Isı, su ve ses yalıtımı tadilatlarında vergi muafiyeti geliyor!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, ısı, su ve ses yalıtımı tadilatlarında vatandaşlara harç, vergi ve bedel ücretleri konusunda muafiyet getirecek...
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca hazırlanan İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı taslağına göre, yeşil bina üretimini teşvik etmek için bir takım kolaylıklar sağlanacak.
Ekolojik, iklim duyarlı ve enerji verimli bina projeleri hazırlanması ve inşa edilmesi, bütçe olanakları doğrultusunda teşvik edilecek. Bu projelere ilişkin usul ve esasların belirlenmesi de Bakanlıkça gerçekleştirilecek. Enerji verimliliğini artırmak amacıyla yapılan tadilatlar konusunda da kolaylık getirilecek. Bu kapsamda, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, ısı, su ve ses yalıtımı tadilatlarıyla, yapıların güçlendirilmesi için yapılan çalışmalarda ruhsat, harç, vergi ve belediye meclis kararlarıyla alınan bedeller kaldırılacak. Böylece vatandaşlar, enerji verimliliğini artırmak için binada yaptıracakları tadilatlarda, büyüklüğe göre değişmek üzere en az 3 bin lira tasarruf edecek.Ayrıca, yerel-geleneksel yapı malzemeleri ve ileri yapım teknolojilerinin kullanılması, enerji verimli, iklim duyarlı, yöresel ve ekolojik mimarinin geliştirilmesi ve yaygınlaştırılması da teşvik edilecek.
Tadilat için ruhsat atımına takip
Özellikle mantolama ve izolasyon işlemleri için yapılan tadilatlarda kullanılan malzemelerin standartlara uygunluğu, can ve mal güvenliği açısından büyük önem taşıyor. Taslağın yasalaşması durumunda, malzemelerin kontrolünün yapıldığını gösteren ruhsat alımı da artacak.
Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yaklaşık 6.5 milyon konutun yıkılıp, yeniden yapılacağı kentsel dönüşüm sürecinde yeşil binaların yapımı ve doğa dostu malzemelerin üretilmesi konusunda vergi ve kredi konularında kolaylıklar sağlanacağını ve teşviklerin getirileceğini söylemişti.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca hazırlanan kantin taslağında, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla, inşaat işlerini usulüne uygun yapmayan müteahhit, usta ve diğer ilgililere ağır para cezaları öngörülüyor. İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide, yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5'i kadar idari para cezası uygulanacak. Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen taşeron veya usta, 2 bin ila 6 bin lira arasında ceza ödeyecek. Mühürlenmesine rağmen inşasına devam edilen yapılar için idari para cezası üç katına çıkarılacak.
Ağır para cezaları geliyor
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, vatandaşın mağduriyetini önlemek ve güvenliği sağlamak amacıyla. inşaat işlerini usulüne uygun yapmayan müteahhit, usta ve diğer ilgililere ağır para cezaları getirmeye hazırlanıyor. Bakanlık tarafından hazırlanan İmar Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı Taslağı'nda, inşaat sektöründe hakkaniyeti ve güvenliği sağlamaya yönelik maddeler yer alıvor. Buna göre, daha önceden binanın tamamlanmış halinin maliyeti üzerinden hesaplanan idari para cezalarında indirime gidilmesi planlanıyor. Cezalar, binaların büyük bölümünün bitirilmemiş olduğu dikkate alınarak yüzde 50 azaltılacak.Böylece, binanın maliyetinin üzerinde ceza kesilmesinin önüne geçilecek.
Bakanlık, mühürlenmesine rağmen inşasına devam edilen yapılar için ise idari para cezasını 3 katma çıkaracak. İnşaatı yarım bırakıp kaçan müteahhide de ilk kez para cezası uygulaması getiriliyor. Bu durumdaki müteahhit, yapının yaklaşık maliyetinin yüzde 5'i kadar idari ceza ödeyecek. Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi almadan inşaat yapanlara 10 bin lira, belgesini 3 yılda bir yenilemeyene 5 bin lira ceza verilmesi de öngörülüyor.
Taşeron ve ustalar da sorumlu
Mükellefiyetini süresinde yerine getirmeyen veya sözleşmeye aykırı davranan parsel sahibi, denetçiler, teknik müşavirlik kuruluşu, müteahhit ve şantiye şefinin yanı sıra taşeronlara veya ustalara, ayrı ayrı olmak üzere 2 bin ila 6 bin lira arasında para cezası uygulanacak. Afet tehlikesi karşısında can ve mal güvenliğini tehdit ettiği veya edeceği belirlenen yapılara verilen sürede takviyede bulunmayanlar ise 10 bin lira ceza ödeyecek.
Bakanlık, binalarda can ve mal güvenliğini sağlamak amacıyla yangın ve gaz dedektörlerini zorunlu hale getirmeyi hedefliyor. Taslağa göre, verilen sürede asansör ve yürüyen merpenin bakımını yaptırmayan, güvenlik kamerası, duman ve gaz dedektörünıı tesis etmeyen, uydu anteni ve reklam tabelasını görüntü kirliliği oluşturmayacak şekilde kullanmayan bina sahibine, bunlar yaptırılıncaya kadar her 6 ay için bin lira para cezası verilecek.
Mortgage