28 / 04 / 2024

İskan olmayan ev alınır mı?

İskan olmayan ev alınır mı?

İskan belgesi, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediye tarafından düzenlenen belgeye deniyor. Peki, iskan olmayan ev alınır mı?



İskan olmayan ev alınır mı?

İskan belgesi, ruhsatlı binalar için, yapının ruhsat ve eklerine uygun olarak tamamlandığını gösteren ve Belediyelerin imar Müdürlüğü Yapı Kullanma İzni birimleri tarafından düzenlenen belgeye deniyor.


İskan raporunu almak için inşaat yetkilisinin bir dilekçe ile belediyeye başvurması gerekiyor.


Yapılan müracaat sonrasında inşaat çalışmaları sona eren bir yapıda oturumun sağlanabilmesi için, yapının tasdikli projesine uygun inşa edilip, edilmediği belediye tarafından denetleniyor. 


Yapının tasdikli projesine uygun bir şekilde tamamlanması halinde iskan izni veriliyor. Ancak tasdikli projeye veya bölgenin imar planına uygun inşa edilmemesi halinde iskan izni verilmiyor. Peki, iskanı olmayan ev alınır mı?


İskan raporu olmayan ev almanın sakıncaları..

İskan belgesi olmayan yapılar resmi olarak inşaat halinde gözüküyor. Bu nedenle bu yapılarda yapılan satışlarda dairenin değil arsa hissesinin satışı gerçekleşmiş oluyor. 


Bir diğer ifade ile iskanı olmayan ev satışında alıcıya verilen tapu, arsa tapusu oluyor. 


İskan belgesi olmayan yapıların satışlarında kimi bankalar konut kredisi kullandırtmıyor. Ayrıca, elektrik ve su gibi abonelikler şantiye aboneliğinden veriliyor. Bu nedenle bu evlerin satışı pek tavsiye edilmiyor. 


İskansız binaya DASK!


Geri Dön