İskenderun Limanı'nda son teklifler yarın alınacak!
İskenderun Limanı´nda son teklifler yarın alınacak. Liman, 36 yıl süreyle, işletme hakkının verilmesi yöntemiyle özelleştirilecek
Aktarma limanı olarak önemli bir role sahip olan liman, demiryolu, karayolu şebekesi ile bağlantılı ve ro-ro ile karışık eşyaya hizmet veriyor.
Bu arada, Galataport´un özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, Derince Limanı´nda ihale ilanına çıkılıp iptal edildi. Samsun ve Bandırma Limanlarında devir gerçekleştirilirken, İzmir Limanı´nda ise özelleştirme işlemi, yatırımcıların yükümlülüklerini yerine getirmemesi üzerine tamamlanamadı.
A.A muhabirinin edindiği bilgiye göre, son teklif verme süresi yarın sona erecek olan İskenderun Limanı´nın özelleştirme ihalesinde, geçici teminat bedeli 10 milyon dolar olarak belirlendi. İhale, kapalı zarf içerisinde teklif almak suretiyle, pazarlık usulü ile gerçekleştirilecek. Teklifler, ABD doları olarak alınacak. İhale bedeli, peşin veya vadeli olarak ödenebilecek.
Öte yandan, Akdeniz´in kuzeydoğusunda konuşlanan İskenderun Limanı, Ortadoğu ülkelerine olan aktarma trafiğine olduğu kadar, Güney ve Güneydoğu Anadolu Bölgelerine de hizmet veriyor. Bu bakımdan, aktarma limanı olarak önemli bir role sahip liman, 1400 metre uzunluğunda bir mendireğe sahip. Demiryolu, karayolu şebekesi ile bağlantılı genel amaçlı bir liman olan İskenderun Limanı, dökme, ro-ro ve karışık eşyaya hizmet veriyor.
60.000 ton kapasiteli TMO´ya ait bir beton siloya sahip olan limanda rıhtımla bağlantılı bir konveyör sistemi mevcut ve ayrıca, yükleme hızı saatte 350 ton, boşaltma hızı saatte 250 ton olan bir cevher konveyörü de bulunuyor.
-LİMANLARDA SON DURUM-
Bu arada, Galataport´un özelleştirilmesine yönelik çalışmalar devam ederken, tüm tarafların görüşlerinin alınarak bir model oluşturulduğu ve model ile ilgili ÖYK´nın görüşünün alınacağı belirtiliyor. ÖYK´nın onay vermesi halinde Galataport´ta bu yıl içinde ihale ilanına çıkılabileceği de ifade ediliyor. Derince Limanı´nda ise ihale ilanına çıkılırken, ihale 14 Haziran 2010
tarihinde iptal edildi.
Samsun ve Bandırma Limanı´nda ise devir işlemi tamamlandı. Samsun Limanı´nın özelleştirilmesinden 125,2 milyon dolar, Bandırma Limanı´nın özelleştirilmesinden de 175,5 milyon dolar gelir elde edildi.
İzmir Limanı´nda ise 1 milyar 275 milyon dolarla en yüksek teklifi veren Global Yatırım Holding, Hutchison ve Ege İhracatçı Birlikleri Liman Hizmetleri´nin yer aldığı konsorsiyum ile 1 milyar 270 milyon dolarla ikinci sırada yer alan Çelebi Holding´in sırasıyla yükümlülüklerini yerine getirmemeleri nedeniyle ihale iptal edildi ve özelleştirme işlemi tamamlanamadı.
AA