Isı yalıtımında yeni genelge!
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 16.07.2014 tarihinde 2014/17 sayılı genelge yayınladı. 01.01.201 5 tarihinden itibaren geçerli olacak genelge daha sonra 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girmek üzere ertelendi.
Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, 16.07.2014 tarihinde 2014/17 sayılı genelge yayınladı. 01.01.201 5 tarihinden itibaren geçerli olacak genelge daha sonra 01.07.2015 tarihinde yürürlüğe girmek üzere ertelendi. Bu genelgede, 01.07.2015 tarihinden itibaren ısı yalıtım sisteminin binalarda kullanılabilmesi için sistemin bir bütün olarak, ETAG 004 dokümanında belirtilen esaslara göre akredite bir laboratuvar tarafından deneye tabi tutulması gerektiği ifade edildi. Deney sonucunda yangına tepki sınıfının belgelendirilmesi ve bu şekilde kullanılacak sistemin; yüksek binalarda (21,5 m'den yüksek) en az "zor yanıcı", yüksek bina sınıfına girmeyen binalarda ise en az "zor alevlenici" olması gerektiği belirtilmiştir.
Bakanlığın genelge gerekçesi olarak açıklaması: Binalarda ısı yalıtımlı dış cephe uygulamalarının "Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik" açısından taşıması gereken koşullarla ilgili üreticilerden, kullanıcılardan, yapı denetim birimlerinden ve sektörel sivil toplum kuruluşlarından bakanlığımıza ilgili genelgemiz çerçevesinde başvurularda bulunulmaktadır. Bu itibarla binaların dış cephesinde bulunan duvar veya taşıyıcı sistem yüzeylerine "ısı yalıtım malzemesi, ısı yalıtım yapıştırıcısı, dübel, sıva filesi, sıva vb. diğer teçhizat" kullanılarak teşkil edilen ısı yalıtımı uygulamalarında, binanın yangın güvenliğinin sağlanması açısından ilgide kayıtlı genelgemizde bazı hususların açıklanması ihtiyacı doğmuştur.
Yanıcılık ve yangına tepki sınıflandırması
19.12.2007 tarih ve 26735 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Binaların Yangında Korunması Hakkındaki Yönetmeliğin 27'nci maddesinde, "Dış cephelerin, yüksek binalarda zor yanıcı malzemeden ve diğer binalarda ise en az zor alevlenici malzemeden olması gerekir. Cephe elemanlarıyla alevlerin geçebileceği boşlukları bulunmayan döşemelerin kesiştiği yerler, alevlerin komşu katlara atlamasını engelleyecek şekilde döşeme, yangın dayanımını sağlayacak süre kadar yalıtılır...” hükmü yer almaktadır. Dolayısıyla dış cephe sistemlerinde kullanılan yapı malzemelerinin kullanım amacına bağlı olarak
yanıcılık ve yangına tepki sınıflandırmasının, binanın yangın dayanımı açısından önemli olduğu açıktır.
Dış cephesinde bahse konu ısı yalıtım sistemi uygulaması yapılan binalarda, sistemin yangına tepki performans kriteri, yüksek binalarda A2-sl -dO (zor yanıcı) olmalı, yüksek bina sınıfına girmeyen binalarda ise zor alevlenici yanıcılık sınıflarından birine;
- B,C-s1,d0
-A2-s2,d0
-A2,B,C-s3,dO
-A2,B,C-s1,d1
-A2,B,C-sl,d2
-A2,B,C-s3,d2 sahip olmalıdır.
Burada;
A,B,C= Malzemenin yanıcılık sınıfı, s= Malzemenin yanma esnasındaki duman üretimi, d= Malzemenin yanma esnasında damlama yapma durumudur.
Diğer taraftan söz konusu uygulamaya ilişkin Yapı Malzemeleri Yönetmeliği kapsamında faaliyet gösteren Avrupa Teknik Değerlendirme Kuruluşları Birliği (EOTA-European Organisation for Technical Assessment) tarafından 2013'te yayımlanan “ETAG 004-Sıvalı Dış Cephe Isı Yalıtım Sistemleri" (Extemal Thermal Insulation Composite Systems with Rendering) dokümanının "Ek-D Yangın Performansı” bölümünde, bu tür uygulamalar "yalıtım malzemesi, file, sıva, mineral sıva, tespit elemanları, boya, yüzey kaplama malzemeleri" gibi bileşenlerden oluşan bir sistem olarak tarif edilmekte ve bileşenlerin hepsinin belirli oranda sistemin yangına tepki sınıflandırmasında etkisi olduğu belirtilmektedir. Yine aynı dokümana göre, "Bu tür ısı yalıtım sistemlerinin yangın performansı, akredite laboratuvarlar tarafından belirlenmelidir" şeklinde bakanlıkça ifade edilmiştir.
Isı yalıtımıyla ilgili derneklerin bakanlıkla yaptıkları görüşmeler sonucunda, temel amacın, yangın güvenliğinin yanı sıra mantolama uygulamalarındaki kalite sorunlarının önüne geçmek olduğu İfade edilmiştir.
Enerjiyi verimli kullanma, enerji tasarrufu, yeşil binalar, dışa bağımlılığın azaltılması vb. birçok konuda katma değer sağlayan ısı yalıtım uygulamaları, kaliteli ürün ve kaliteli uygulamayla beklenen faydaları sağlayabilmektedir. Bu yönetmelikle Pakpen olarak kalitenin bir kez daha ön plana çıkması bizleri memnun etmiştir. Isı yalıtım ürünlerimizde CE, TSE, IKOS gibi belgeleri bünyemizde bulundurmakla birlikte farklı kullanıcılarımızın yaptırdığı testlerde, ETAG 004 ve ET1CS belgeleri XPS ve EPS ürünlerimiz için sistem olarak belgelendirilmiştir. Belge kapsamları bu ürünlerde B, sİ, dO ile zor alevlenici sınıfta yer almaktadır.
Pakpen Dergisi