Emlak Terimleri

Isı yalıtımı içten mi dıştan mı?

Binalarda ısı yalıtımı işlemi, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek için yapılıyor. Peki, ısı yalıtımı içten mi dıştan mı yapılmalı?

Isı yalıtımı içten mi dıştan mı?

Binalarda ısı yalıtımı işlemi, sıcak ya da soğuk havanın ısı köprüleri vasıtası ile konutların içine girmesini ya da çıkmasını engellemek için yapılıyor.


Bu uygulama ile kışın ısınmak yazın da serinlemek için harcanan enerjiyi azaltmak ve daha rahat ortamlarda yaşamak amacıyla binaların dış cephe duvarları, cam ve doğramaları, çatıları, döşemeleri ve tesisatlarında, ısı geçişi azaltılmış oluyor.


Peki, bir apartmanda ısı yalıtımının nasıl yapılması gerekir? Isı yalıtımı içten mi dıştan mı yapılmalı?


Bir binaya dıştan ısı yalıtımı yapılması daha verimli oluyor. Bunun nedeni ise bu şekilde binanın kabuğunun bir manto gibi giydirilmesi ve böylece dış hava koşullarından kesintisiz bir şekilde yalıtılması. 


Bina kabuğunun da (duvarlar ve taşıyıcı elemanlar) ısı depolama kapasitesinden faydalanılır. İç ortamlar daha geç soğur, ayrıca mantolama ile bina taşıyıcı elemanları dış hava koşullarının yıpratıcı etkisinden ve korozyondan korunur. 


İçten yalıtım ise genellikle sürekli kullanılmayan mekanlarda (konferans salonu, sinema, tiyatro gibi) geçici hızlı ısınmanın gerektirdiği zaruri durumlarda tercih ediliyor.


Isı yalıtımı kararı nasıl alınır?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com