Ekonomi

İşin uzmanı tek tek saydı! Borsada bu sene hangi hisseler öne çıkabilir?

Geçtiğimiz yılı yüzde 200'e yaklaşan getiriyle kapatarak, tarihi bir rekora imza atan İstanbul'da BIST 100 endeksi için yorum yapan uzmanlar, 2023 için ne yazık ki, çok parlak yorumlar yapmadı.Peki bu sene borsada ilgi gören sektörler hangileri olacak, hangi hisseler takip edilmeli?Peki bu sene hangi hisseler ön planda olabilir?

Geçtiğimiz yıl yatırımcısını çok sevindiren borsadaki yükseliş potansiyelinin bu sene şirket kârlılıklarındaki düşüşle 2022 kadar güçlü olmadığını düşünüyor Analistlere göre, yükseliş potansiyelinin bu sene şirket kârlılıklarındaki düşüşle 2022 kadar güçlü olmayacak. Peki bu sene hangi hisseler ön planda olabilir?..

Hane halkının hisse senedi yatırımlarının finansal varlıklar içindeki dağılımının gelecek dönemde de artacağını öngören Garanti BBVA Yatırım Araştırma ve Yatırım Danışmanlığı Koordinatörü Tufan Cömert, 2023'te şirketlere yönelik kâr beklentilerinin sorgulanabileceğini söyledi. Sene içinde ihracat ve enflasyon etkisiyle artan kârlılıkların değerlemeye katkı sağlarken, enflasyonda düşüşün öngörüldüğünü ve dünyada resesyon kaygılarının henüz ortadan kalkmadığını hatırlatarak, böylesi bir ortamda 2023'te şirketlere yönelik kâr beklentilerinin sorgulanabileceğini iddia etti.

GÖRÜNÜMÜN 2022 KADAR GÜÇLÜ OLMASI BEKLENMİYOR

2023 senesinde şirket performansları adına olumlu görüşlerini korumakla beraber, 2022 kadar güçlü bir görünüm beklemediklerini kaydeden Cömert, banka dışı şirketlerde yurt içi ve yurt dışında azalan ekonomik büyüme beklentileri ile satış ve operasyonel kârlılık tarafında azalan bir ivme beklediklerini vurguladı.

Geçtiğimiz yıl kaydedilen performansın yüksek bir baz oluşturduğuna dikkati çeken Cömert, “Bankalar tarafında ise, Tüketici Fiyat Endeksi’ne (TÜFE) endeksli tahvillerin ve Kur Korumalı Mevduat Sistemi’nin (KKM) getirmiş olduğu katkıların çok net olduğu 2022 sonrası, artan fonlama maliyetleri marjlar ve kârlılık üzerinde baskı yaratıyor. Sektör için 2022 sonunda yüzde 43 olmasını beklediğimiz özkaynak kârlılığının 2023'te yüzde 34'e gerilemesini bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

BAŞKA ALTERNATİF BULUNMAMASI NEDENİYLE  OLUMLU SEYİR DEVAM EDEBİLİR

Cömert, hisse fiyatlarını etkileyen temel iki faktörün, kar büyümesi ve çarpan artışı olduğunu, 2023'te kâr büyümesi momentumunun azaldığını ancak düşük reel faiz ortamının yaratmış olduğu sınırlı alternatif yatırım imkanlarının (mevduat, döviz), hisse piyasasını oldukça cazip hale getirdiğini hatırlattı.

Bu durumda hisse çarpan seviyelerinin artık daha üst bir noktada oluşmasını makul bulduklarını kaydeden Cömert, “Güncel verilere göre 5.0x seviyesinde olan BIST 100 endeksi F/K seviyesinin ilk aşamada son 5 yıl ortalaması olan 7.1x seviyelerine yakınsamasını olası buluyoruz” diye konuştu.

HANGİ HİSSELER ÖN PLANA ÇIKABİLİR?

Cömert, model portföylerinde bankaların ağırlığının BIST 100 endeksinin iki puan üzerinde ve yüzde 14 seviyesinde olduğunu belirterek, Cömert, şöyle devam etti:

“BIST 100 Bankacılık endeksinde güçlü temel göstergelere sahip ve yüksek öz kaynak kârlılığı üretebilen bankalardan Akbank ve Yapı Kredi'yi beğeniyoruz. Bunun dışında, güçlü kârlılık odaklı stratejisi ve yeni yatırım planları doğrultusunda Sabancı Holding'i cazip buluyoruz. Ayrıca sanayi tarafında, dinamik fiyatlama modeli ve kapasite artışıyla birlikte büyüme hikayesi olan Şişecam'ı ön plana çıkarıyoruz.

Bir diğer bir sektör perakende tarafında, defansif yapı ve yüksek getiri potansiyeli ile Mavi ve yeniden büyüme hikayesi yaratabilecek potansiyele sahip Yataş tercihlerimiz arasında. Diğer yandan, başarılı 2022 sonrasında, yolcu trafiği tarafında güçlü ivmenin devamını beklediğimiz Türk Hava Yolları havacılık sektöründe beğendiğimiz hisselerden. Diğer taraftan gıda tarafında ise, Özbekistan'ın (CCBU) artan katkısı ve iskontolu çarpanlar ile Coca-Cola ön plana çıkmakta.”