İskanı alınmamış daireye kredi çıkar mı?
Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan belgesi, inşaatın projesine uygunsuzluğu durumunda verilmiyor. Peki, iskanı alınmamış daire satılabilir mi? İskanı alınmamış daireye kredi çıkar mı? İşte yanıtı..
İskanı alınmamış daireye kredi çıkar mı?
İskan belgesi, bir yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilip bitirildiğini; oturumun yasal olarak başlayabileceğini gösteren belge olarak karşımıza çıkıyor.
Belediyelerin imar birimleri tarafından verilen iskan belgesi, inşaatın projesine uygunsuzluğu durumunda verilmiyor.
Bu şekilde inşa edilmiş ve dolayısı ile iskan belgesi alınamamış yapılarda daire sahipleri, bu durumu önemsemeden oturuma başlayabiliyor.
Bu durum, kat maliklerine birtakım problemler yaşatabiliyor. İmar Kanunun 31. maddesinde; "İnşaatın bitme günü, kullanma izninin verildiği tarihtir.
Kullanma izni verilmeyen ve alınmayan yapılarda izin alınıncaya kadar elektrik, su ve kanalizasyon hizmetlerinden ve tesislerinden faydalandırılmıyor.
Ancak, kullanma izni alan bağımsız bölümler bu hizmetlerden istifade ettirilir." hükümleri yer alıyor.
İskansız daireye kredi çıkar mı?
Bu şekilde oturuma izin verilmemiş ve iskan belgesi alınmamış olan yapılara bankalar kredi vermiyor. Böylece, daire sahipleri evlerini ancak nakit olarak satabiliyor. Ayrıca, konut alımında seçici davranan tüketiciler de iskan ruhsatı olmayan bir daireyi satın almayı tercih etmiyor.
Ancak iskansız evler için kredi konusunda bazı istisnai durumlar söz konusu. Bir ev iskanı olmaması halinde krediye uygun olabiliyor. Kimi bankalar için binaya ilerde iskan alınması için engel olmadığını düşünüyorsa kat irtifakı tapusu olan ama iskanı olmayan evlere kredi verebiliyor.