İskan alma süresi ne kadardır?
İskan belgesi, bir binada oturma izninin olduğunu gösteren, belediyeden alınan belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan alma süreci nasıl işliyor? İskan alma süresi ne kadardır? İşte sorularınızın yanıtı...
İskan alma süresi ne kadardır?
İskan belgesi, bir binada oturma izninin olduğunu gösteren, belediyeden alınan belge olarak karşımıza çıkıyor. Peki iskan alma süreci nasıl işliyor?
Bir yapıya iskan alınabilmesi için, ilk olarak ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması gerekiyor. İskan alınabilmesi için, yapı ruhsatının alındığı tarihten itibaren 2 sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olunması gerekiyor. Aksi takdirde, yapı için tekrar ruhsat alınması gerekiyor.
Ruhsatı alınan ve iki sene içerisinde inşaat çalışmalarına başlanmış olan yapıya iskan almak için ise inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor. Bu sürenin aşımı halinde, yeniden ruhsat alınması gerekiyor.
Yukarıdaki süreleri aşmayan ve onaylı projesine uygun olarak bitirilen yapının iskanı için bağlı olunan belediyeye başvuruda bulunuluyor. Başvurunun ardından belediyenin İmar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri gelip, yapıyı inceliyor.
Tasdikli projesine uygun yapıldığı takdirde, yapıya iskan belgesi veriliyor. İskan alma süreci içerisinde belediyeye başvururken teslim edilmesi gereken belgeler şu şekilde sıralanıyor:
İskan için gerekli belgeler..
Yapı Kullanma İzni istemi içeren dilekçe,
Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,
Dış Kanal Belgesi (İZSU),
Telekom Olur Yazısı,
Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,
Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,
Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
Proje Müellifleri Raporu,
Tapu kaydı bilgileri.
Eğer söz konusu yapı asansörlü ise;
Asansör firmasından; TSE Belgeleri,
Garanti Belgesi,
Mühendislerin SMM Belgeleri,
Muayene Raporu – 4 adet
Muayene fişi,
Uygulama projeleri,
Sığınak Raporu,
Yangın Tesisat Raporu.