Isı pay ölçer sistemi nasıl işler?
Posta yazarı Tamer Heper 'Beş ay önce taşındığımız binada kaloriferler için pay ölçer olduğunu gördük. Biz de gündüz çalıştığımız için akşamları yaktık ama aylık 155 TL borç geldi. Bu husus kandırıldığımız anlamına gelir mi? Ne yapabiliriz?' sorusunu cevapladı.
Posta yazarı Tamer Heper 'Beş ay önce taşındığımız binada kaloriferler için pay ölçer olduğunu gördük. Ev sahibi de bize kullandığımız kadar para ödeyeceğimizi söyledi. Biz de gündüz çalıştığımız için akşamları yaktık ama aylık 155 TL borç geldi. Bu husus kandırıldığımız anlamına gelir mi? Ne yapabiliriz?.' sorusunu yanıtladı.
Beş ay önce taşındığımız binada kaloriferler için pay ölçer olduğunu gördük. Ev sahibi de bize kullandığımız kadar para ödeyeceğimizi söyledi. Biz de gündüz çalıştığımız için akşamları yaktık ama aylık 155 TL borç geldi. Bu husus kandırıldığımız anlamına gelir mi? Ne yapabiliriz? O.G.
*****
Binalarda ısınmak için muhtelif sistemler var. Bunlardan en yaygını merkezi sistemken, sonradan devreye kombi girdi. Okuyucumun problemini yaşamamak için binalara kombi koyuldu. Herkes kendi katını kendi ısıttı. Bunun için de az yakıt bedeli ödeyeceğini sandı. Bu konuya sonradan dönmek üzere, okuyucuma durumlarını anlatayım. Merkezi sistemlerde radyatörlere pay ölçer koyulduğunda, dairede oturan vatandaş vanayı kısabilir. Gündüz çalıştığı için evin ısınma ihtiyacı olmaz, akşamdan akşama eve gelir, vanayı açar ve ısınır, değil mi?
Hayır, öyle de olmaz. Çünkü pay ölçerlerin vanası tam olarak kapatılamaz. Ne kadar sıkarsanız sıkın 2’nci kademede durur ve radyatörü her zaman bir miktar sıcak tutar. İşte bu hali ile de enerji harcanır ve para yazar. Çünkü dairelerin tamamen soğuk tutulması binanın soğumasına neden olur ve diğer daireler ısınmada sıkıntı yaşar. Bu nedenle binanın bir miktar sıcak olması şarttır. İşte bunu sağladığı için pay ölçeri istediğiniz kadar kapatın bir miktar para ödersiniz. Bu da okuyucuma 155 TL olarak yansımış.
Peki yukarıda kombiden söz ettim, yani kombini sabah kapat git, akşam gel yak, bu halde tasarruf eder misin? Hayır, etmezsin. Binada duvarlar, kolon ve kirişler soğudu mu önce onları ısıtman; sonra kendini ısıtman gerekir. Hele hele alt komşun, üst komşun veya yan komşun dairesini ısıtmıyorsa, sen hiç ısınamazsın. Kombinin ayarını sonuna kadar açarsın yine yüklü bir yakıt parası ödersin. Bu nedenle merkezi sistem ama pay ölçeri bulunan bir bina kiralarsanız, radyatörün ayarını kapatıp ‘sıfır yakıt bedeli’ diye bir şey yoktur. Az ısınıp az ödeme vardır.
Isı pay ölçer taktırmak için binadaki bir kişinin başvurması yeterli!