Ekonomi

Isı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır?

AB ülkelerinin Rusya'ya enerji bağımlılığından kurtulmak için kullanımının yaygınlaştırmayı düşündüğü ısı pompası nedir, nasıl çalışır, evlerde nasıl kullanılır? İşte detaylar...Peki ısı pompası nedir, ısı pompası nasıl çalışır, ısı pompası evlerde kullanılabilir mi, ısı pompasının kurulum ve kullanım maliyetleri ne kadar tutar sorularının cevaplarını emlakkulisi

Günümüzde fosil yakıtlara alternatif arayışları sürerken Rusya-Ukrayna savaşının etkisiyle yüzde yüz yerel kaynakların kullanım yoluyla enerji üretimi ihtiyacı ısı pompalarının yaygınlaşmasının önünü açacak. Peki ısı pompası nedir, ısı pompası nasıl çalışır, ısı pompası evlerde kullanılabilir mi, ısı pompasının kurulum ve kullanım maliyetleri ne kadar tutar sorularının cevaplarını emlakkulisi.com ekibi olarak sizler için araştırdık.

ISI POMPASI NEDİR?

Isı pompaları; ısıtma, soğutma ve sıcak su kullanımını tek bir cihazda toplayarak diğer ısı kaynaklarına göre yüksek enerji tasarrufu sağlayan bir sistem. Isı pompaları transfer ettikleri enerjiyi sadece havadan değil toprak ve su gibi farklı ortamlardan da sağlayabiliyor. Ayrıca ısı pompaları hava, toprak ve sudaki potansiyel ısı enerjisini evlerimize taşıyarak evimizin sıcaklık konforunu sağlarken doğaya herhangi bir zehirli gaz salınımı yapmıyor.

ISI POMPASI NASIL ÇALIŞIR?

Isı pompası ısıtma, soğutma ve sıcak su için gerekli olan enerjinin %75'ini doğadan, geri kalan %25'ini elektrikten sağlayarak çalışır ve hava koşullarından etkilenmez. Isı pompaları karlı, yağmurlu, güneşli gibi her türlü hava koşulunda kullanılabilir. Klimalardaki ısıtma verimini göstermek için kullanılan COP değeri ısı pompalarında da kullanılıyor. “Coefficient Of Performance” kelimelerinin kısaltması olan COP, ısıtma performans katsayısı olarak bilinir. 

ISI POMPALARI EVDE KULLANILABİLİR Mİ?

Merak edilen en önemli konu ısı pompalarının evlerde nasıl kullanılacağı? Isı pompasıyla ısınan evlerde kombi kulanımına gerek görülmüyor.

Kombi yerine kullanılan sistemle eve kadar gelen ısının sıvısı radyatörlere giden sulara aktarılıyor. COP değeri, ısı pompasının kullandığı her bir kWh elektriğe karşılık ürettiği kullanılabilir ısı miktarını gösterir. Bu değer, iç ve dış ortam sıcaklığına bağlıdır.