İskan sahası nedir?
Yerleşme alanı olarak da bilinen iskan sahası nedir? İskan sahası kapsamında yapı inşaatının yapılmasına izin veriliyor mu? İskan sahası harici alan nedir? İşte sorularınızın yanıtı...
İskan sahası nedir?
İskan sahası, yerleşme alanı olarak tanımlanıyor. Yerleşme alanı ise, imar sının içindeki yerleşik alanla gelişme alanlarının tümünü kapsayan alan olarak ifade ediliyor.
Bir diğer ifade ile iskan sahası; imar sınırı içinde inşaata izin verilen alana deniyor. İskan sahası, bir kentin düzen tasarısında, yapı yapılmasına olur verilen alan olarak da tanımlanıyor.
Gelişme alanı - inkişaf sahası:
İmar plânı sınırı içinde kalan ve plân programın da saptanan sûrej için şehrin gelişmesine aynian alandır.
Yerleşik alan - meskun saha:
İmar plânı yapıldığı sırada yerleşilmiş bulunan alandır.
Yerleşme dışı alan - iskan harici saha:
İmar plânı sının ile imar sının arasında kalan ya yerleşik alan içinse olup da imar plânlarında yerleşmeye izin verilmeyen alanlardır.
Metropoliten alan:
Belirli bir nüfus sınırını aşmış (örneğin bir milyon gibi) sosyal ekonomik yönetim yönlerinden uzmanlaşma düzeyine erişmiş (konut, sanayi, hizmetler, eğlence, dinlenme ve ' gibi) bir ana şehir ana şehir ile karşılıklı yakın ilişkileri ve bağımlılığı bulunan ve farklı yöntemleri olabilen öteki yerleşme birimlerinin tümünü içine alan alandır.