29 / 04 / 2024

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

Yapı ve gayrimenkul sektöründe en çok karşılaşılan terimlerden biri de iskandır. İskan, yapının oturum iznini belgeleyen bir evraktır. Bu nedenle yapı sahiplerinin alması önemlidir. Eğer iskan belgeniz varsa sorgulamanız gerekir. Peki iskan sorgulama nedir ve nasıl yapılır?



İSKAN NASIL ALINIR?

İskan inşaatının sorumluluğu inşaattan sorumlu kişidedir. İnşaattan sorumlu kişi, iskan almak için belediyelerin imar müdürlüklerine başvuruda bulunmak amacıyla dilekçe vermelidir. Yapı başvurusu şartlarını karşılamak, iskan alabilmek için gereklidir. Belediyeye yatırılması gereken harçlar tamamlandığında ise iskan belgesi alınabilir.

İSKAN SORGULAMA NASIL YAPILIR?

Bir yapının İskan belgesi sahibi olup olmadığını öğrenmek için öncelikle bulunduğunuz il veya ilçedeki belediyenin imar müdürlüğüne başvurmanız gerekir. Eğer söz konusu yapının tapu sahibi iseniz, İskan sorgulama işlemini aşağıdaki adımları izleyerek kolayca gerçekleştirebilirsiniz:

  • Öncelikle e-Devlet sistemine giriş yapmalısınız.
  • İskan sorgulama yapılacak tapu kime aitse onun sisteminden bakılması önemlidir. 
  • Arama bölümüne  “Yapı Kullanma İzin Belgesi (İskan) Verilmesi” yazın ve ilgili sayfaya tıklayın. 
  • Son olarak “Uygulamaya Git” butonuna tıklayın.

TAPU KAT İRTİFAKLI İSE İSKANSIZ MIDIR?

Cins değişikliği işlemleri için tapu ve kadastro ofisine başvurmanız gerekir. Eğer bu tür bir müracaat yapılmamışsa, mevcut tapu belgesinde herhangi bir cins değişikliği gerçekleşmemiş demektir ve tapu belgesi halen kat irtifaklı olarak geçerli olacaktır.

İskan sorgulama nedir? Nasıl yapılır?

İSKAN ALINMAZSA NE OLUR? 

Evinizin sahibi olma hayaliniz gerçekleşiyor ve iskanı bulunmayan bir ev satın almayı düşünüyorsanız olası sorunların meydana geleceğini bilmelisiniz. İskan alınmazsa karşılaşabileceğiniz bazı sorunlar şunlar olabilir:

 İskan belgesi olmayan bir evin kredi kullanımı konusunda ciddi sorunlar çıkarabilir. 

İskan belgesi olmayan daireler kat mülkiyetine dönüştürülemez. 

İnşaatın, projesine uygun olmayan bölümleri veya belediye düzenlemelerine uymayan unsurları içeriyorsa, belediye yetkilileri yıkım kararı alabilirler. 

Belediye, iskan belgesi olmayan bir eve sahip olan kişilere para cezaları uygulayabilir.

3194 Sayılı İmar Kanunu uyarınca, inşaat ruhsatının verildiği tarihten itibaren 5 yıl içerisinde inşaatın tamamlanması ve iskan belgesinin alınması gerekmektedir. Bu süre içerisinde inşaat tamamlanmaz ve iskan raporu alınmazsa inşaat ruhsatı geçerliliğini kaybeder.

İskan nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

İskan belgesi nedir? İskan belgesi nasıl alınır?

İskan olmadan elektrik aboneliği alınır mı?


Geri Dön