27 / 04 / 2024

İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır?

İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır?

Konut almak isteyenler alacakların binanın ya da dairenin iskanı olup olmadığını araştırıyor. Peki, İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır? İşte detaylar...



Konut fiyatlarının arttığı şu dönemde, konut fiyatlarının düşürülmesi için gerekli adımlar atılıyor. Ev almak isteyenler ise alacakların binanın veya dairenin iskanı olup olmadığını araştırıyor. 

İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır?

İSKAN RUHSATI NEDİR?

İnşaatı tamamlanmış bir yapının mimari projeye uygun şekilde inşa edildiğini onaylayan belgeye iskan ruhsatı deniliyor. İskan belgesi alınarak söz konusu gayrimenkulde oturma ve kullanma hakkına sahip olunabiliyor. Bu nedenle iskan belgesi “yapı kullanma izin belgesi” olarak da tanımlanıyor.

İskan belgesi sorgulama ve yapı kullanım izni belgesi sorgulama en çok merak edilen konular arasında bulunuyor. Vatandaşlar yapı kullanım izni nasıl öğrenilir sorusuna yanıt arıyor.

Satın alınacak konut inşaat halinde ise kat irtifak tapularının olup olmadığını bina bitmiş ise iskan belgesinin alınıp kat mülkiyetli tapularının çıkarılıp çıkarılmadığı merak ediliyor. İskân belgesi ise tapu kaydını, ruhsatla ilgili bilgileri, bağımsız bölümlerin bütün özelliklerini içeren belge olarak biliniyor.

Yeniakit'te yer alan detaylara göre, “Tapuda iskân nasıl anlaşılır ya da görülür?” sorularının cevabını en doğru şekilde almanın yolunun, tapu müdürlüğüne ve belediyelere başvur olduğu belirtilliyor. Yapının inşa edildiği belediyenin imar müdürlüğündeki yapı kullanma izni birimleri, bu konuda size yardımcı oluyor.

İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır?

BİR EVİN İSKANI YOKSA NE OLUR?

İskan alınmayan evde oturmanın bazı olumsuz yanları oluyor. İskansız evler alım satıma konusunda kişilerin karşısına çıkabiliyor. Mevzuatı gereği, iskansız evler, bazı kamu hizmetlerinden faydalanamıyor. Bunlar eve alınan abonelikler verilmiyor. İskanı olmayan bir eve doğalgaz aboneliği, İSKİ aboneliği verilmez. Aynı zamanda iskansız bina ve binadaki bağımsız bölümlere elektrik ve telefon bağlantısı da yapılamaz.

İskan durumu nedir? Bina iskan sorgulaması nereden, nasıl yapılır?

BİNA İSKAN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

İskan sorgulama hem belediyeler tarafından, hem de e-devlet üzerinden öğreniliyor. E-Devlet iskan sorgulama işlemi oldukça basit olduğu için vatandaşlar tarafından tercih ediliyor.

İskan belgesi sorgulama iki farklı teknik ile birlikte yürütülebiliyor.

Bu tekniklerden ilki e-devlet iskan sorgulama oluyor. Bu durumda e-devlet uygulamasından tapunun kimin üzerine olduğu bilgisini girerek kolayca iskan sorgulama yapılabiliyor. İskan sorgulama ve Yapı Kullanım İzin Belgesi sorgulama alttaki adımlarla yapılabilir;

Giriş bilgilerinde tapu sahibinin bilgilerini kullanın

Arama kısmından “Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan)” yazılı şıkka tıklayın.

“Uygulamaya Git” şıkkını seçerek kolayca iskan sorgulayabilirsiniz Yapı kullanma izin belgesi (iskan) sorgulamak için:  https://www.turkiye.gov.tr/bilim-sanayi-yap-kullanma-izin-belgesi-iskan-2297 tıklayın.

Kaan Kavaloğlu: 'Antalya'da bir Rus 80 ev aldı, kendi vatandaşlarına kiraladı! Bu hiçbir şartta kabul edilemez!'

Polat Holding'ten 'Macaristan' çıkartması: Yüzde 50 hissesi olan şirketi alarak tek sahibi oldu!

Sahil Kent 4 Sitesi nerede? Sahil Kent 4 Sitesi Eylül 2023 fiyatları!


Geri Dön