koşullar da açıklandı. 

İşte işçilere vergi istisnası ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Habertürk'ten Ahmet Kıvanç'ın haberine göre; yapılan ücret ödemelerinin gelir vergisinden istisna edilebilmesi için şu şartlar aranıyor: 

İşçinin, yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ile teknik hizmetlerde çalışıyor olması, 

Hizmetin, işçi tarafından fiilen yurt dışında sağlanması, 

İşçiye yapılacak ödemenin yurt dışı kazançlardan giderilmedi. 

Yurt dışında yapılan inşaat, onarım, montaj işleri ve teknik hizmetlere ilişkin olmak ve  fiilen yurt dışında bulunarak hizmet verilmesi koşuluyla, yönetim, idare, muhasebe gibi hizmetlerde görevde bulunan çalışanlar da vergi istisnasından faydalanacak. 

BEYANNAME DE YOK 

Sene içinde birden çok işverene tabi çalışanlar ya da  işyeri değiştirenler ikinci işverenden aldıkları ücretler o sene için belirlenen ikinci vergi dilimi tarifesini aştığında beyanname vermek zorunda tutuluyor. 2022 yılı için ikinci vergi dilimi tarifesi 70 bin Türk Lirası şeklinde uygulanıyor.

Yurt dışında çalıştırılan Türk işçilerine yapılan ücret ödemelerinde vergi kesintisi olmayacağı gibi, gelir vergisinden istisna tutulan bu gelirler için işçilerce yıllık gelir vergisi beyannamesi de verilmiyor. 

Örneğin, bir müteahhitlik şirketi yurt dışında üstlendiği inşaat işinde çalıştırmak amacıyla, Türkiye’den 40 işçi götürmüş ve işçilerin ücretleri şirketin yurt dışı şubesince ödeniyorsa, işçiler bu ücret için gelir vergisi beyannamesi vermeyecek.

ÖDEME TÜRKİYE MERKEZİNDEN DE YAPILABİLİR 

Yurt dışında çalıştırılan işçi ücretlerinin yurt dışı şube ismine şirketin Türkiye’deki merkezince ödenmesi de mümkün olabiliyor. Bu kapsamda yapılan ödeme de vergi istisnası uygulanmasına engel olmayacak. 

İşçinin hem Türkiye’de hem yurt dışında çalışması durumunda yalnızca fiilen yurt dışındaki çalışması karşılığı yapılan ücret ödemeleri vergi istisnasına tabi olacak. Yurt içindeki çalışmaları karşılığı gerçekleştirilen ödemelerde vergi istisnası olmayacak.

Örneğin bir şirketin yurt dışına götürdüğü 35 işçiden 5’i hem Türkiye’de hem de yurt dışında çalışmışsa, 30 kişinin tüm ücretleri vergi istisnası kapsamında yer alacak. Beş kişinin ise Türkiye’deki fiili çalışmaları için yapılan ödemeler vergi istisnasından faydalandırılmayacak.

Yurt dışındaki inşaat işiyle ilgili olarak Türkiye’den hizmet veren işçilerin ücretleri de vergi istisnası kapsamında olmayacak. 

Yurt dışında çalışan işçiler için gerek yurt dışındaki şube, gerek Türkiye’deki merkez tarafından yapılan ücret ödemeleri yurt dışı kazancın tespitinde gider şeklinde göz önünde bulundurulacak, Türkiye’deki şirket tarafından gider şeklinde dikkate alınmayacak. 

Türkiye Müteahhitleri Birliği (TMB) Başkanı Erdal Eren, geçmişte Türk müteahhitlerin, 2000’lerin başında yurt dışında üstlendikleri projelerin 3-4 milyar dolar düzeyinde iken, yanlarında 80 bin Türk işçisi götürdüklerine dikkat çekti. Erdal Eren şimdi ise proje büyüklüğü 30 milyar dolar olmasına karşın istihdam ettikleri Türk işçi sayısının 20 bine gerilediğini belirtti. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, TMB’nin ağustos ayında yapılan genel kurulunda Türk müteahhitlerinin yurt dışında 100 bin Türk işçi istihdam hedefine ulaşabilmesi amacıyla engellerin kaldırılması talimatı vermişti. Vergi istisnası da bu talimatlar arasında yer alıyor. 

Motorinde indirim furyası! Litresi 58 kuruş düştü! Opet, PO, Shell, Total, BP 30 Kasım 2022 fiyat listesi

Tapu sahipleri dikkat! Son gün bugün! Yapmayanlar yandı! 

İş Bankası promosyonda rakip tanımıyor! Rekor promosyon ödemesi almak için son günler!