Sektörel

Isı yalıtımı sadece kışın değil yazın da lazım

Mavi Kale Genel Müdürü Levent Pelesen, binaların ısı yalıtımına karşı mantolanmasının yalnızca kış ayları değil yaz ayları için de enerji tasarrufu yaratacağını ifade etti

Pelesen "Kışın ısınmak için enerji harcadığımız gibi yazın da serinlemek için enerji harcıyoruz ve ısı yalıtımı ortamın ısı geçişlerini dengelediği için hızlı soğuma ya da ısınmayı engelleyerek daha az enerji tüketilmesini sağlıyor" dedi.

Yüzde 50 tasarruf

Blue' Safe Mavi Kale adlı mantolama ürününün, 2004 yılında, ısı yalıtımı malzemelerinin mucidi ve dünya pazar lideri Dow Chemical, dıştan ısı yalıtım sistemleri konusunda pazarlama ve satış lideri Mardav ile yapı kimyasalları ve cephe kaplamalarında pazar lideri Kalekim'in işbirliğiyle piyasaya sunulduğunu anlatan Pelesen, mantolama sistemi ile binalarda yüzde 50'ye varan oranda enerji tasarrufu yapıldığını söyledi. Mantolama sistemlerinde 25 milyon metrekarelik bir pazar büyüklüğü olduğunu ifade eden Pelesen "Biz bunun yüzde 25'ine sahibiz" dedi.

Daire başına 2 bin lira

Binalarda daire sahiplerinin bir araya gelip masrafları bölüşerek mantolama sisteminin getireceği tasarruftan yararlanacağını söyleyen Levent Pelesen, "Yan apartmanın mavi renkteki manto ile kaplandığını gören kişiler kendi binalarında da bu sistemi istemeye başladılar. O nedenle giderek yaygınlaşıyor. Biz uzun yıllar ticari binalarda ve klimayı sürekli kullanan otellerde bu sistemi uyguladık. Ancak konutta da giderek artış elde ediyoruz" diye konuştu. Dış düzeyi çok girintili çıkıntılı olmayan binalarda daire başına 2000 - 2500 lira arası mantolama sisteminin gerçekleşebildiğini ifade eden Pelesen  "Yapının büyüklüğü, cephe konumu, cephedeki pencere büyüklüğü, cephenin girintili çıkıntılı olması hep fiyatı etkiler. En ucuzu düz cephelerdir" dedi.
Bugün