İskan ruhsatı için istenilen belgeler!
İskan belgesi; belediyelerin İmar müdürlüklerinin yapı kullanma izni birimleri tarafından binanın ruhsatına uygun olarak tamamlandığını gösterene belge olarak ifade ediliyor. Peki,iskan ruhsatı için istenilen belgeler neler?
İskan ruhsatı için istenilen belgeler!
Belediyelerin İmar müdürlüklerinin yapı kullanma izni birimleri tarafından binanın ruhsatına uygun olarak tamamlandığını gösteren belgeye iskan belgesi deniyor.
Bu raporu almak için inşaat mühendisinin bir dilekçe ile birlikte belediyeye başvurması gerekiyor. Eğer bina tamamen bitmiş ise veya kullanılmaya hazır kısımlar hazır hale gelmiş ise bu kısımların kullanıma açılması için inşaat ruhsatı veren merkezlerden yani valilik ,mimarlık veya mühendislik bürolarından izin alınması gerekiyor.
Bir binanın projesine uygun olarak yapılıp yapılmadığını ve buna bağlı şartların olup olmadığını ve buna göre oturma izni verildiğini gösteren belgeye iskan ruhsatı olarak tanımlanıyor.
Yapının iskan ruhsatı alınabilmesi için, ruhsatlı olarak inşa edilen yapının inşaat çalışmalarının bitmiş olması, yapı ruhsatı alındığı tarihinden 2 sene içinde inşaatına başlanmış olması ve inşaat çalışmalarının 5 sene içerisinde bitmiş olması gerekiyor.
İskan ruhsatı için gerekli belgeler!
- İskan İzni istemi içeren dilekçe,
- Tapu kaydı bilgileri,
- Vergi Dairesi'nden İlişki Kesme Belgesi,
- Dış Kanal Belgesi (İZSU),
- Telekom Olur Yazısı,
- Proje Müellifleri Raporu,
- Yapı Denetim Kuruluşu'nun Raporu,
- Cephe fotoğrafları – 13 18 cm,
- Emlak /Çevre Temizlik Vergisi Yoktur Yazısı,
- SSK'dan alınan Borcu Yoktur Belgesi,
- Sığınak Raporu (Sığınak yeri ayrılmış olan binalarda)
- Yangın Tesisat Raporu (Dosyada İtfaiye Daire - Başkanlığı'ndan onaylı yangın söndürme, algılama ve tahliye projeleri varsa)
Bina asansörlü ise asansör firmasından;
- TSE Belgeleri,
- Garanti Belgesi,
- Mühendislerin SMM Belgeleri,
- Muayene Raporu – 4 adet
- Muayene fişi,
- Uygulama projeleri.
İskan harcı kime aittir?
Öznur YASLI/Emlakkulisi.com