Emlak Terimleri

İskansız binaya DASK!

İskan belgesi, inşaat çalışmaları biten yapılara veriliyor. Ancak yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmemesi gibi durumlarda yapıya iskan belgesi verilmiyor. Peki, iskansız binaya DASK yapılır mı?

İskansız binaya DASK!

İskan belgesi, inşaat çalışmaları biten yapılara veriliyor. Ancak yapının tasdikli projesine uygun olarak inşa edilmemesi gibi durumlarda yapıya iskan belgesi verilmiyor. Hal böyle olunca söz konusu yapı yasal olarak "tamamlanmamış" olarak kabul ediliyor. 


İskanı olmayan binalarda yer alan daire sahipleri birtakım problemlerle karşılaşabiliyor. Kimi bankalar iskan belgesi olmayan bu evlerin satışında alıcıya kredi vermiyor. Bu nedenle iskansız ev sahipleri dairesini satışı sırasında zorlanabiliyor. Peki, iskansız binaya DASK poliçesi düzenlenebilir mi?


İskansız binaya DASK yapılır mı?

DASK (Zorunlu Deprem Sigortası); Konutlara yapılması zorunlu olan DASK poliçesi, olası bir depremin meydana getirdiği zararların karşılanması ve normal hayata geri dönme süresinin daha hızlı olması için ödenmesi gereken sigorta olarak karşımıza çıkıyor.


Zorunlu Deprem Sigortası poliçesi düzenlenebilmesi için "iskan izni"nin ibrazı zorunlu bulunmuyor.


Sigorta konusu binanın hangi tarihte inşa edilmiş olduğuna göre değişiklik gösteriyor. Buna göre; 27 Aralık 1999 tarihinden önce yapılan binalar için "inşaat ruhsatı" aranmıyor.


Ancak, söz konusu yerlerin (arsanın veya binanın) tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi olmaları gerekiyor. Diğer bir deyişle hazine arazileri üzerine kaçak olarak yapılmış olan binalar için sigorta yapılmıyor. 


587 sayılı kanun hükmünde kararnamenin yayım tarihi olan 27 Aralık 1999 tarihinden sonra mesken olarak inşa edilen binalar için ise, ilgili mevzuat çerçevesinde inşaat ruhsatı alınmış olması şartı aranıyor. Diğer bir deyişle, yeni binalar ancak "inşaat ruhsatı" bulunması kaydıyla sigortalanabiliyor. 


Buna karşılık "iskan izni"nin ibrazına her iki durumda da gerek bulunmuyor.


DASK poliçesi için gerekli bilgiler!