İşgal topraklarında İsrailliye verilen inşa izni Filistinliye yasak
Doğu Kudüs'teki Har Homa artık Yahudilerin yaşadığı apartmanlarla dolup taşıyor.
Filistinlilere yeni ev izni vermeyip `izinsiz' yapılanları da yıkan İsrail, işgal altındaki Doğu Kudüs dahil tüm Kudüs'te Yahudiler için 40 bin yeni ev yapmayı planlıyor. Ulusal Planlama ve İnşa Komitesi 10 yılda 10 evin yapılması planına onay verirken Kudüs Belediye Sözcüsü Yossi Gottesman evlerin kaçının 245 bin Filistinlinin yaşadığı Doğu Kudüs'te yapılacağına dair soruya "İki kesim arasında fark yok" yanıtını verdi.
Geçen hafta komite, Filistinlilerin başkent yapmak istediği Doğu Kudüs'te 1300 binanın inşasına onay vermişti. İsrail'de temaslarda bulunan ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice, "Bakınız, bu bir sorundur. Bence bu İsrail'le görüşmemiz gereken bir sorundur" uyarısı yapmıştı.
BM dahil uluslararası toplumun Doğu Kudüs'le ilgili uyarılarını hiçe sayan İsrail, sözkonusu Filistinlilerin konut ihtiyacı olunca `yasakçı' ve `yıkıcı' kesiliyor. Önceki gün Batı Şeria'nın 299 nüfuslu Akabe köyünün ileri gelenleri salon yokluğundan bir harup yani keçiboynuzu ağacının altında toplanıp meseleyi tartıştı. Köy başkanı Sami Sadık, İsrail'in evlenen yeni çiftler dahil kimseye konut izni vermediğini, yapılan 47 konuttan 37'sinin de nisanda İsrail Yüksek Mahkemesi'ne açtıkları davayı kaybetmeleri yüzünden her an yıkılabileceğini kaydetti. Sadık, 2004'te İsrail'in köyün sadece yüzde 3'lük kısmına yıkılmama garantisi verdiğini hatırlatıp son 40 yılda köyden 700 kişinin ev yapabildiği C Bölgesi dışına gittiğini söyledi.
C bölgesinde tıklım tıklım hayat
İsrail'e göre ise ABD'li yardım kuruluşu İnşaat Birliği'nin desteğiyle yapılmış bir kreşin de bulunduğu binalar yasadışı. Britanya hükümetinin 2001'de yaptırdığı kliniğin yıkımı 2003'de Londra'nın müdahalesiyle önlenmişti. İşgal altındaki Batı Şeria'nın `C Bölgesi' kesimde köylerde inşaat yasak. BM'ye göre C Bölgesi'nde 2000'den beri Filistinlilere ait 5 bin konutla ilgili yıkım kararı alındı, 1600 konut yerle bir edildi ve yeni ev inşası taleplerinin yüzde 94'ü reddedildi. Onbinlerce Filistinlinin tıklım tıklım yaşadığı 150 köyün bulunduğu `C Bölgesi'nde İsrail tam 121 yerleşim merkezi kurdu. İsrail sadece 13 köye kısmi inşaat izni verdiğini söylüyor.
Radikal