Sektörel

İshak Kocabıyık'tan torba tasarısı yorumu!

BTS Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Meclise gelen ve yüzü aşkın kurumun özelleştirilmesinin yolunu açan yasa tasarısını değerlendirdi.

Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) Genel Sekreteri İshak Kocabıyık, Meclise gelen ve yüzü aşkın kurumun özelleştirilmesinin yolunu açan yasa tasarısını değerlendirdi. Kocabıyık, bu torba tasarıyla Haydarpaşa Garı’nın özelleştirilmesinin de önün açılacağını belirterek, “İktidar, İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yapamadıklarını Özelleştirme İdaresi eliyle yapmak istiyor” dedi.


Meclise gelecek olan tasarıyla bir çok kurumun Özelleştirme Dairesi Başkanlığı eliyle özelleştirilmesi ve taşınamazlarının satılması planlanıyor. Söz konusu yasa tasarısını değerlendiren BTS Genel Sekreteri İhsak Kocabıyık, Türkiye’de özelleştirmeden kalan kurumların taşınamazlarının hedef haline geldiğini ve bunların satışının yasaları dolanarak gerçekleştirileceğini ifade etti. Kocabıyık, “Komisyondan geçen tasarı büyük ölçüde özelleştirmeden geri kalan büyük ölçüde işletmesi olmayan kurumların varlıklarını Özeleştirme İdaresi Başkanlığı aracılığıyla satmayı planlıyor. Türkiye’nin sağda solda kalan bütün varlıkları satılacak” dedi.


Kocabıyık, özelleşecek kurumlardaki sendikal mücadelenin de sekteye uğratılmak istendiğini belirterek “Sendikal mücadele açısından da yasa önemli Devlet Hava Meydanları’ndaki örgütlenmemiz özelleştirmeden dolayı zarar görecek. Sendikal mücadeleyi de sekteye vurmayı hedefliyorlar. Bilinçli hareket ediyorlar” dedi.


HAYDARPAŞA’YA OHAL

Kocabıyık en son gündeme gelen Haydarpaşa Garı hakkında, “Haydarpaşa Garına ilişkin kısım da var. Burayı Özelleştirme İdaresine devir edip yasal olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi eliyle yapamadıklarını idare eliyle yapacaklar. Buranın gar olarak devam etmesi yönünde mahkeme kararlarımız var. Ancak siyasi iktidar OHAL yasalarıyla böyle bir mevzuat değişikliğiyle burayı özelleştirmek istiyor. Biz buranın özelleştirilmesine izin vermeyeceğiz ve geleceğimize sahip çıkacağız” diye konuştu.


ANKARA’DA OSMAN GAZİ BENZERİ

Kocabıyık, özelleştirmelerin vatandaşa ağır faturalar ödettiğinin altını çizerek, “Özelleştirmenin vatandaşa yansıması her zaman kötü oldu, kaliteli ve ucuz hizmet sunulmadı. Aksine vatandaşa faturası ağır oldu bunun son örneğini Osman Gazi Köprüsünde gördük. Daha pahalı olduğunu ve yeteri kadar geçiş olmadığını herkes biliyor üstelik alım garantisiyle geçilmeyen  kişi kadar firmanın zararını bizlerden alacaklar. Ulaşım kamu hizmetidir ve kar zarar hesabına dayalı bir hizmet değildir. Bu iktidarın ulaşım politikası ‘zara ediyor zam yapalım zara ediyor özelleştirelim’den yana. Ulaşım tamamen özelleşirse vatandaşın daha pahalıya ulaşım hizmeti alacağı kesin” diye vurguladı.


Kocabıyık, Osman Gazi Köprüsündeki ağır fatura olayının bir benzerinin Ankara’da yaşandığını söyleyerek, “Osman Gazi köprüsündeki olayın bir benzerini ilerleyen süreçte yaşayacağız Ankara Garı’nın arkasına Cengiz İnşaat’ın da içinde bulunduğu konsorsiyuma gar yaptırdılar. Alın garantisi verdiler. Buradan yeteri kadar yolcu geçmez ise parası yine vatandaştan çıkacak” dedi.


'OLDU OLACAK DEVLETİ DE ÖZELLEŞTİRELİM'

CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, 100’ü aşkın kurumun özelleştirilmes kapsamına girmesine tepki göstererek,  “Oldu olacak devleti de özelleştirelim” dedi.


CHP Denizli Milletvekili Kazım Arslan, yeni torba tasarıyla birlikte darbe girişiminin arazi fırsatçılığına ve devletin içini boşaltma adımına dönüştüğünü söyledi. “Devletin temel kuruluşlarını ve arazilerini Özelleştirme İdaresi’ne devretmeye kalkanlar, oldu olacak devleti toptan özelleştirsin” diyen Arslan, “Madem gelire ihtiyacınız var, işe Saray binasını satmakla başlasanız, arazisini devlete bıraksanız daha iyi olmaz mı? Hala bunca yaşananlardan ders almadıkları görülüyor. ‘Ben gidersem devlet biter’ diyen Erdoğan, daha gitmeden kendi elleriyle devleti yok ettiğinin, kamu binalarının yok pahasına satılacağının farkında mı” diye konuştu.


ANKARA’NIN ANA ŞEHİR PLANI DEĞİŞECEK

Önce kara para aklama yasasıyla darboğazı aşmaya çalışan iktidarın ardından son derece sorunlu bir yapılandırma yasası getirdiğini ifade eden Arslan, devletin darbeyle boğuşurken askeri arazileri ranta çevirmenin ve Ankara’nın şehir planını tümüyle değiştirip Cumhuriyetten rövanş almanın peşine düşüldüğünü söyledi. Arslan, “Ankara’nın şehir planında ana aks olan Esenboğa Havalimanı-Çankaya Köşkü hattını boşaltıp, şimdi Eskişehir Yolu-Saray hattını tasarlamaya çalışanlar, Bakanlıklar semtini Saray’a yaklaştırmanın peşindeler. Başkanlık sistemini anayasadan önce mekân değişikliğiyle getireceğini sananlar, 10 Ekim Ulus-Gar patlamasından 15 Temmuz’a kadar Ankara’da ay ay yaşadığımız her saldırının hangi hatta olduğunu hatırlamalıdır. Bu patlamaların tamamı, başkentin değiştirilmek istenen bu ana aksında olmuştur. Ulus’tan Meclis’e kadar ilerleyen bu hat, Devlet Mahallesi ve Meclis’e çıkan tüm ara yollar tehlike altındayken aylardır seyre dalan iktidar, devletin mülküne ve otoritesine meydan okunurken 10 Ekim’den bugüne kadar sadece seyretmekle yetinmiştir” dedi. 




Damla YELTEKİN/Evrensel