28 / 04 / 2024

İSKİ açıkladı! İstanbul'da yer alan barajlarındaki doluluk oranı yüzde 40 yükseldi...

İSKİ açıkladı! İstanbul'da yer alan barajlarındaki doluluk oranı yüzde 40 yükseldi...

İstanbul'a su sağlayan barajlardaki doluluk oranının son günlerde etkili olan yağmurlardan sonra yüzde 40,20'ye yükseldiği açıklandı. İşte haberin detayları...



İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi (İSKİ) tarafından yapılan açıklama kapsamonda yer alan verilerine göre, 11 Kasım 2023'te yüzde 16,18 seviyelerine kadar gerileyen barajlardaki doluluk oranı son günlerde yaşanan yağışlı dönem ile yükselmeye başladığı kaydedildi.

Bu süreçte, şehir genelinde son günlerde etkili olan yağışlar nedeni ile barajlardaki doluluk oranı son 1 haftada yüzde 5,49 artarak yüzde 40,20 seviyesine çıktığı belirtildi.

Su miktarı Alibey'de yüzde 51,31, Büyükçekmece'de 25,56, Darlık'ta 57,71 oldu. Öte yandani diğer Elmalı'da 86,71, Istrancalar'da 36,41, Kazandere'de 12,45, Pabuçdere'de 10,76 olarak yükseldi. Diğer barajlardan, Sazlıdere'de 22,2 olarak, Terkos'ta 24,37 ve Ömerli ise  65,11 olarak kaydedildi.

Bu yıl barajlara düşen yağış miktarı metrekare başına 803,18 kilogram olduğu açıkladı. Öte yandan, şehire su sağlayan baraj ve göletlerin 868 milyon 683 bin metreküp biriktirme hacmine sahip olurken su miktarı ise bugün itibarı ile 347,09 milyon metreküp seviyesinde kaydedildi. Öte yandan ise, Melen ve Yeşilçay'dan bu yıl alınan su miktarı 703,79 milyon metreküp olarak gerçekleşti.

İSKİ açıkladı! İstanbul da yer alan barajlarındaki doluluk oranı yüzde 40 yükseldi...

İçme suyu arıtma tesislerinden bu yıl kente verilen su miktarı ise 1 milyar 59 milyon 53 bin metreküp oldu. İstanbul'da günlük su tüketimi, dün itibarıyla 2 milyon 984 bin metreküp olarak kayda geçti.

BİR BARAJIN ÖMRÜ NE KADARDIR?

Bir barajın 50-100 yıl gibi uzun süre faydalanılmak  üzere yapılan yapılardır. Barajlar, İnsan hayatına önemli katkılar sağlamaktadırlar. Çok dikkatli ve kapsamlı olacak bir şekilde yapılan inceleme ve araştırmalar kapsamında projelendirilip yapımına karar verilen her baraj için büyük yatırımlar olması gerekmektedir.

BARAJ NEDİR?

Baraj nedir ve ne işe yarar?  Barajlar, insanlara su içme, kullanma alanında ayrıca  sanayi suyu gibi arazilere sulama suyu sağlamaktadır. Ayrıca, balıkçılık ve rekreasyon olanakları sağlamaktadır. Barajlar aynı zamanda hidroelektrik enerji elde edilmesini sağlamaktadırlar.  Ayrıca, nehirlerde suyun kontrolünü sağlar. Barajlar aynı zamanda insanları taşkın tehlikelerinden korur. Barajlar sulama suyu temin ederler.

İSKİ açıkladı! İstanbul'daki barajlarında son durum nedir? Doluluk oranı yükseldi mi?

İSKİ açıkladı! İstanbul'da barajların doluluk oranı yüzde 33,02’ye yükseldi

İSKİ açıkladı! İstanbul'daki barajların doluluk oranı yükseldi...

İSKİ açıkladı! Yağan sağanaklar İstanbul'un barajlarında doluluğu yükseltti...


Geri Dön