27 / 04 / 2024

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Bir bina inşa edilirken binanın resmi olarak kullanılmasını sağlayan izin belgesi iskan belgesi olarak adlandırılır. Bu nedenle yapılan bina için iskan belgesi almak zorunludur. Peki, oturma izni sağlayan iskan belgesi nereden alınır? İşte iskan belgesi ile ilgili detaylar...



İSKAN BELGESİ NEDİR VE NE İŞE YARAR?

İskan belgesi, yalnızca resmi olarak ruhsatlandırılmış yapılar için verilen resmi bir dokümandır. Bu belge, sadece yetkili kişiler tarafından talep edilebilir ve verilebilir. İnşaat faaliyetlerine ruhsat alınmadan başlanan binalar veya ilgili olmayan bireyler için bu belge çıkarılmaz. Bu önemli belge, taşınmaz mülk sahipleri tarafından, inşaat sahipleri, müteahhitler veya noterler aracılığıyla alınabilecek yetki belgelerine dayanılarak talep edilebilir. Kendi malınız dışındaki bir yapının yapı kullanım izin belgesini çevrimiçi olarak sorgulayamaz veya talep edemezsiniz.

İSKAN BELGESİ NEREDEN VE NASIL ALINIR?

Yapı kullanma izin belgesi, ilgili bağlı belediyeden veya İl Özel İdaresi'nden temin edilir. Ruhsatın ve eklerinin belirttiği şartlara tam anlamıyla uyulduğundan emin olunması, iskân belgesi almanın ön koşuludur.

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

Yerleşim yerinizdeki belediyenin İmar Müdürlüğü'nde bulunan Yapı Kullanma İzin Birimi, iskân belgesi almak için başvurulması gereken birimdir. Bu süreçte, hukuki ve ruhsal yükümlülüklere tam anlamıyla uyduğunuzu belgeleyen gerekli evraklarla bu birime başvurmanız gerekir. Eğer yapı kullanma izni belgesini almak için gerekli koşulları sağlıyorsanız, ilgili birimlerle iletişime geçerek dilekçe doldurarak süreci başlamanız mümkündür.

Dilekçe sunumunuz sonrasında, İmar Müdürlüğü yetkilileri, inşaat alanınızın gerekli şartları gerçekten sağlayıp sağlamadığını yerinde tespit etmek üzere ziyarette bulunacaklardır. Eğer yapınız yönergelerle uyumlu ise, belgenizi edinme hakkına sahip olabileceksiniz. Aksi takdirde, gerekli düzenlemeler yapıldıktan sonra tekrar başvurabileceğinizi belirtmek gerekir.

İSKAN BELGESİ SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Mülk edinmeyi planladığınız gayrimenkulün sahibi veya belediye yetkilileri ile iletişime geçerek bilgi alabilirsiniz. Ayrıca, E-devlet platformundan online sorgulama yaparak da gerekli bilgilere ulaşabilirsiniz. E-devlet sistemine giriş yaptıktan sonra, "Yapı Kullanma İzin Belgesi" sayfasını ziyaret ederek sorgulamanızı gerçekleştirebilirsiniz. Bu sorgulama için tapu sahibinin giriş bilgilerini doğru bir şekilde girmelisiniz.

İskan olmadan elektrik aboneliği alınır mı?

Kat irtifaklı daireye kredi çıkar mı?

Bir evin iskanı yoksa ne olur?


Geri Dön