Sektörel

Isı yalıtımı enerji tasarrufu için en önemli adım!

XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği 4 Nisan Perşembe günü Elazığ Akgün Otel’de “Binalarda Enerji Verimliliği için Isı Yalıtımı ve XPS Ürünler” konulu bir seminer düzenledi

Enerji kaynaklarının hızla tükendiği günümüzde sürdürülebilir bir dünya için ısı yalıtımının öneminin anlatıldığı seminere konuşmacı olarak XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar ve Genel Koordinatör Meltem Yılmaz katıldı. Isı yalıtımı ile ilgili bilinmesi gereken tüm noktaların vurgulandığı seminere Elazığlılar yoğun ilgi gösterdi 


Küresel ısınma, sanayileşme ve artan dünya nüfusu sonucu enerji açığı büyürken, enerji kaynakları da hızla tükeniyor. Bu gidişe dur diyebilmek için dünyada ve Türkiye’de gerek kamusal alanda gerekse şirketler ve bireyler bazında önemli çalışmalar yürütülüyor. Enerji darboğazının aşılması ve enerjinin verimli kullanılması için herkese büyük sorumluluklar düşüyor. Ülkemizde kullanılan toplam enerjinin yüzde 44’ü binalarda kullanılıyor. Binalarda kullanılan bu enerjinin yüzde 85’i ise binaları ısıtmak ve soğutmak için harcanıyor. Tüm bu veriler göz önüne alındığında bireylerin enerji verimliliğine katkısında ısı yalıtımının önemi ortaya çıkıyor. Türkiye’de ısı yalıtımı bilincini artırmayı misyon edinen XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği binalarda ısı yalıtımı uygulamasının enerji verimliliğine katkısını Elazığ’da gerçekleştirdiği seminer ile anlattı. 


Elazığlılar’ın yoğun ilgi gösterdiği seminere, XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ertuğrul Yörük, Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Yaşar ve Genel Koordinatör Meltem Yılmaz’ın yanı sıra Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Elazığ Belediyesi, Mimar ve Mühendis Odaları temsilcileri ile Fırat Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitimi Bölümü öğretim görevlileri, yapı denetim firmaları yetkilileri başta olmak üzere çok sayıda dinleyici katıldı. 


Seminerde, ısı yalıtımının Türkiye, Avrupa ve dünyadaki durumunu değerlendiren XPS Isı Yalıtımı Sanayicileri Derneği Genel Koordinatörü Meltem Yılmaz; “Enerjisinin yüzde 73’ünü ithal eden ve enerjide dışa bağımlı bir ülke olan Türkiye’de ısı yalıtım pazarı olması gerektiği yerde değil. Ülkemizde bulunan 19 milyon konutun yüzde 85’inde ısı yalıtımı hala yok. Yalıtımsız binalar yüzünden enerjimizi boş yere tüketiyoruz ve her yıl 9 milyar doları havaya savuruyoruz. Oysa ki mevcut ve yeni yapılacak binalarda ısı yalıtımı uygulaması ile yüzde 50’ye varan oranlarda enerji tasarrufu sağlamak mümkün. Türkiye ısı yalıtımı açısından Avrupa’nın gerisinde. Yalıtım bilinci Avrupa ülkelerinde bizden çok daha önce oluştuğu için onlar enerji verimliliği konusunda bizden çok öndeler. Türkiye’de yeni yeni konuşulmaya başlanan Pasif Ev kavramı Avrupa ülkelerinde uzun yıllardır biliniyor ve uygulanıyor. Hatta Avrupa ülkelerinde 2020’ye kadar tüm binaların Pasif Evler’e yani yıllık enerji tüketimi 15 kWh/m2’nin altında olan binalara dönüşmesi hedefleniyor” dedi. 


Isı yalıtımı yönetmeliği ve yasal mevzuatlar hakkında da açıklamalarda bulunan Meltem Yılmaz; “1 Ocak 2011’de yürürlüğe giren ‘Binalarda Enerji Performans Yönetmeliği’ gereğince yeni binaların hepsinde zorunlu olan Enerji Kimlik Belgesi’ni eski binalar da 2017 yılına kadar almak zorunda. Bu bağlamda ısı yalıtımı yaptırmak artık bir tercih değil zorunluluk. Yüzde 50’ye yakın enerji tasarrufu sağlayan ısı yalıtımı hem ülke hem de birey ekonomisine katkıda bulunuyor. Ancak bina ömrü boyunca tasarruf sağlamak için nitelikli malzemelerin seçilmesi ve yetkin kişilerce doğru uygulamasının yapılmış olması gerekiyor. Eğer niteliksiz bir ısı yalıtımı yaptırırsanız, istediğiniz verimlilik oranlarını yakalayamaz ve faturalarınızda bunun yansımasını göremezsiniz. Yanlış uygulanmış ısı yalıtımla tasarruf edemeyeceğiniz gibi hatalı bir yalıtımı onarmak da son derece zordur. Bu yüzden ısı yalıtımı yaptırırken bunun ömürlük bir uygulama olduğunu unutmamalısınız. Bunun için CE belgeli ve uluslararası standartlarda üretim yapan firmaların ürünlerini tercih etmelisiniz” diye konuştu. 


Seminerde ayrıca, Elazığ’da örnek bir bina üzerinde yapılan çalışmanın sonuçları dinleyicilerle paylaşıldı. Çalışma sonucunda ortaya çıkan ısı yalıtım uygulaması ile yapılabilecek yakıt tasarrufunun boyutu oldukça dikkat çekiciydi. Elazığ şehir merkezinde doğalgazla ısınan 2 katlı bir binada çatı ve duvarlarda yapılacak ısı yalıtım uygulaması ile yüzde 67 enerji tasarrufu yapılabileceğini gösteren bina modellemesi, bu çalışmada detaylı olarak incelendi. 


Seminerde bir konuşma yapan Elazığ’da XPS üretimi yapan SİNERJİ A.Ş. Genel Müdürü Ahmet Yaşar, XPS ısı yalıtım levhalarının piyasadaki diğer ürünlerden farkına dikkat çekti. Ahmet Yaşar; “Kalite standartlarına uygun, CE belgeli XPS ürünlerle yapılan ısı yalıtımı bina ömrü boyunca performansını devam ettirerek tasarruf sağlıyor. Yalıtımdan yüzde 100 verim almak isteniyorsa renkli, CE belgeli, sert köpük XPS ısı yalıtım levhalarını tercih etmek gerekiyor. Suya ve dona karşı dayanıklılığı sayesinde XPS levhalar, sıva çatlağı, küf ve rutubet oluşumunu engelliyor, bu sayede sağlıklı ve konforlu yaşam alanlarına imkân sağlıyor. Ucuz olduğu için tercih edilen merpen altı ürünler uygulama sonrasında ciddi sorunlar yaşanmasına ve harcanan paranın çöpe gitmesine neden oluyor. Isı yalıtımıyla tasarruf etmek isteyen herkese gönül rahatlığıyla XPS ısı yalıtım levhalarını öneriyoruz” dedi.