İskenderiye tarihi dokusu ve eserleriyle ziyaretçilerini büyülüyor!
Mısır'ın ikinci büyük şehri olan İskenderiye, M.Ö. 332 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuş ve adını kurucusundan almış olan İskenderiye; tarihi dokusu ve eserleriyle ziyaretçilerini büyülüyor...
Mısır'ın ikinci büyük şehri olan İskenderiye, M.Ö. 332 yılında Büyük İskender tarafından kurulmuş ve adını kurucusundan almış. Eski çağlarda dünyanın yedi harikasından biri olan feneri ve zamanının en büyüğü kütüphanesiyle tanınan İskenderiye, bugün Mısır'ın turizm açısından en önemli şehirlerden biri. Şamdan Plus dergisi, İskenderiye ile ilgili merak edilenleri derledi... Önünde Akdeniz, arkasında çöl bulunan İskenderiye'de görülecek çok yer yok aslında ama görecekleriniz sizi tatmin edecek kadar değerli... Örneğin dünyanın yedi harikasından biri olan İskenderiye Deniz Feneri'nin olduğu yer. Fener yok ama yerinde günümüzde Memluk Sultanı Kayıt Bey'in kalesi bulunuyor. İskenderiye'de mutlaka görmeniz gereken yerlerden biri de İskenderiye Kütüphanesi. M.Ö. 3'üncü yüzyılın başlarında Ptolemaios Hanedanı tarafından kurulmuş olan antik kütüphanenin yerine bugün modern kütüphane yer alıyor. Kütüphane, İskenderiye Müzesi olarak bilinen araştırma enstitüsünün bir bölümü olarak inşa edilmiş. Eski kaynaklar, burada 150 bin cilt el yazması eser olduğunu söylüyor. Günümüzde ise kütüphanede 8 milyon kitap bulunuyor.
OSMANLI İZLERİ
İskenderiye'de Ebu'l Abbas Camii de mutlaka görülmeli. 13'üncü yüzyılda Ahmed Ebu El Abbas El Mursi'nin türbesi üzerine 1775'de dört kubbesi ve yüksek minaresiyle imar edilen ibadethane, şehrin en büyük camisi. Osmanlı izlerini görmek isterseniz 20 kilometre gidip Montazah Sarayı'nı görmeniz gerekiyor. Sarayın selamlık kısmı otel olarak kullanılıyor.
ŞEHİRDEKİ GREK KÜLTÜRÜ DİKKAT ÇEKİYOR
İskenderiye'nin antik bölgesinde Greko-Roma Müzesi bulunuyor ve tarihi eserler, heykeller ve sikkelerle Grek ve Roma kültür kalıntılarını barındırıyor. Midan Tahrir Meydanı etrafında özgün mimariye sahip camiler ve binalar yer alıyor. Al-Hurriyat Caddesi'nde ise kafeler ve mağazalar bulunuyor.
Sabah Gazetesi