26 / 11 / 2024

Isıtma sektörü 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacak

Isıtma sektörü 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacak

DOSİDER Başkanı Celalettin Çelik, ısıtma sektörünün, 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacağını öngördü




Doğal Gaz Cihazları Sanayicileri ve İşadamları Derneği (DOSİDER) Başkanı Celalettin Çelik, 2008'de yaklaşık 2 milyar dolarlık yıllık cirosal büyüklüğe ulaşan ısıtma sektörünün, 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacağını öngörerek, "2009'da yaşanan küçülmenin yanı sıra 2010 yılı da belirsizliğini koruyor ve sektörümüzün bu durumu ancak 2012'de aşabileceğini düşünüyoruz" dedi.

DOSİDER'den yapılan yazılı açıklamada değerlendirmelerine yer verilen Çelik, Türkiye'nin 78 şehir merkezinde doğal gaz kullanma olanağı bulunurken, 8 milyon 334 bine ulaşan abone sayısının düşük olduğunu belirtti.

Çelik, küresel ısınmaya neden olan sera gazı üretiminde doğal gazın, kömüre göre yüzde 60 daha çevreci olduğuna değinerek, 50 dairelik apartmanda kömür yakılması halinde yılda 660 ton karbondioksit, doğal gaz yakılması halinde 260 ton karbondioksit oluştuğunu anlattı.

Doğal gazlı cihazlarla, kömüre göre yüzde 30-40 oranlarında, elektrik ve motorine göre yüzde 75 seviyelerinde daha ekonomik ısınma sağlanacağını kaydeden Çelik, doğal gazda fiyatlandırma politikasının doğru yönetilmesi, tüketici ve sanayiciyi zor durumda bırakacak, ihracatı, yabancı yatırımcıyı olumsuz etkileyecek şekilde, özellikle doğal gazın yoğun olarak kullanıldığı kış döneminde ani fiyat artışlarından kaçınılması gerektiğine işaret etti.

Çelik, 2008'de yaklaşık 2 milyar dolarlık yıllık cirosal büyüklüğe ulaşan ısıtma sektörünün 2009'u yüzde 30 küçülmeyle kapatacağı öngörüsünde bulunurken, şunları kaydetti:

"Doğal gaz kullanımının yaygınlaşmasına paralel olarak ülkemiz Avrupa'nın önde gelen doğal gazlı cihazlar üretim merkezi haline geldi. Mevcut yerli üreticilerin yanı sıra pek çok uluslararası firma Türkiye'de yatırım yaptı ve ülkemizi hem üretim, hem de araştırma-geliştirme üssü olarak konumlandırdılar.

40 bin kişinin istihdam edildiği sektörümüzün 2009 pazar büyüklüğü 1,5 milyar dolar seviyelerine inecek. 2009'da yaşanan küçülmenin yanı sıra 2010 yılı da belirsizliğini koruyor ve sektörümüzün bu durumu ancak 2012'de aşabileceğini düşünüyoruz."

-YOĞUŞMALI ÜRÜN KULLANIMIYLA SAĞLANAN TASARRUF-
2009'da pazarda satılan kombilerin yüzde 15'inin yoğuşmalı ürünler olduğunu açıklayan Çelik, 2010 için bu rakamın yüzde 20'ye yükseleceğini düşündüklerini ifade ederek, yoğuşmalı ürün kullanımıyla enerji tüketiminde yüzde 10-15 civarında tasarruf sağlandığına dikkati çekti.

Çelik, "Yenilenebilir enerji ve yoğuşmalı ürün kullanımında tüketicilere yönelik teşvik olması ülkenin enerji kaynaklarında önemli bir tasarruf sağlayacaktır" dedi.

-BİNALARDA ENERJİ PERFORMANSI YÖNETMELİĞİ-
Celalettin Çelik, 5 Aralık 2009 tarihinde yürürlüğe girecek Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (BEP) ile enerji verimliliği ve çevre kavramlarının ülke gündeminde daha yoğun olarak yer alacağına değinirken,
Yönetmelikten bazı maddelerin revize edilmesi gerektiğini kaydetti.

Dernek olarak, BEP taslağına yönelik başlıca revizyon önerilerini "binalarda merkezi ısıtma sistemine geçiş sınırının 1.000 metrekare yerine 350 kilovat olması", "brülörlerle ilgili düzenlemelerin güncel teknolojik şartlara uygun olarak yapılması", "yenilenebilir enerji kaynaklarının daha yaygın kullanımı için tüketicilere yönelik teşvik sisteminin oluşturulması" şeklinde özetledi.

Çelik, BEP'in binaların ısı yalıtımı, sistem tasarımı, ısıtma, soğutma ve yenilenebilir enerji sistemlerinin kullanımı, aydınlatma, otomatik kontrolle test ve bakımını enerji verimliliğiyle birlikte değerlendiren kapsamlı yönetmelik olduğunu vurgulayarak, "BEP'in ülkemiz gerçeklerinden bağımsız olarak sadece bireysel–merkezi ısıtma sistem ayrımı ile gündeme gelmesini ve bilimsel olmayan çeşitli tasarruf rakamlarıyla ilişkilendirilmesini doğru bulmuyoruz" dedi.

-KOMBİ VE KAZAN KULLANIMINA İLİŞKİN UYARILAR-
DOSİDER, kombi ve kazan kullanımıyla ilgili olarak, tüketicilere şu uyarılarda bulundu:
"Doğal gaz kontrolü ve denetimi en kolay yakıt cinsidir. Teknik kurallara göre emniyet tedbirleri alınarak kullanıldığında güvenli bir yakıttır.

Doğal gazlı cihazlarda kullanılan güvenlik sistemleri otomasyona bağlı olarak çalışmakta olup, maksimum güvenlik sağlanmaktadır. Doğal gaz yakan cihazlar Avrupa Birliği standartlarında tüm emniyet donanımlarına fazlasıyla sahiptirler.

DOSİDER olarak tüketicilerin sorunsuz bir kullanım için, yıllık periyodik cihaz ve baca bakımlarını ısıtma sezonu başlamadan yaptırmalarını önemle hatırlatmak istiyoruz. Böylelikle hem cihazlardan sürekli yüksek verim elde etme imkanı sağlanacak, hem de istenmeyen olayların önüne geçilebilecektir.

Isıtma sistemlerinde üzerinde önemle durulması gereken konu bacalardır.

Standartlara uygun olmayan bacaların kullanımı, bacalara yapılan uygun olmayan bağlantılar, havalandırma menfezlerinin kapatılması ve bacaların periyodik bakımlarının yaptırılmaması her türlü yakıt cinsinde tehlikeyi beraberinde getirmektedir.

Ülkemizde son yıllarda yaygın olarak kullanılan doğal gazlı hermetik cihazlar, kullanım özelliği sayesinde yakma havasını dış ortamdan almakta, baca gazlarını da dış ortama özel hermetik baca sistemi ile vermektedir. Böylelikle karbonmonoksitden zehirlenme riski ortadan kalkmış olmaktadır. Bu nedenle standartlara uygun müstakil baca yoksa hermetik cihazlar tercih edilmelidir."
AA


Geri Dön